Förflytta dig till innehållet

Barnen utforskar skärgården på distans i sommar vid Knattelabbet i Korpoström – många ivriga deltagare

Tre kvinnor står inomhus.

Tre kvinnor står inomhus.

Emma Kotka, Erika Silventoinen och Wilma Johansson har haft flera ivriga barn på besök som har berättat om djur de har hittat via Knattelabbets sommaruppdrag. Foto: Jessica Gröning


Take away-lådor är en del av konceptet för Knattelabbets verksamhet i sommar. Knattelabbet ordnas varje sommar, och går ut på att barn lär sig om skärgården genom att utforska den. Det finns tre olika lådor med olika teman – havsvattenkvalitet, flora och fauna och småkryp under ytan.
– Med lådorna har vi också haft hållbarhet i tankarna. Allt kommer att återanvändas, säger Erika Silventoinen, projektledare för Biosfärakademin.
Emma Kotka och Wilma Johansson sommarjobbar på Knattelabbet. De har också själva anknytning till skärgården. Johansson sommarjobbade också här förra året. Då var det ledd verksamhet varje dag, hela sommaren.
– Vi hade bland annat vattenundersökning, labb på stranden, plastäventyrsbana och guidade rundturer i utställningen. På fredagarna var det specialprogram, vi var till exempel ute och fiskade.
Ifjol tog Knattelabbet emot barngrupper och ordnade utflykter för sjundeklassare till en ö. Under våren har man inte tagit emot sådana beställningar.
 

Mycket digitalt material i år

På torsdagar i juli den här sommaren sänder Knattelabbet live på Youtube. På Youtube gör de instruktionsvideon för uppgifter, Knattelabbet testar-videor, uppdateringar från naturrutan och videobloggar. Förutom Youtube satsar de på att vara aktiva på andra sociala medier.
– Vi satsar på en Youtubevideo per vecka, säger Johansson
Hon berättar att de också försöker blanda in skärgårdskultur i filmerna. Det svenska språket är också en del av skärgårdskulturen, och därför talar de svenska i videorna. Textning på finska finns dock.
https://www.youtube.com/watch?v=n_AX-Hoalgc
Ovan är Knattelabbets youtube-video med instruktioner för ett av sommaruppdragen.
– Jag och Wilma kommer att göra en utflykt till Aspö snart. Vi kommer att filma bland annat hur det är att bo där och diskutera korna på naturbete, säger Silventoinen.
I år kan man printa ut forskarpass, instruktioner till uppdrag och diplom på webben ­– allt kan göras på distans. Forskarpasset ingår i konceptet Gäddan och gängets ö-expedition, och går ut på att barnen besöker olika öar tillsammans med sin familj och samlar stämplar.
– Via forskarpasset har föräldrarna blivit intresserade av att besöka nya öar i skärgården. De vet ofta inte om från början att det finns aktiviteter för barn på öarna. Barnen får olika titlar beroende på hur många öar de har besökt, vilket motiverar dem, säger Kotka.

Två kvinnor utanför en byggnad.

Sommarjobbarna Emma Kotka och Wilma Johansson är glada över de nya tekniska färdigheterna de har fått lära sig i sommar. Foto: Jessica Gröning


Ett av uppdragen är att barnen ska göra egna naturrutor. Det är ett avgränsat områden i naturen. Målet är att föra protokoll över vilka träd, växter och djur som lever där. Det gör man till exempel genom att skaka på ett träd med en vaxduk under, och kolla vilka insekter som faller ner.
Barnen kan sedan försöka artbestämma insekterna exempelvis via appen ”Seek”.
– Barnen berättar ivrigt om vad de har hittat i sina egna naturrutor. Genom det här uppdraget vill vi visa att det finns mer än hav i skärgården, säger Silventoinen.
Knattelabbet har en egen naturruta i Korpoström, och de håller koll på hur växtligheten utvecklas där varje måndag på Youtube.

Många intresserade trots restriktionerna

Gällande coronaepidemin berättar Silventoinen att deras mål är att förebygga en andra våg.
– Vi desinficerar allting som någon har rört i och lånar inte ut samma take away-låda till flera än ett barn per dag. Det här året tar vi inte heller in barn i Knattelabbets utrymmen.
Tidigare har barnen fått komma in i rummet på kvällen, och bland annat läsa böcker. I år har man istället satt upp en lista med aktivitetstips på dörren.
– Till exempel har vi ett akvarium utanför som barnen kan kolla på. Vi tipsar också bland annat om Korpoströms uppgift i forskarpasset, säger Kotka.
I år har Knattelabbet haft runt 20–35 besökare per dag, och de flesta kommer på eftermiddagen. Oftast är det barn i förskole- och grundskoleålder som kommer.

Lådor med utrustning för att utforska skärgårdsmiljön.

På Knattelabbet i Korpoström kan man låna hem lådor med utrustning för att utföra sommarutmaningarna. Foto: Jessica Gröning


– Men vi har också haft vuxna intresserade här. Vi uppmanar också dem att testa på uppdragen, säger Kotka.
Tekniken har Erika Silventoinen satsat extra mycket på i sommaren. Hon visar upp diverse mikrofoner och kameror som har införskaffats tack vare finansiärer. Ny telefon, dator och internetanslutning finns också.
– Jag har fått lära mig hur man redigerar Youtubevideor. Det har varit roligt att få vara så kreativ, säger Johansson.
Kotka tycker att det har varit roligt att få lära sig det digitala bättre.
– Världen blir ständigt mer digital, och som blivande lärare kommer jag att behöva lära ut sådana kunskaper.

Sommarens verksamhet mer flexibel

Överlag tycker alla tre att sommarens koncept har fungerat bra. De ser flera positiva sidor till det mer digitala Knattelabbet. Trots allt tycker Silventoinen att det hade varit roligt att få vara med barnen när de utforskar naturen.
– Ingen har varit sur på årets verksamhet, de är bara nyfikna.
Uppdragen och instruktionerna till dem finns på nätet. Nu behöver man inte längre komma på plats till Korpoström för att kunna utföra uppgifterna.
– Knattelabbet har nu blivit tillgängligt för flera, oberoende var man befinner sig. Föräldrarna har också blivit mer engagerade nu än förut, säger Silventoinen.

En kvinna står utomhus vid ett fönster.

Erika Silventoinen säger att ju mer kunskap man har om skärgårdsmiljön, desto mer vill man värna om den. Foto: Jessica Gröning


Lite äldre barn har tidigare år inte varit så intresserade av att medverka, eftersom det kan kännas pinsamt att vara i samma grupp som mycket yngre barn.
– De äldre barnen kan nu istället göra uppdragen hemma på egen hand, säger Silventoinen.
Alla konstaterar att det finns bra och dåliga sidor med både förra årets och årets verksamhet.
– Nästa år tycker jag att vi kombinerar det bästa av förra årets verksamhet och det här årets verksamhet. Vi har fått många nya idéer, säger Johansson.
Silventoinen säger också att det digitala materialet kommer att vara av stor nytta under skolåret, då hon ska berätta om Skärgårdshavets biosfärområde på skolor.
Knattelabbet

Startade år 2016 med verksamhet några dagar i veckan.
Ger barnen möjligheten att utforska skärgårdsmiljön genom uppdrag som kombinerar vetenskap och kultur.
Är en del av Biosfärakademin-projektet som finansieras av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Konstsamfundet och Svenska Kulturfonden. Projektet satsar på utbildning om skärgårdsmiljön.
Biosfärakademin-projektet koordineras av Skärgårdshavets biosfärområde, som hör till Unescos globala nätverk av biosfärområden.
Mer information om Biosfärakademin och Knattelabbet finns på hemsidan www.biosfarakademin.fi.

Jessica Gröning

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter