Skarven tycks trivas också i Centralparken i Pargas

Skarven möter en svan i plast i Centralparken i Pargas. Foto: Peggy Wallin
När Pargasbon Peggy Wallin cyklade till jobbet häromdagen såg hon en skarv, som hon fotograferade.
Det anmärkningsvärda är att skarven fanns i Centralparken i Pargas.
Den satt på strandkanten i Kyrkgropen, där staden placerat ut ett par plastsvanar i ett försök att hålla vitkindade gäss borta. Nu syntes inte några gäss till just där, men däremot en skarv.
— Den satt där vid stranden och verkade inte alls skygg. Jag fotograferade när den torkade vingarna också, men den bilden blev inte så bra, berättar Wallin om sitt skarvmöte i parken.

Närstudie på en skarv i park. Foto: Peggy Wallin
Kanske en skarv från Högen?
Varifrån skarven kommit är omöjligt veta, men avståndet till ön Högen som en skarvkoloni i våras la beslag på är inte mer än ett par kilometer borta flygvägen.
Pargas-Nagu fiskariområde lämnade på försommaren in en ansökan om att få störa skarv på Högen. Redan när ansökan inlämnades visste man att något beslut om lovet inte hinner komma denna sommar.
Ansökan om att störa skarv på Högen är aktuell
Mycket riktigt har Närings-, trafik- och miljöcentralen inte ännu fattat något beslut om Högen-ansökan ännu, men frågan rör på sig ändå.
— Just i dag fick vi besked från NTM-centralen att Luke nu har gjort sitt utlåtande, säger fiskeriområdets verksamhetledare Olav Granström, som också jobbar på Åbolands fiskeriförbund.
Luke är Naturresursinstitutet och den instansen uttalar sig i det här fallet framförallt om skarvens inverkan på fisket.
— Jag har bara lite hastigt tittat på texten ännu, utlåtandet är många sidor. När NTM-centralen fattar sitt beslut spelar Lukes utlåtande en viktig roll, och då kan det kan hända att det inte går vägen…, säger Granström och poängterar att han inte ännu känner till det exakta innehållet i utlåtandet.
Dessutom har den som lämnar in en ansökan om att störa skarv möjlighet att komma med motargument till ett utlåtande.

Skarvbon högt upp i tallarna på Högen. Foto: Anja Kuusisto
”Kanske skogen är vårt hopp”
— Sen motiverade vi vår ansökan också med skogsaspekter, och vårt hopp kanske står till skogen, säger Granström.
Att träden på Högen tar skada av skarven ser de Pargasbor som kört förbi ön med båt i sommar. Fiskeriförbundet tänker också ta sig en närmare titt på Högen inom kort.
Skulle lov att skrämma och skjuta skarv beviljas återstår frågan om hur det ska göras i praktiken på ön där tallarna är mycket höga, och där man inte vill störa gråhägern som också häckar där.
Men åtgärderna kan bli aktuella först när ett lov finns. Ansökan gjordes för åren 2021-2025.
LÄS OCKSÅ: ÅU besökte Högen med fågelexepert

Här ligger Högen. Karta: Google Maps
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.