Förflytta dig till innehållet

Fotboll och film fyller Mats Långbackas sommar, plus huset i Korpo förstås

mats långbacka

Mats Långbacka har tillbringar delar av alla somrar i sitt liv i Korpo. Foto: Anja Kuusisto


Långbacka står det på en postlåda, Danielsson på den närmast intill. Raden med postlådor finns på en byväg i Korpo.
Väl framme hos Mats Långbacka halkar samtalet bums in på två favoriter av samtalsämnen, fotboll och film.
Den gångna veckan har varit den allra sista inspelningsveckan i Idrottsparken i Åbo, i en rad av inspelningar för en tv-serie om ett fotbollslag och familjerna kring laget.
Mats Långbacka är tv-seriens idékläckare, producent och han spelar också en roll i tv-serien.
Den heter ”Kentän laidalla” eller ”Vid plankanten”. Innan vi kastar oss in i tv-seriens värld måste ändå några frågetecken rätas ut. Till dem hör det röda huset med vita knutar i Korpo.
– Det var här jag tog mina första steg, säger han om huset som morfars far byggde.
– Mina barn säger att redan när vi når första färjan, från Pargas till Nagu, förändras jag. Då rasar stressen av mig.
Alla somrar han minns har Mats Långbacka delvis vistats i huset i Korpo, och det är därför den mest beständiga adressen i hans liv.

Byborna hjälpte då morfars far dog

Huset var inflyttningsklart 1929, men innan det var klart hade morfars far dramatiskt dött i en sjukdomsattack.
– Då ställde byborna upp och byggde det klart, så morfars mor kunde flytta in.
– Morfar och mormor var båda folkskollärare i Korpo, och de flyttade senare också hit. Så redan på den tiden fanns här två bostäder.
Danielsson hette de alla, och mormor hette Svea. Hennes namn lever nu kvar i stigen ner till stranden, Sveavägen kallar de den. Även i nuläget är det praktiskt med två kök i sommarhuset, Mats Långbackas föräldrar tillbringar också en hel del tid där.
Det är inte bara huset som är rymligt, gräsmattan som omger det är vidsträckt.
– Ja, vi har traktorgräsklippare, säger Mats Långbacka. Den kör jag, men blommorna här kan jag inte ta någon ära för.
Äppelträd är det också gott om, och just nu bär de en hel del frukt. I skogen intill har Mats och sambon hittat kantareller under morgonen.
En av Mats söner är också med i Korpo för tillfället, men snart kallar studielivet i Uppsala igen.

Idén till Aura United föddes ur egna erfarenheter

– Med tre söner och ett fotbollsintresse har det blivit att stå en del vid fotbollsplankanten. Den yngsta av pojkarna, Jacob, har spelat i HiFK, HJK, KäPa och Honka. Han slutade då han kom i gymnasieåldern, en ryggskada satte stop.
– Idén till tv-serien kom jag på under åren då jag deltog i fotbollslivet som fotbollsförälder.
– Jag tänkte mycket på hur familjerna kommer att samarbeta kring barnens hobby, även om de egentligen annars inte skulle ha något gemensamt. Via fotbollslaget tvingas de samarbeta, och det går bättre och sämre.
Långbackade kontaktade Annina Holmberg, manusförfattare. Även hon hade ungefär samma erfarenheter som fotbollsförälder.
De funderade på vilken förening de skulle förlägga handlingen vid, när Mats Långbacka kom att tänka på att varför inte Åbo. Idrottsparkens övre plan hade han redan tidigare upptäckt.
– Den är en perfekt miljö att filma i. Så föddes Aura United, ett lag med 12-åriga fotbollsjuniorer.

Familjer runt ett fotbollslag blir som ett samhälle i miniatyr

Familjerna runt omkring laget är de centrala här, och manuset utgår ifrån att man skildrar ett samhällets mikrokosmos.
Här blandas språk och kulturer, socioekonomiskt har familjerna olika förutsättningar för barnens fotbollshobby och så vidare.
– Castingen var nog en utmaning. Bland annat skulle vi hitta en pojke med turkisk bakgrund som talar både finska och svenska. I manuset har vi en sådan familj, som kommit till Finland via Sverige.
– Pojken, Klaus Bianque, som spelar Emre är perfekt, men med familjemedlemmarna fick vi lite pruta på språkkravet, det blev för svårt.
Helt så tvåspråkig som Långbacka önskat blir tv-serien inte, men Aura United är ett tvåspråkigt lag.
I laget ingår förresten en flicka också, hon står i målet och spelas av Peppi Hannula. I en av de centrala pojkrollerna fnns Elliot Waselius.

Inter, TPS, ÅIFK, Piffen med flera juniorer har bidragit

I inspelningarna har också juniorer från Inter, TPS, Turun Nappulaliiga, ÅIFK, Kaapo och Piffen medverkat.
Några enstaka scener ska spelas in i höst ännu, men ett par avsnitt är redan klara – alltså klippta och allt. Dramaserien på åtta avsnitt ska rulla på teve någon gång nästa vår, och finnas på Yle Arenan.
Dessutom finns förhoppningar om en säsong 2 och 3, tv-serier ligger som bekant i tiden.
– De är helt fantastiska, ungdomarna. Vid inspelningarna kallar de varandra för sina rollnamn hela tiden. Det är faktiskt lite som om vi hade skapat ett lag också, förutom en tv-serie, säger Långbacka och skrattar.
Han är fullt engagerad i ”Vid plankanten”, det märks.
Men när de två långfilmer som han producerat kommer till tals, ”Lärjungen” och ”Iris”, då blickar han ut över gräset och säger:
– Jag har följande tv-serie på gång. Men en långfilm till måste jag nog få göra i mitt liv.
 

Huset, som morfars far byggde för snart 100 år sedan, har två bostäder. Även Mats Långbackas föräldrar brukar vistas här. Foto: Anja Kuusisto

Mats Långbacka

Född i september 1963. Familj: Sambo. Tre söner, Linus, Rufus och Jacob. I åldern 17 till 21.
Född, uppvuxen och bor i: Helsingfors. Sommarhalvåret också en hel del i Korpo. Alla tre söner har sommarjobbat på Verkan.
Skådespelare och producent. Driver produktionsbolaget Långfilm Productions som har fyra personer på sina lönelistor året om. I tv-serien ”Vid plankanten” är de avlönade långt över 100.
Blev ett namn senast då han, strax efter att ha gått ut teaterhögskolan 1987, grundade teatern Viirus tillsammans med skådespelarna Robert Enckell och Johan Storgård, och regissören Arn-Henrik Blomqvist. På tal om Viirus säger han: ”Utan Viirus vet jag inte var jag skulle vara i dag”.
Efter Viirus var han flitigt engagerad som film- och tv-skådespelare i flera år, blev också delägare i ett filmproduktionsbolag. Parallellt hade han redan 2001 grundat det egna produktionsbolaget, och det blev snabbt huvudsysslan.
Aktuell som: Producent för tv-serien ”Kentän laidalla/Vid plankanten” som beställts av Yle Arenan och tv, sannolik publicering våren 2021. Serien handlar om det fiktiva Åbolaget Aura United, ett juniorlag med 12-åringar.
I närmaste framtiden ingår också att göra en 12-delad barnserie baserad på Vesta-Linnea-böckerna.
Favoritlag i fotboll: Liverpool. Går sällan och ser matcher i Finland, men har alla tänkbara sportkanaler och följer med Engelska ligan och Champions League.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter