Guidade rundturer på torgparkeringsbygget lockade många nyfikna Åbobor — så här ser det ut "bakom kulisserna"

På lördagen ordnades guidade rundvandringar på torgparkeringsbygget. En av rundturerna gick på svenska. Foto: Klara Fält
På lördagen ordnades guidade rundturer på torgparkeringsbygget. Nyfikna Åbobor fick då bekanta sig med bygget och också gå in i den underjordiska parkeringshallen.
Intresset för rundturerna var stort. Då anmälan öppnade tog platserna slut på endast ett par timmar. Fler rundturer planeras därför i september.

Rundturen var uppdelad i olika informationspunkter där experter inom olika områden berättade om arbetet med torgparkeringsbygget. Foto: Klara Fält
Massivt projekt
Arbetet med torgparkeringen inleddes hösten 2018 med grävarbeten. Sedan dess har kring 120 000 kubikmeter lera grävts upp, vilket motsvarar 15 000 fullastade lastbilar.
Det är alltså fråga om ett massivt och utmanande bygge mitt i Åbo centrum, där kring 50 arbetare rör sig dagligen.
Nu börjar det ändå vara på slutrakan och den underjordiska torgparkeringen beräknas bli klar i december. Själva Salutorget borde bli klart år 2022.

Till höger syns den halvfärdiga paviljongen vid Eriksgatan, där en av ingångarna till torgparkeringen kommer att finnas. Foto: Klara Fält
Susanne Segerstråle och Dan-Erik Engblom har passat på att komma på lördagens rundvandring.
— Som Åbobo är man ju intresserad av stadens utveckling, speciellt då det är fråga om ett så här stort projekt mitt i centrum, säger Engblom, som har bott hela sitt liv i Åbo.
Paret uppskattar att det ordnas en rundvandring också på svenska.
De tvivlar ändå på att de kommer att använda parkeringen då den står klar. Paret bor nära centrum och endast Engblom kör bil.
— Jag ville främst komma för att se ifall det också kommer att finnas affärer eller annan service utöver parkeringen under marken, säger Segerstråle.

Susanne Segerstråle och Dan-Erik Engblom ville se vad som pågår bakom planket. Ett så här stort projekt intresserar dem även om de knappast kommer att använda torgparkeringen. Foto: Klara Fält
Rymlig parkering
Den nya underjordiska torgparkeringen byggs i två våningar, varav den övre är betydligt större. Båda våningarna är ljusa och luftiga — den övre har en takhöjd på 3,2 meter och den nedre 2,5 meter.
Sammanlagt kommer parkeringshallen att rymma 620 parkeringsplatser. Infarten till torgparkeringen kommer att finnas vid det övre torghörnet, vid Köpmansgatans och Universitetsgatans korsning. Arbetet med infarten pågår ännu.
Utöver infarten för bilar kommer tre paviljonger att byggas på Salutorget med trappor och hiss ner till parkeringshallen. Ingångarna kommer att finnas vid Auragatan, Eriksgatan och Köpmansgatan.
Det kommer också att finnas direkta anslutningar från parkeringen till de omkringliggande köpcentren Wiklund, Hansa och Forum. Nya underjordiska affärslokaler planeras i samband med att anslutningarna byggs.
Dessa kommer ändå inte att vara färdiga i december då torgparkeringen tas i bruk.

Man har satsat på att göra torgparkeringen ljus och luftig för att den ska vara så trivsam som möjligt. Foto: Klara Fält
Moderna lösningar
I torgparkeringen har man satsat på moderna lösningar.
Under torgytan kommer vattenfyllda rör att löpa, som fungerar ungefär som golvvärme. Dessa kommer på vintern att hålla torget isfritt. På somrarna kommer samma rör att samla upp solvärme.
All uppvärmning kommer att ske med solenergi, och torgparkeringen kommer därmed att ha ett av världens största solvärmesystem.
Då man kör in i parkeringen kommer en kamera att läsa av registerplåtarna så att man inte behöver en parkeringsbiljett.
Parkeringen kan man betala via en mobilapp eller via betalningsmaskiner. I maskinerna fungerar betalningen så att man matar in bilens registernummer som registrerats av kameran då man kört in, och sedan betalar man enligt hur länge man haft bilen i parkeringen.
— Det ska vara smidigt att parkera, och från parkeringshallen ska man lätt kunna ta sig ut på stan, oavsett om man ska shoppa, gå ut och äta eller ta sig till jobbet, säger Camilla Eklund, som jobbar som projektutvecklare för Toriparkki och fungerar som guide på rundvandringen.
Nöjda med rundvandringen
Wilhelm Gustafsson, Veera Julin, William Laurén, Robin Lundqvist och Wilma Nurminen är alla nöjda efter rundvandringen. Också de är Åbobor som var nyfikna på att se hur det stora projektet framskrider.
De tyckte att speciellt värmesystemet för torgparkeringen var intressant.
— Det verkar vara ganska avancerade tekniska lösningar, säger Gustafsson.
Att parkeringshallen är så ljus och luftig uppskattar de också.
— Den var inte lika klaustrofobisk som parkeringshallar lätt blir, säger Laurén.
Alla fem tror nog att de i framtiden kan få användning av parkeringen ifall de rör sig i centrum med bil, speciellt då det blir så lätt att därifrån ta sig till köpcentren som ligger invid torget.

Wilhelm Gustafsson, Veera Julin, William Laurén, Robin Lundqvist och Wilma Nurminen tyckte om att parkeringshallen var ljus och rymlig, och att man direkt kan ta sig till de olika köpcentren i stan. Foto: Klara Fält
LÄS OCKSÅ:
Bygget av torgparkeringen närmar sig slutskedet — nu återstår hörnet där infarten byggs
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.