Förflytta dig till innehållet

Kuppis fågeldamm har fått nya invånare — företagaren hoppas på en problemfri sommar

Kalkoner på gården.

Kalkoner på gården.

Trots att kalkonerna precis kom till Kuppis fågeldamm är de inte rädda av sig, utan njuter av att vara utomhus. Foto: Jessica Gröning


Sent på onsdagskvällen flyttade höns och kalkoner in till Kuppis fågeldamm. Senare på sommaren ansluter sig tre ankor sig till flocken. Även lamm är på väg till parken. Det är den nya företagaren Susanna Koskinens djur som ger Kuppisparken liv igen.
Fåglarna är blandraser. Hönsen har i sig raserna kochin och brahma, som är jättehönor. De kan väga upp till sex kilogram. De har sina egna personligheter, vilket är speciellt synligt bland kalkonerna. Koskinen har lärt sig att känna igen deras individuella läten. En av kalkonerna är speciellt nyfiken och har mycket att säga.
– Fåglarna är individer. Jag ser dem som husdjur, inte som produktionsdjur.
Höns utomhus.

Två av hönsen var nyfikna och vågade sig ut ur inhägnaden. Foto: Jessica Gröning

Ville ge parkbesökarna något att se på

Idén till att hämta fåglarna till Kuppisparken fick Koskinen efter att hon läst på nätet att många saknar något att titta på i parken.
Under intervjun stannar flera nyfikna människor för att titta på de nya fåglarna. En kvinna uppger att hon har saknat djuren i Kuppisparken.
Koskinen berättar att hon alltid har tyckt om djur. Företagandet är hennes bisyssla, hon arbetar annars som djurskötare. På första klass flyttade hon till landet med sin familj, men hon är uppvuxen i Åbo.
– Jag hoppades på att vi skulle få många djur vid flytten, men blev besviken då vi bara tog en katt.
För ungefär tio år sedan flyttade hon till en egen gård på landet i Rusko. Där har hon nu bland annat grisar, kaniner, katt och hund. Hon sköter om djuren själv, med lite hjälp från sin man. Därför vill hon inte ha för många djur.
– Djuren är terapeutiska för mig, och det är avslappnande att se vad de hittar på.

Höns med kycklingar.

Det kan hända att det kommer fågelungar till fågeldammen. Koskinen låter fåglarna lägga ägg om de så vill. Foto: Jessica Gröning

Fjolårets vandalism oroar

Koskinens djur kommer att få vara kvar i parken till slutet av oktober, då den nya företagaren väljs. Beroende på hur det går den här sommaren kanske hon kommer att delta i konkurrensutsättningen. Koskinen är nämligen oroad angående vandalismen vid Kuppis fågeldamm i fjol.
– Jag gör allt jag kan för att försäkra mig om fåglarnas säkerhet. Fåglarna övervakas också på natten, och det ska komma övervakningskameror hit. Jag hoppas att människor förstår att man inte kan fortsätta ha djur här ifall vandalism händer.
Hon hoppas att förbipasserande ringer polisen ifall de ser att det händer något misstänksamt vid fågeldammen.

En kvinna utomhus.

Susanna Koskinen besöker fågeldammen flera gånger per dag för att försäkra sig om fåglarnas säkerhet. Fjolårets vandalism oroar. Foto: Jessica Gröning

Hoppas på en lyckad sommar

Omvårdnaden som fåglarna kräver är inte så tidskrävande, uppger Koskinen. Hon säger att man trots allt måste se till att de inte får sjukdomar eller blir för stressade av den nya miljön.
– Det är en stor omställning för fåglarna att komma hit till storstaden efter att ha bott på landet.
Koskinen hoppas att fåglarna ska ge åskådarna lika mycket glädje som de ger henne. Hon poängterar att många barn i Åbo kanske inte har sett fåglarna förut, och då kan Kuppis fågeldamm vara intressant att besöka. Överlag önskar hon att det kommer bli en problemfri sommar.
https://youtu.be/iaFNldjCdxo

Kuppis fågeldamm
Kuppisparken är den äldsta parken i Finland, den härstammar från 1820-talet. Fågeldammen öppnade år 1915.
Kuppis fågeldamm renoverades år 2000, och då fick fåglarna vinterövernattning och förnyat vattensystem.
I fjol drabbades fågeldammen av vandalism. Fåglar hade till och med dödats.
Dammen har stått tom sedan juni, då kontraktet med den förra företagaren sades upp.

Jessica Gröning

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter