Förflytta dig till innehållet

Kravet på tillstånd för installering av solpaneler har slopats i Pargas — numera räcker anmälan till staden

Patrik Rantanen berättar att tillståndsprocessen för att få installera solpaneler var lång och byråkratisk. Nu har kravet på tillstånd ändå avskaffats, numera räcker det med en anmälan. Foto: Malin Brännback


Förut måste man ansöka om ett åtgärdstillstånd av staden för att få installera solpaneler på detaljplanerat område i Pargas.
Det kunde vara en långsam process, vilket Malin Brännback och Patrik Rantanen upplevde då de installerade solpaneler i början av sommaren.
– Med tanke på att själva installeringen tog ett par timmar var tillståndsprocessen lång och byråkratisk, säger Rantanen
Han berättar att stadens tjänstemän inte kunde svara på frågor, utan de skulle skickas in via nätsidan lupapiste. Det dröjde alltid nästan en vecka att få svar därifrån, och om svaret gav upphov till tilläggsfrågor fick man igen vänta lika länge. När ansökan väl var inskickad dröjde det ytterligare en månad före tillståndet beviljades.
Rantanen berättar att de förundrade sig över den krångliga processen då staden ändå har ambitiösa klimatmål.
– Man borde ju inte sätta käppar i hjulet för sina egna målsättningar.
Han konstaterar att till exempel grannstäderna S:t Karins och Åbo inte kräver tillstånd. Vissa undantag finns ändå beroende på hur stora paneler man vill installera och var de placeras.
I juni fick Rantanen och Brännback slutligen sitt tillstånd och solpanelerna kunde installeras. Nu är de glada att höra att staden har förenklat processen.

Ärendet länge på agendan

Det var fullmäktigeledamoten Nina Söderlund (vf) som lämnade in en motion om att regelverket kring solpaneler skulle förtydligas och förenklas redan i november 2018.
I februari 2019 behandlades motionen på ett fullmäktigemöte där man beslöt att förberedelserna för en förändring i byggnadsordningen gällande solpaneler direkt skulle påbörjas. Den 12 maj i år godkände Pargas stadsfullmäktige slutligen förändringen.
Numera krävs alltså endast en anmälan till staden, inte ett åtgärdstillstånd, för att installera solpaneler. Samma gäller också installering av jordvärmesystem. Ändringen trädde i kraft den 18 juni.
Vissa undantag finns ändå. Efter att en anmälan är inlämnad, har staden 14 dagar på sig att meddela ifall ett tillstånd krävs.
Det kan till exempel vara fallet om byggnaden där solpanelerna ska installeras är skyddad, eller om solpanelerna är placerade så att de kan tänkas störa grannarna.
Också solpaneler som installeras på marken kräver fortsättningsvis alltid tillstånd.
Ledande byggnadsinspektör Sanna Simonen säger att det för att minska brandrisken är viktigt att det alltid är en sakkunnig som installerar solpanelerna.
– Därför krävs fortsättningsvis alltid en anmälan, för att staden ska ha möjlighet att följa med att solpanelerna är rätt installerade.
Simonen konstaterar att solpaneler verkar bli allt populärare hela tiden, vilket såklart är positivt för miljön. Hon tror ändå inte att den förenklade processen i sig kommer att öka efterfrågan ytterligare.
– Jag tror nog att de som tidigare har varit intresserade av solenergi inte har tvekat på grund av kravet på tillstånd. Men det är såklart bra att processen nu har blivit enklare och snabbare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter