Förflytta dig till innehållet

Åbo Akademi fick nobben – den svenska juristutbildningen koncentreras till Helsingfors och Vasa

Arkiv/Mikael Piippo
Gul stenbyggnad med kolonner i solsken.

Gul stenbyggnad med kolonner i solsken.Arkiv/Mikael Piippo

Regeringen förkastade i torsdags Åbo Akademis (ÅA) ansökan om att ordna juristutbildning på svenska. Undervisningsministeriet uppmanar ÅA att lägga in en ny ansökan 2022. Foto: Mikael Piippo/SPT


Det blir ingen ny juristutbildning vid Åbo Akademi. Det beslöt statsrådet på torsdagen. Helsingfors universitet gick i stället in för att inrätta fem nya studieplatser vid den svenskspråkiga juristutbildningen från och med hösten.
— Vi måste smälta läget och regeringens beslut. Vi har ännu inte hunnit samla våra trupper för att diskutera hur vi ska gå vidare i den här frågan, säger prorektor Mikael Lindfelt på Åbo Akademi.
Undervisningsministeriets beredning av Åbo Akademis ansökan visar att till exempel Juristförbundet, Vasa hovrätt, Vasa förvaltningsdomstol och Helsingfors universitet motsatte sig juristutbildningen vid Åbo Akademi.
”Resurserna för att utbilda svenskkunniga jurister borde riktas till att stärka verksamhetsförutsättningarna vid nuvarande utbildningsenheter i stället för att splittra på utbildningsansvaret”, skriver Undervisningsministeriet.
— Många instanser framhöll att en ny konkurrerande juristutbildning vid Åbo Akademi skulle ha försvagat Helsingfors universitets tvåspråkighet, säger direktör Birgitta Vuorinen vid Undervisningsministeriet.

”Inte vettigt att splittra utbildningen”

Åbo Akademi utbildar sedan tidigare rättsnotarier som avlägger kandidatexamen. I fjol antogs 22 personer till utbildningen. Antalet studieplatser utökades till 25 under våren.
De rättsnotarier som vill avlägga en juris magisterexamen kan fortsätta sina studier på finska vid ett annat universitet eller söka sig vidare till Helsingfors universitets svenska utbildning i Vasa eller Helsingfors. Juristutbildningen i Vasa är tvåspråkig.
— Alla dessa alternativ förutsätter att våra studerande ansöker om att få fortsätta sina studier, medan andra studerande har denna rätt från början av sina studier, säger Lindfelt.
På Juristförbundet betvivlar man att Åbo Akademi har de resurser som krävs för att satsa på utbildningen av jurister.
— Det finns ett begränsat antal kunniga lärare inom juridiken. Jag tror inte att Åbo Akademi hade lyckats trygga de ekonomiska och personella resurserna för en ny juristutbildning. Det är inte vettigt att splittra juristutbildningen på alltför små enheter, säger verksamhetsledare Jore Tilander på Juristförbundet.
Hur ska man då utöka andelen svenskkunniga jurister i vårt land?
— Det stämmer att det råder en brist på svenskkunniga jurister, men man löser inte frågan bara genom att utöka antalet studieplatser. Frågan är hur man lockar dem till domstolarna och de åklagarämbeten som finns utanför huvudstadsregionen, säger Tilander.
SPT försökte nå justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) för en kommentar, men hon avböjde en intervju.
— Jag förväntar mig ett fördjupat samarbete mellan Åbo Akademi och Helsingfors universitet om juristutbildningen på svenska i Finland. Det är viktigt att rättsnotarier från Åbo Akademi får klara möjligheter att studera vidare till juris magistrar, sade Henriksson i ett pressmeddelande på torsdagen.

Porträtt av kostymklädd man.Satu Karmavalo/Åbo Akademis bildbank

Prorektor Mikael Lindfelt bedyrar att Åbo Akademi inte kommer att skrinlägga planerna på att grunda ny juristutbildning, trots regeringens negativa beslut i torsdags. Foto: Satu Karmavalo/Åbo Akademis bildbank

Regionpolitiska finter

De regionpolitiska argumenten har satt sina spår på hanteringen av frågan. Vasa hovrätt och Vasa förvaltningsdomstol motsatte sig Åbo Akademis juristutbildning bland annat med argumentet att livsmiljön i Åbo inte är tillräckligt svensk.
— Vi kommer att ordna möten mellan Helsingfors universitet och Åbo Akademi under hösten för att utreda möjligheten att intensifiera samarbetet inom den juridiska utbildningen, säger direktör Birgitta Vuorinen vid Undervisningsministeriet.
Vid Åbo Akademi har man inte gett upp förhoppningarna om att få revansch.
— Vi är ännu inte beredda att ge upp. Jag hoppas att ledande politiker följer med frågan och ser till att vi har tillräckligt med svenskkunniga jurister i vårt land, säger prorektor Mikael Lindfelt på Åbo Akademi.
Undervisningsministeriet gläntar på dörren och uppmanar Åbo Akademi att lägga in en ny ansökan.
— Visst är det möjligt att vi korrigerar tidigare beslut om det föreligger ett behov. Vi granskar frågan nästa gång om två år, säger Vuorinen.

Detta har hänt
Statsrådet utvidgade utbildningsansvaret för fem yrkeshögskolor och fyra universitet i torsdags. Besluten berör målen för avtalsperioden 2021-2024.
Regeringen beviljade Åbo Akademi rätten att utbilda provisorer på svenska men förkastade däremot universitetets ansökan om att starta ny juristutbildning.
Svenskspråkiga jurister utbildas i dag endast vid Helsingfors universitets enheter i Helsingfors och Vasa.
Helsingfors universitet har i dag sammanlagt 24 studieplatser vid den svenska juristutbildningen. Antalet studieplatser utökas till 29 från och med hösten.
Den tvåspråkiga juristutbildningen i Vasa har sammanlagt 33 studieplatser per år.

Mikael Sjövall/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter