Uppstädningen av miljögifterna i Krasnyj Bor har gått i stå — de finska aktörerna har åsidosatts trots löften om samarbete

Deponin i Krasnyj Bor har tagit emot miljöfarligt avfall från alla delar av Ryssland sedan 1960-talet. Nu har saneringen av området gått i stå. Foto: Helcom/SPT
Det är fortfarande oklart hur och när den överfulla deponin för miljöfarligt problemavfall i Krasnyj Bor ska städas upp. Deponin ligger cirka 30 kilometer sydost om S:t Petersburgs centrum.
De finska aktörer som var involverade i projektet för två år sedan har nu åsidosatts, trots att det bilaterala samarbetet välsignades på högsta politiska nivå av Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin.
— Vi har varit i kontakt med Rosatoms dotterbolag Feo och erbjudit dem hjälp, men än så länge har vi inte involverats i projektet, säger direktör Kalle Saarimaa på Fortum.
Fortums experter besökte Krasnyj Bor 2018 för att analysera situationen och ta laboratorieprover från två av områdets giftbassänger, men efter det har samarbetet kommit på avvägar. I besöket för två år sedan deltog även experter från Finlands miljöcentral, konsultbolaget Ramboll och finansinstitutet Nefco.
— Ramboll utvecklade en projektplan för uppstädningen av området, men vad som hände med planen är oklart, säger överinspektör Timo Seppälä på Finlands miljöcentral.

Deponin i Krasnyj Bor i nordvästra Ryssland lagrar cirka 700 000 kubikmeter miljöfarligt avfall i 67 bassänger. Foto: Helcom/SPT
Tickande miljöbomb
Ryska företag och myndigheter har dumpat miljöfarligt avfall vid anläggningen i Krasnyj Bor sedan slutet av 1960-talet. På det 73 hektar stora området finns i dag cirka 700 000 kubikmeter problemavfall som har deponerats i gigantiska bassänger. I bassängerna finns bland annat tungmetaller, kemikalier, oljor och persistenta organiska miljögifter.
Den tickande miljöbomben i Krasnyj Bor väckte ett internationellt ramaskri 2016 efter att lokala miljöaktivister avslöjade att en av bassängerna hade brustit, vilket ledde till att miljögifter läckte ut i omgivande vattendrag.
— Vi har tagit vattenprover i området och kommit fram till att det fortfarande läcker miljögifter från Krasnyj Bor till den omgivande miljön, säger programdirektör Ivan Blokov på Greenpeace i Ryssland.
Finansinstitutet Nefco och den nordliga dimensionens miljöpartnerskap NDEP har erbjudit finansiering för att städa upp området, med Fortum som verkställande part. För två år sedan hette det att samarbetet löpte smidigt och att Ryssland var med på noterna. Sedan gick projektet i stå.
— Det finns totalt 67 bassänger på området. En del av dem har kapslats in och lär innehålla miljöfarligt avfall från den ryska försvarsmakten, säger överinspektör Seppälä på Finlands miljöcentral.

Deponin i Krasnyj Bor lagrar persistenta organiska miljögifter, kemikalier och tungmnetaller. För fyra år sedan inträffade ett läckage till den omgivande miljön. Nu har saneringen av området kommit av sig. Foto: Helcom/SPT
Rosatom ska städa upp miljösynder
De lokala myndigheterna i S:t Petersburg ansvarade tidigare för övervakningen av Krasnyj Bor, men i fjol meddelade de federala myndigheterna att ansvaret för uppstädningen av deponin har överförts till Rosatoms dotterbolag som då gick under namnet Rosrao. I våras döptes Rosrao om till Feo.
— Jag har svårt att föreställa mig att Feo har den expertis som krävs för att klara av uppstädningen av Krasnyj Bor, säger Blokov på Greenpeace.
Vilka aktörer som ska sköta den praktiska saneringen av området är fortfarande oklart.
— Miljöminister Krista Mikkonen har tagit upp frågan i telefonsamtal med sin ryska kollega, minister Dmitrij Kobylkin, men än så länge har projektet inte avancerat, säger Ismo Tiainen, direktör för administration och internationella ärenden vid Miljöministeriet.

Krasnyj Bors anläggning för miljöfarligt avfall breder ut sig på ett område som är 73 hektar. Bassängerna är cirka 25 meter djupa och på deponin finns cirka 700 000 kubikmeter miljöfarligt avfall som hotar att förorena Finska viken. Foto: Helcom/SPT
Feo övervakas av det ryska naturresurs- och miljöministeriet som bedyrar att projektet i Krasnyj Bor ska vara slutfört 2024.
— Vi har kontakt med naturresurs- och miljöministeriet i Moskva och har visat vårt intresse för att bidra till att saneringen genomförs skyndsamt. De har lovat hålla oss informerade om de ser möjligheter till ett samarbete med oss, men än så länge har vi inte fått några konkreta besked, säger direktör Ulf Bojö på Nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco i Helsingfors.
På Miljöministeriet i Helsingfors råder likaså en avvaktande atmosfär.
— Enligt mina kolleger på naturresurs- och miljöministeriet i Moskva jobbar de fortfarande med att finslipa dokumentationen och beredningen av projektet. Nästa steg är att gå ut med ett anbudsförfarande för valet av entreprenörer som ska svara för uppstädningen, säger Tiainen.
Ingenting har hänt på två år. Saknas de konkreta ambitionerna för saneringen av deponin fortfarande?
— Det finns en stark politisk vilja i Ryssland att genomdriva uppstädningen av Krasnyj Bor så det blir nog verklighet förr eller senare.
På Rosatoms dotterbolag Feo i Moskva är man förtegen om vad som är i görningen och vad bolaget ska göra för att förhindra att miljögifter läcker ut till omgivande vattendrag och Finska viken.
— För att sanera området borde man antingen kapsla in miljögifterna i betong eller bränna avfallet i höga temperaturer. Sedan måste det kontaminerade vattnet i bassängerna renas. Det är tekniskt helt möjligt, men det tar tid. Det kan ta upp till tio år att rena hela området i Krasnyj Bor, säger Seppälä på Finlands miljöcentral.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.