Det blir inget sjusovarjippo i Dalsbruk – ordnas trots allt i Nådendal


Förra året ordnades sjusovarjippo i Dalsbruk för första gången. I år inhiberas evenemanget. Foto: ÅU-foto.
Dalsbruks byalag meddelar att sjusovarjippot som de hade planer på att ordna den 27 juli ställs in. I maj var det ännu meningen att evenemanget skulle bli av i år.
Ordförande Leif Lindgren berättar att orsaken till detta är att det är svårt att hålla avstånd till andra under jippot. På grund av de rådande coronaomständigheterna var det säkrast att inhibera.
– Istället kommer det att spelas musik på torget med Jussi Lindberg den kvällen, säger Lindegren.
Sjusovarjippot i fjol var lyckat i Dalsbruk
Förra sommaren rapporterade ÅU om sjusovardagen som för första gången firades i Dalsbruk av Dalsbruks byalag. Idén väcktes då man hade planerat in 27 juli som en evenemangsdag, och sedan upptäckte att dagen var sjusovardagen.
Sjusovarjippot ingick i evenemanget ”Det händer i Bruke”. Sjusovarens identitet fick man veta först när denne kastades i havet.
Tillställningen började med sjusovartåget tidigt på morgonen och slutade vid hamnen där sjusovaren Hasse Ginlund, museiamanuens på Dalsbruks Brukmuseum, kastades i havet. Sedan ordnades bland annat frukostkryssning, volleybollturnering, motionsstunder, musik och bastubad.
Sjusovarjippot lockade flera åskådare och därför funderade man då redan på att ordna samma evenemang följande sommar.
Program för barn i Nådendal
I Nådendal kommer sjusovardagen att ordnas i år igen, rapporterar Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti. Evenemanget blir trots allt minde än vanligt. I Nådendal väljs Finlands sjusovare ut.
Klockan 8 startar sjusovartåget från lilla kiosken och går till Brunnshuset. Det ordnas till exempel inget program i Kyrkparken, men efter klockan 9 intervjuas sjusovaren vid Brunnshuset.
Barnen blir sedan underhållna av en Muminshow, utklädnadstävling och annat program. Publiken begränsas vid Brunnshuset för att minska smittorisken.
Sjusovardagen
Legenden som högtiden baserar sig på handlar om sju kristna män som spenderade tvåhundra år sovande i en grotta till följd av en förföljelse.
Traditionen har sedan utvecklats till att man trodde att den som sov längst den 27 juli skulle vara trött resten av året.
Sjusovardagen har åtminstone firats sedan år 1880 i Nådendal. På den tiden slängdes alla som sov länge i sjön.
I Nådendal väljer man numera en sjusovare som har verkat för stadens bästa.
Också i Salo, Hangö och Heinola ordnas sjusovardagen årligen.
Sjusovardagen firas också i andra länder.
Källa: Utrikesministeriet och Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
LÄS MER:
Hasse Ginlund är Dalsbruks första sjusovare – många kom för att se när han kastades i vattnet
Dalsbruks första sjusovare åker i vattnet på lördag
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.