Förflytta dig till innehållet

Robotar har ändrat kraven för industrijobb — ”Den som inte är social och kreativ platsar inte längre”

 

Robotiseringen har drastiskt ändrat kraven på industriarbetare, säger professor Anette Hallin. Foto: Pressfoto


På grund av robotisering har kraven för många industrijobb ändrats fullständigt. Dagens industriarbetare behöver vara problemlösare och duktiga på att samarbeta.
— Det handlar inte längre om att till exempel vara bra på att svarva. Det sköter robotar idag. Industriarbetaren har fått en annan roll och då krävs annan kompetens, säger Anette Hallin, professor på Åbo Akademi och Mälardalens högskola.
Hallin forskar i konsekvenserna av att människor och robotar jobbar tillsammans.
Robotar kompletterar och ersätter människor på många arbetsplatser. Fabriker som producerar stålborrar har nu för tiden robotar som flyttar stålbitarna mellan svarv och fräs. Och det är robotarna som ser till att stålbitarna blir till borrar med rätt dimensioner.
Det här leder till förändringar på flera sätt.

Robotisering har lett till att fler kvinnor anställs

Hallin, professor i företagsekonomi, har i snart 20 år studerat vad som händer när organisationer inför teknik i sin verksamhet. De senaste åren har hon och hennes kollegor bland annat observerat och intervjuat anställda och chefer på företag i stålbranschen för att se hur digitaliseringen har förändrat industrin.
— Vi har till exempel sett att när fabrikerna införde robotar fick de anställda utlopp för sin kreativitet och möjlighet att samarbeta mer. Tidigare gjorde alla sin specifika uppgift, kanske vid ett löpande band. Men idag jobbar de anställda tillsammans med att övervaka produktionen och lösa problem som uppstår, säger Hallin.
Inom stålbranschen har robotiseringen också lett till att fler kvinnor anställts när kraven på fysisk styrka minskat. ”Det krävs inte att man klarar av 200 kg i bänkpress”, sa en personalchef till forskarna i en intervju.

”Den som inte är social och kreativ platsar inte längre”

Men robotiseringen kan också föra med sig oförutsedda och delvis oönskade konsekvenser.
— Den nya arbetsformen förutsätter att de anställda är sociala och kreativa. Är man inte det platsar man inte, säger Hallin.
Det räcker alltså inte längre med att vara duktig på att hantera maskiner. I en robotiserad verksamhet måste de anställda även kunna kommunicera och interagera med andra i större utsträckning, vilket innebär att de måste ha social kompetens.

Tekniken hjälper eller stjälper beroende på hur vi använder den

Anette Hallin menar att det är viktigt att våga ifrågasätta spridda föreställningar om vad teknik har för effekter.
— Teknik är inte är bra eller dålig i sig. Den blir bra eller dålig genom vårt sätt att använda den och genom våra sätt att organisera oss tillsammans med den. Resultatet av varje teknikinförande är därmed unikt, säger Anette Hallin.
Hon manar till eftertanke när företaget står inför ett teknikskifte.
— Införandet av ny teknik handlar minst lika mycket, om inte mer, om förändringsarbete. Är man inte medveten om det kommer införandet inte att gå lika bra.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter