Att hålla dagisgrupperna åtskilt är utmanande — de flesta dagisbarn på Kimitoön är nu tillbaka

Vilda Nylund och Edward Ek visar gärna sina favoritställen på Hulta daghems gård i Dalsbruk. Foto: Emilia Örnmark
Allt fler barn har under augusti månad återvänt till daghemmen på Kimitoön och från och med skolstarten på onsdag torde de flesta barnen igen vara på plats.
Enligt Janni Ölander, som är ledare för småbarnspedagogiken på Kimitoön, följer man i daghemmen på Kimitoön långt samma rutiner som i våras. De olika grupperna håller man skilt och man är noga med hand- och hosthygien.
— Det viktigaste är förstås att man inte kommer till dagis om man har symptom på corona, säger Ölander.
Har barnet varit på resa till ett land som omfattas av resebegränsningarna är det karantän som gäller.
I Kimitoöns daghem råder inte trängsel, så det är åtminstone i teorin möjligt att hålla grupperna skilt.
— Men i praktiken blir det nog svårt. För ett litet barn är det svårt att förstå varför man inte får använda hela gården. Varför får man plötsligt inte gå till rutschbanan?
Även om denna rekommendation kan vara svår att beakta fullt ut, hoppas Ölander att man kan göra det lättare genom att leda verksamheten så att barnen har fokus på annat.

Janni Ölander leder småbarnspedagogiken på Kimitoön. Foto: Emilia Örnmark
Att hålla säkerhetsavstånd till de små barnen ser Ölander inte som möjligt.
Tills vidare kommer man inte att samla barnen för programpunkter eller föräldrarna för möten.
Mer utomhuslek i Dalsbrukdagis
Edward Ek, 4 år, och Vilda Nylund, 5 år, är ivriga att visa sina favoritplatser på dagisgården i Dalsbruk. De är bägge tillbaka i Hulta daghem igen efter sitt sommarlov.
De bjuder på några åk i rutschbanan, demonstrerar sedan hur man hoppar från gungan och drar ett streck i sanden där man landat. Sedan springer de vidare till klätterträdet.
De ser inte vardagen i dagiset som annorlunda just nu.

Vilda Nylund och Edward Ek. Foto: Emilia Örnmark
I början av veckan var det ännu lugnt i Hulta daghem, men bara 10 barn på plats av de 36 som är inskrivna här.
Förstås vidtogs åtgärder mot smittspridning här redan i våras, men då var barnen färre än vad de kommer att vara nu och således lättare att hålla isär.
Sedan coronapandemins utbrott har man här tvättat händerna oftare och undvikit att föräldrar kommer in i dagiset. Också ÅU:s reporter får nöja sig med att träffa barnen på gården.
— Vi plingar med en klocka i tamburen då föräldrar kommer, och så för vi ut väskan, säger Susann Fagerlund, som är pedagogisk ledare här.
Hon tillägger att man i Hulta kommer att satsa ännu mera än förut på utevistelse framöver.

Susann Fagerlund. Foto: Emilia Örnmark
Viss personal fortsätter cirkulera på fler enheter
En annan utmaning Janni Ölander nämner är att det inom Kimitoöns småbarnspedagogik finns personal som jobbar på fler olika enheter.
Till exempel rör sig specialbarnträdgårdsläraren i alla enheter – jobbet kan inte göras från ett enda ställe.
— Barnen måste få sitt stöd, så specialbarnträdgårdsläraren kommer att röra sig som förut, men jobbar avskilt med barnen.
För Ölander känns hela situationen oklar, i och med att rådande rekommendationer ändrar ofta. Ska man till exempel hålla barnet hemma om det har lite snuva?
— Det kan ju handla om en tillfällig snuva, eller om en allergisk snuva. Det här blir svårt att bedöma både för föräldrar och personal.
Som en aktuell risk ser Ölander nu den omtalade coronatröttheten, som kanske leder slarv med till exempel handhygien i affärerna.
Få på dagis under våren och sommaren
Från mars till augusti var det många föräldrar som valde att inte ha sina barn på dagis. I mitten av mars då undantagstillstånd utlystes var bara 25 procent av barnen på plats, medan andelen sakta steg till cirka 70 procent i mitten av maj.
Från hösten är det bara några enstaka som förlänger frånvaron.
Familjedagvård eftertraktat
Förändringar gällande antalet barn i Kimitoöns småbarnspedagogik jämfört med i fjol är inte stora, och några problem med att hitta plats till alla barn finns inte.
Inför hösten har Ölander kunnat konstatera att en plats i familjedagvård, speciellt i vissa byar, tycks vara extra eftertraktat i år.
De 12 familjedagvårdarna bor utspritt på hela Kimitoön, så geografin gör förstås att de som bor i periferin fortfarande har lediga platser.
Vad populariteten beror på har Ölander inga klara svar på, men tänker sig att det dels har att göra med att det just nu finns en hel del småbarn på Kimitoön, dels att de familjer som anlitar familjedagvård gärna vill ha sin plats kvar under flera år.
Daghem på Kimitoön
Silva daghem och förskola i Kimito, 96 barn.
Hulta daghem i Dalsbruk, 36 barn.
Dals förskola i Dalsbruk (skolhuset), 4 barn.
Sofia daghem och förskola i Västanfjärd, 21 barn.
Hitis-Rosala daghem och förskola, 3 barn.
Taalintehtaan esikoulu – finskspråkig förskola i Dalsbruk, 7 barn.
Familjedagvård (12 familjedagvårdare), 57 barn.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.