Förflytta dig till innehållet

Arbetshälsoinstitutet gav anvisningar om munskydd på arbetsplatser — så här bemöts de

Två damer med munskydd vid dator.

Arbetshälsoinstitutet kom på torsdagen med anvisningar för munskydd på arbetsplatser. Illustrationsbild. Foto: Sofia Westerholm/SPT


Arbetshälsoinstitutet kom på torsdagen med anvisningar för användningen av munskydd på arbetsplatser. I anvisningarna skrivs att det enligt arbetarskyddslagen är på arbetsgivarens ansvar att se till att arbetstagarnas trygghet och hälsa garanteras under arbetstid.
I första hand ska säkerheten under coronaepidemin garanteras genom olika tekniska lösningar, men det finns ändå en del branscher där en direkt rekommendation om munskydd kan behövas. Detta kan vara situationer då säkerhetsavstånd inte kan garanteras, närkontakter räcker över 15 minuter och det finns ett behov att skydda andra från droppsmitta.
Det är upp till arbetsgivaren att göra en riskanalys och sedan avgöra om arbetet är sådant att munskydd behövs. Ifall munskydd krävs på arbetsplatsen ska arbetsgivaren också se till att finansiera dessa.

Både munskydd och visir används

Posti Group, med sina kring 20 000 anställda i Finland, utförde sin första riskanalys i våras. Då fattades beslut om vilka uppgifter inom koncernen som krävde att arbetstagaren bar munskydd, som vid hemleverans av mat.
Nu görs för tillfället en ny riskanalys för att kartlägga om ytterligare uppgifter behöver läggas till på listan.
— Utöver det har vi beslutat att också finansiera tygmunskydd till alla våra arbetstagare. En stor del av våra arbetsuppgifter är sådana som inte kan göras på distans och därför är det ytterst viktigt för oss att arbetstagarna kan ta sig till och från jobbet så tryggt som möjligt, säger Marjo Rehn, arbetssäkerhetschef vid Posti Group.
S-gruppen som sysselsätter omkring 40 000 personer i Finland har beslutat att nu fortsätta med de säkerhetsarrangemang som infördes i våras. Dessa var bland annat att förse serviceplatser och affärer med handsprit, montera upp plexiglas och ständigt påminna kunder om vilka säkerhetsarrangemang som gäller.
— Vi har också visir till hands som vi rekommenderar våra arbetstagare att använda, säger Mikko Koskinen, chef för S-gruppens riskhanteringsenhet.
Han poängterar också att S-gruppen erbjuder en hel hop av olika tjänster, allt från hotellvistelser till dagligvaruhandel.
— Det finns såklart variation i rekommendationerna beroende på vilka arbetsuppgifter man har. Exempelvis i samband med frisörstjänster kan visir vara problematiska och då bekostar vi munskydd.

Distansarbete rekommenderas

Arbetsgivaren Wärtsilä har precis hunnit uppdatera sina anvisningar till arbetstagarna. Atte Palomäki, kommunikationsdirektör vid Wärtsilä, säger att riktlinjerna eventuellt är olika på olika orter.
I huvudsak gäller ändå att deras omkring 3 800 anställda i Finland rekommenderas att i mån av möjlighet arbeta på distans. Samtidigt har man också försökt möjliggöra att de som vill kan arbeta på kontoret.
Vid huvudkontoret i Helsingfors har de anställda nu delats in i två grupper och grupperna turas om att veckovis få komma till kontoret om de vill.
— På så vis ser vi till att maximalt 50 procent av arbetsstyrkan är på plats samtidigt, säger Palomäki.
Beträffande munskydden får arbetstagarna själva välja om de vill bära sådana under arbetstid, förutom under möten då munskydd rekommenderas för alla deltagare.
Trots att ingen officiell rekommendation har getts har ändå arbetstagare rätt att kostnadsfritt hämta ut 10 munskydd per vecka.

Gratis munskydd åt studerande och personal

I likhet med Wärtsilä möter Åbo Akademi också hösten med en rekommendation om distansarbete för både personal och studerande. Endast förstaårsstuderande kommer att vara på campus som normalt då läsåret kör i gång.
— Vid sådana närstudier där det inte går att hålla ett säkerhetsavstånd på 1-2 meter kommer ett tvång på munskydd att gälla och dem beskostar då skolan, säger prorektor Stefan Willför.
Dessutom står Åbo Akademi för munskydd till studerande och personal som hör till riskgruppen ifall det uppstår situationer då dessa personer måste vara närvarande på universitetet.
Munskydd för resor till och från arbetsplatsen finansieras inte.
Yrkeshögskolan Novia har valt en liknande linje beträffande munskydden då det nya läsåret nu kör i gång.
Yrkeshögskolan utgår från närstudier för nya studerande och en hybridmodell för äldre studerande. Det innebär att det kommer uppstå situationer då flera personer vistas på samma plats samtidigt.
— Vi följer så långt det går alla rekommendationer om säkerhetsavstånd och god handhygien, men det finns självfallet situationer då man bara inte kan hålla ett avstånd på ett par meter, exempelvis i laboratorier, säger Novias rektor Örjan Andersson.
I sådana situationer används munskydd och de bekostas då av skolan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter