Förflytta dig till innehållet

Över tusen inspektioner när arbetarskyddsmyndigheten granskade diskriminering och likabehandling på arbetsplatser

Två kostymklädda män skakar hand
Arbetarskyddsmyndigheten genomförde under 2019 sammanlagt cirka 1 020 inspektioner på arbetsplatser, som granskades när det gäller likabehandling och förbud mot diskriminering.
I fokus var diskriminering av utländska arbetstagare i utbetalning av lön och andra minimivillkor, arbetsgivarens skyldighet att främja likabehandling och diskriminering i arbetsplatsannonser.

Arbetsgivarens skyldighet att främja likabehandling på arbetsplatsen granskades vid 304 inspektioner, och i 197 av dessa upptäcktes missförhållanden.
Förbud mot diskriminering när det gäller anlitande av utländsk arbetskraft granskades vid över 600 inspektioner. Vid 60 av dessa noterades diskriminering på grund av ursprung, språk eller nationalitet i löneutbetalning eller andra minimivillkor.

Tillsynsbegäran

Dessutom gjordes inspektioner med anledning av tillsynsbegäran, där man granskade diskriminering som enskilda arbetstagare eller arbetssökande har upplevt. Arbetarskyddsmyndigheten kontaktades cirka 500 gånger angående diskriminering på arbetsplatsen.
Begäran om tillsyn angående diskriminering gjordes cirka 180 gånger till arbetarskyddsmyndigheten, och utifrån dessa gjordes 110 inspektioner. I 38 fall ansåg man att arbetsgivaren hade agerat i strid mot förbudet om diskriminering.
Den vanligaste orsaken till begäran om tillsyn var att någon upplevt sig bli diskriminerad på grund av sitt hälsotillstånd.
— Jag uppmanar dem som upplevt diskriminering i arbetslivet att modigt ta kontakt med arbetarskyddsmyndigheten. Man kan ringa vår telefonrådgivning anonymt och vi vidtar inga tillsynsåtgärder utan ett skriftligt medgivande av den som upplevt diskriminering, säger överinspektör Päivi Laakso vid ansvarsområdet för arbetarskyddet vid Regionförvaltningsverket i Södra Finland i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter