Förflytta dig till innehållet

Nytt projekt tar barn med specialbehov och deras mor- och farföräldrar ut i skogen

Två personer står på en bro i skogen.

Två personer står på en bro i skogen.

Projektet Isovanhemmat ja lapset metsään satsar på att barn med specialbehov ska få möjligheten att uttrycka sig själva i ett säkert utrymme utomhus. Foto: Pekka Lyytinen


I det nya projektet Isovanhemmat ja lapset metsään! ligger fokuset på att stärka relationen mellan mor-och farföräldrarna och barn med specialbehov, samt att deltagarna ska få känna samhörighet i grupp.
Verksamheten som äger rum i Åbotrakten är ett treårigt projekt som ordnas av Mannerheims barnskyddsförbunds rehabilitetsstiftelse för barn och ungdomar. Projektet finansieras av social- och hälsovårdsministeriet med Veikkaus intäkter.
Som bakgrund till projektet har man intervjuat far-och morföräldrar under våren för att hitta en lämplig nivå för verksamheten. Före grupperna börjar, kommer man ännu att intervjua alla deltagare för att se till att det finns passande aktiviteter för alla.
Verksamheten startar i början av augusti med den första gruppen, som man redan kan anmäla sig till via hemsidan. Varje grupp består av 4–6 barn med specialbehov och deras mor-och farföräldrar. Till en början finns det inte skilda svenskspråkiga grupper, men svenskspråkiga kan ändå delta på sitt modersmål.

Tre träffar där barnen är med, en för mor-och farföräldrarna

Verksamheten består av fyra träffar för varje grupp. Den första träffen är en skogstur där barnen och mor-och farföräldrarna deltar. Den andra träffen är till för mor-och farföräldrarna, där de får dela med sig av sina erfarenheter och får veta mer om olika specialbehov. På den tredje träffen ordnas ett skogsäventyr för barnen och mor-och farföräldrarna.
Den sista träffen går ut på att personalen besöker barnet och mor-eller farföräldrarna i deras närnatur. Där får mor-eller farföräldrarna planera dagen med hjälp av personalen. Målet är att de lättare ska kunna förklara dagens händelser för barnet. Det här är viktigt då många barn med specialbehov har svårt att hantera förändringar i vardagen.
Under träffarna kommer personalmedlemmar att vara på plats. Projektledaren Markus Mattsson är psykolog och vildmarksguide och han arbetar med en samhällspedagog och en speciallärare.

Två personer balanserar på rep i skogen.

På bilden testar projektledare Markus Mattsson och specialläraren Pirjo Kosonen på en aktivitet som eventuellt kommer att användas i verksamheten. Foto: Saija-Riikka Louhelainen

Vill skapa självförtroende hos barnen

– Ute i skogen får barnen vara sig själva och mor-och farföräldrarna behöver inte oroa sig över deras beteende. Istället finns det plats för att njuta av att vara tillsammans, säger Mattsson.
Mattsson betonar att de vill skapa en positiv känsla under träffarna.
– Barn med specialbehov präglas av erfarenheten av att vara annorlunda och inte höra hemma någonstans. Med projektet vill vi lyfta fram barnens styrkor och ge dem en känsla av att de är bra som de är.
Angående projektets utveckling hoppas Mattsson på att kunna erbjuda helt svenskspråkiga grupper snart. Han ser också att projektet kommer att ändras ännu beroende på hur det går med den första gruppen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter