Förflytta dig till innehållet

Lokala pilgrimsleder blev succé trots ojämn start — Åbo stads turistinformation visste inte om dem

Helenas väg går till S:t Marie kyrka och är 8 km lång, medan Peters väg går till Lundo kyrka och är 34 km lång.


Åbos nya pilgrimsleder har välkomnats med öppna armar. I början av juli fick Åbo två nya pilgrimsleder, Helenan polku och Pietarin polku.
De är resultatet av ett samarbete mellan Åbo stad och Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finland. Lederna, som går till S:t Marie kyrka respektive Lundo Kyrka med start från Domkyrkan, har fyllt ett hål i utbudet av pilgrimsleder.
S:t Olofs sjöled introducerades i Åboland under våren 2019, men leden är lång och tröskeln för att planera in vilken bit av leden man tänkt vandra kan kännas hög. De nya lederna är bara 8 respektive 34 kilometer långa, vilket lockar många som inte är vandringsentusiaster.

500 nedladdningar på 3 veckor

Nätsidan Citynomadi, där man hittar all information om lederna, visar att kartorna laddats ner från sidan nästan 500 gånger på bara tre veckor.
Finlands pilgrimsledsprojektchef Annastiina Papinaho säger att responsen på de nya pilgrimslederna varit väldigt positiv. Många har hört av sig för att prisa dem.
– Och vad jag sett i facebookgrupper har lederna diskuterats livligt och fått mycket beröm. Många tycks ha hittat till lederna, och på hösten kommer säkert ännu fler att prova dem.

Här finner du Helenan Polku.

Bristfällig information gör lederna svårfunna

Information om de nya lederna har dock varit svår att hitta.
En ÅU-läsare tog kontakt och berättade att Åbo stads turistinformation inte har någon information om lederna, och då ÅU ringer upp turistinformationen är de inte medvetna om de nya ledernas existens och kan inte kommentera informationsbristen.
Papinaho beklagar att information saknats, men gläds åt att hon nu är medveten om problemet. Hon säger att hon ska utreda saken med Åbo stad.
– Jag tror att vi har haft en avvikande vår, och Åbo stad har säkert haft mycket på sitt bord. Lederna har ju offentliggjorts under sommarsemestrarna, så i augusti, då vi börjar återgå till jobben, ska vi se till att kommunicera bättre.

Här finner du Pietarin Polku.

Information bara på finska och främst i digital form

I domkyrkans pilgrimsvandringslåda finns papperskartor med kortfattad information om lederna.
Lättast hittar man ändå information på Citynomadi, där både lederna och sevärdheterna finns markerade. På nätsidan finns också bland annat utförliga ljudklipp som berättar sevärdheternas historia.
Papinaho är medveten om att största delen av informationen tyvärr bara är tillgänglig via Citynomadis nätsida eller telefonapp, vilket betyder att de som inte kan eller vill använda sig av digitala hjälpmedel missar mycket av ledernas innehåll.
Dessutom finns ännu ingen information på svenska, men Papinaho säger att man aktivt jobbar på att åtgärda bristerna.
– Olika språkval ska ännu läggas till pilgrimslederna. För tillfället finns information bara på finska, men åtminstone engelska och svenska ska ännu läggas till.
Orsaken bakom informationsglappen är att lederna skapades på väldigt kort varsel. De planerades i mars, då coronaepidemin precis hade nått Finland, och lanserades bara några månader senare eftersom behovet på hemestersysslor varit stort i år.

Mera information och intresse då pilgrimscentrum står klart

Papinaho säger att informationsproblemen ska åtgärdas, och att nya pilgrimsleder planeras på flera håll i landet.
Finlands första pilgrimscentrum kommer att etableras i Åbo år 2021, och Papinaho tror att centrumet kommer att göra informationen mer tillgänglig och öka intresset för pilgrimsleder i Finland.
– För Åbolands del finns inga nya leder i kikaren just nu, men vi kommer att hålla ett öga på efterfrågan.

Dam lutar mot broräcke.

Annastiina Papinaho beklagar att informationen om de nya rutterna varit bristfällig, men gläds åt att hon informerats om problemet och ska ta itu med det direkt. Foto: Marika Ijäs / Pressfoto


LÄS OCKSÅ: Åbo har fått två nya pilgrimsleder — rutterna tar vandraren till både historiska och natursköna platser
LÄS OCKSÅ: Åbo kan få Finlands första pilgrimscentrum

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter