"Ett sjukt barn ska inte vara på dagis" — strikta coronaregler i Åbo, Pargas och Kimitoön

Färre barn i sandlådan? Föräldrar uppmanas att hålla barn med minsta lilla flunsasymptom hemma från dagis för att stoppa spridningen av coronaviruset. Foto: Emilia Örnmark
Återgången till vardagen för med sig att daghemmen igen fylls, och i med det brukar också förkylningar och flunsor få fart. Tiderna vi lever i gör dock att tröskeln för att låta ett sjukt barn stanna hemma ska vara väldigt låg — det har föräldrar till dagisbarn fått direktiv om i Åbo, Pargas och Kimitoön.
— Vi har skickat ut brev till föräldrarna om hur man går till väga då ett barn insjuknar. Har man symptom som till exempel feber, hosta, snuva eller halsont stannar man hemma, oberoende om det gäller corona eller andra flunsor, säger Hanna Karlsson, chef för småbarnspedagogik på svenska i Åbo.
Ett coronatest är önskvärt, och tröskeln för att testa barnet ska vara låg. I väntan på resultatet ska barnet hållas hemma.
— Är resultatet negativt och symptomen minskat avsevärt kan barnet komma tillbaka. Något intyg över testet behövs inte. Men om tester är positivt bör hela familjen stanna hemma.

Hanna Karlsson. Foto: Pia Heikkilä
Bekant allergi är okej på dagis
Som ett undantag nämner Karlsson allergi och astma. Om symptomen är bekanta från tidigare allergiutbrott och inte är tecken på infektion är det enligt Karlsson ingen orsak att stanna hemma.
— Jag tror att föräldrarna till barn med allergi är så bekanta med symptomen att de kan avgöra vad det handlar om, säger Karlsson.
Om ett barn i dagis under dagen får symptom som är typiska för corona kontaktar man föräldrarna, som kommer för att hämta barnet.
Sjuka barn hämtas hem
Ett sjukt barn försöker man hålla på avstånd från andra barn och vuxna. Hur bra det här lyckas varierar mellan enheterna.
— Vi strävar efter att barnet kunde hållas i ett skilt rum tillsammans med en vuxen, men i få av våra daghem finns möjlighet till isolering. Innan symptomen upptäckts har ju barnet ändå varit med resten av gruppen, säger Karlsson.
Redan nu vidtas dessa åtgärder aktivt i de svenska dagisen i Åbo. Enligt Karlsson syns det i verksamheten att många stannar hemma då det är önskvärt.
Än så länge har Åboföräldrarna varit förstående — ingen negativ feedback har nått Karlssons öron.
Hon hoppas att alla fortsättningsvis ska ta viruset på allvar och följa direktiven. Från småbarnspedagogikens sida bidrar man genom att inte samla föräldrar till större möten.
— En viss oro känner vi då vi nu får många nya barn. Vi har inte kännedom om de nyligen varit på resa till ett riskland. Har man till exempel varit i Sverige gäller det ju att hållas i karantän. Vi har uppmanat föräldrar som det här gäller att ta kontakt.
Än så länge lugnt i Kimito
På Silva daghem i Kimito har pedagogiska ledaren Malin Joki inte reagerat över att fler barn än normalt skulle vara frånvarande på grund av sjukdom.
— Flunsor går just nu på dagis, men så är det ju också annars, säger hon.
Sjuka barn i Silva daghem isoleras
Under sommaren har dagiset haft något enstaka fall då man ringt föräldrarna för att hämta hem ett barn med symptom som kunde tyda på corona. Coronatest har visat negativt.
Om något barn i Silva daghem uppvisar symptom på corona förflyttar man barnet till ett eget utrymme där det tillsammans med en vuxen väntar på att bli hämtat. Så har man också agerat här innan coronan, skillnaden är att rummet nu är mer avskilt och städas extra noga efteråt.

I Silva daghem i Kimito har man möjlighet att hålla barn som insjuknar under dagen i ett skilt rum tillsammans med en vuxen. Foto: Emilia Örnmark
Vanlig flunsa går just nu på Kimitoön, vilket enligt Janni Ölander, ledare för småbarnspedagogik, lett till både att dagisbarn på Kimitoön stannat hemma och också att de blivit hemskickade under dagen.
Enligt Joki är majoriteten av föräldrarna förstående och rycker nog ut, fast förstås varierar det hur snabbt de kan vara på plats. En del har svårare att ordna det.
— Ett sjukt barn ska inte vara på dagis, så har det alltid varit, även om tröskeln att hålla barnet hemma nu är lägre.
Lång lista på symptom som kräver hemmavård
Direktiven till föräldrarna på Kimitoön är att bland annat snuva, halsont, feber, andnöd, muskelsmärta, magsymptom och huvudvärk är symptom som tyder på att man kan ha insjuknat. Då ska man inte komma till vare sig dagis, förskola eller skola.
— Vi hänvisar vidare till hälsocentralen, som avgör om coronatest ska göras. Det kan inte dagispersonalen avgöra, säger Joki.
Snart mer info till Pargasföräldrar
Inom småbarnspedagogiken i Pargas planerar man att denna vecka skicka ut lite mera information till föräldrarna om vad som gäller om dagisbarnen är sjuka, där till exempel coronasymptomen ska exemplifieras.
— Vår linje är att sjuka barn ska vara hemma, men det här är nog en jättesvår balansgång. Det här väcker känslor och jag hoppas att vi kan ha ett gott samarbete med familjerna, diskutera och komma till gemensamma lösningar. Är man osäker kan man konsultera hälsovården, säger Pia Hotanen, som är chef för småbarnspedagogiken i Pargas stad.

Pia Hotanen är chef för småbarnspedagogiken vid Pargas stad. Foto: Mikael Heinrichs
Även i Pargas har man redan tidigare tillämpat metoden att hålla barn som blir sjuka under dagisdagen i ett skilt rum tills barnet hämtas. Redan i år har man fått ta till detta.
Någon statistik över sjukfrånvaro finns dock inte ännu att tillgå, inte heller för Kimitoön.
Hotanen poängterar gärna vikten av att alla drar sitt strå till stacken genom handtvätt, karantän efter resa och genom att stanna hemma om man är sjuk.
Barn inom småbarnspedagogiken
Svenska Åbo: 375 (siffran är från våren 2020)
Pargas: nästan 600
Kimitoön: cirka 230

Kom inte genom dagisporten om du är sjuk! Det är direktivet från Åbo, Pargas och Kimitoön. Bilden är från Hulta daghem i Dalsbruk. Foto: Emilia Örnmark
LÄS OCKSÅ:
Allt fler barn coronatestas i Pargas och Kimitoön
God handhygien och mycket utevistelse i Pargasdaghemmen
Att hålla dagisgrupperna åtskilt är utmanande — de flesta dagisbarn på Kimitoön är nu tillbaka
Ledaren: Regionala coronabeslut är rätt för skolor och daghem
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.