Förflytta dig till innehållet

Rederierna hankar sig fram med minskade passagerarvolymer

Stort passagerarfartyg i hamn.

Stort passagerarfartyg i hamn.

Rederierna redovisar miljonförluster i sommar på grund av coronakrisen, trots att passagerartrafiken återupptogs i juni. Foto: Sofia Westerholm/SPT


De rederier som har passagerartrafik till och från Finland har det fortfarande kärvt. De uteblivna svenska passagerarna är den främsta orsaken till den ekonomiska nedgången.

Det går fortfarande trögt för rederierna Tallink, Viking Line, Eckerö och Wasaline, trots att passagerartrafiken till sjöss återupptogs i mitten av juni. Värst går det för rederiet Wasaline, som är helt beroende av svenska passagerare för att få det att gå ihop ekonomiskt.
— Vi tappade 85 procent av våra passagerare i juni och i juli ser det ut som att vi har tappat minst 90 procent av våra resenärer, säger vd Peter Ståhlberg på Wasaline.
Frakten av varor mellan Umeå och Vasa har också drabbats negativt av epidemin. Enligt Ståhlbergs bedömning har fraktvolymerna minskat med 30-40 procent denna sommar.
— Vårt fartyg kör just nu enligt vintertidtabell med färre avgångar, säger Ståhlberg.
Cirka 70 procent av Wasalines personal är deltidspermitterad medan resten har permitterats helt och hållet till årets slut. Fartyget Wasa Express kör för närvarande med en minimibemanning på 26 personer. Det här innebär att färjan kan svälja högst 125 passagerare per avgång.
— Vi går back cirka 200 000 euro i juni och kommer att gå miste om ungefär 400 000 euro i juli, säger Ståhlberg.

Omdisponering av resurserna

De större rederierna har lyckats omdirigera sina fartyg för att tackla de värsta smällarna under coronakrisen.
— Vi gick in för att lägga fartyget Gabriella i trafik mellan Helsingfors och Mariehamn samt Mariella i trafik från Helsingfors till Tallinn. Cinderella återupptog sin kryssningstrafik i Sverige i juli, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line.
Viking Lines senaste verksamhetsöversikt från det första kvartalet visade en förlust på 21,5 miljoner euro. Koncernens andra kvartalsrapport publiceras i augusti.
— Vi har förlorat cirka 1,7 miljoner passagerare under årets sex första månader, säger Boijer-Svahnström.
På grund av fortsatt smittrisk har Viking Line fattat beslutet att tillåta drygt 50 procent av den totala kapaciteten passagerare per fartyg och avgång. För koncernens största fartyg Viking Grace innebär det att man tillåter högst 1 500 passagerare per avgång.
— Vi har i genomsnitt haft under tusen passagerare per fartyg och avgång i juli, säger Boijer-Svahnström.
En stor del av Viking Lines personal är fortfarande permitterad tills vidare med slutdatum i början av april nästa år. Viking Line har tidigare anställt över 500 sommarvikarier inför sommarsäsongen, men i år anställdes ingen ny personal.
— Om Sverige hade skött sig som övriga Norden och de baltiska länderna så skulle vi inte ha det här läget i dag. Det svenska klientelet är avgörande för vår verksamhet, säger Boijer-Svahnström.

Högre beläggningsgrad på Tallink

Konkurrenten Tallink har en annan syn på smittrisken och det maximala antalet passagerare som får vistas ombord på koncernens fartyg.
— Vi kom fram till att vi kan fylla upp till 75 procent av den totala kapaciteten på våra fartyg samtidigt som vi garanterar den fysiska distanseringen, säger kommunikationsdirektör Katri Link på Tallink.
Enligt Tallinks siffror för juni var det 738 000 färre passagerare än under motsvarande tidsperiod i fjol. På rutten mellan Helsingfors och Tallinn reste 305 000 färre passagerare i juni i år. Siffrorna för juli publiceras nästa vecka.
Tallink har tvingats säga upp hundratals personer i Estland, Lettland och Sverige på grund av coronakrisen. Den finska personalen har tills vidare förskonats direkta uppsägningar, men har inte undgått permitteringar.
— Vi har omdirigerat våra fartyg och öppnat nya rutter mellan till exempel Helsingfors och Ösel och Åbo och Tallinn för att uppväga bortfallet från Sverige, säger Katri Link.

Eckerö säljer fartyg

På Rederiaktiebolaget Eckerö är situationen kritisk efter att koncernens dotterbolag Birka Cruises beslöt att lägga ned verksamheten, vilket ledde till att över 400 personer förlorade sina jobb den 3 juli. På onsdagen denna vecka gick fartygsmäklarsajten Yachtworld ut med beskedet att fartyget Birka Stockholm är till salu för cirka 85 miljoner euro, rapporterar Ålandstidningen.
— Enligt vår bedömning vore ett rimligt pris 100 till 120 miljoner euro, säger vd Björn Blomqvist på Rederiaktiebolaget Eckerö och Eckerö Linjen.
Eckerös fartyg fyller för närvarande endast 50 procent av den totala kapaciteten passagerare per fartyg och avgång. Sommarens resultat motsvarar cirka 40 procent av fjolårets siffror, meddelar koncernens vd.
— Resultatet för juli månads affärsverksamhet kommer att gå på plus, men sommaren som helhet har varit svag, vilket innebär att årets resultat kommer att landa på minus, säger Blomqvist.
Statsminister Sanna Marins (SDP) regering beslöt den 9 juli bevilja sammanlagt 24,8 miljoner euro som krisstöd till rederierna och sjöfarten.

Dela artikeln

En kommentar: “Rederierna hankar sig fram med minskade passagerarvolymer

  1. Mika M.K. Reinikainen skrev

    Såväl Vikinglinjen som den formella tvåspråkigheten i St Karins får ny fart om Vikinglinjens högkvarter förlyttas från Mariehamn till St Karins så att svenska består som kontorsspråk. Tänk om man kunde ordna kryssningar mellan Harvaluoto i Pikis i St Karins och Köpenhamn.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter