Stripgås påträffats bland vitkindade gäss i Kyrkgropen i Pargas — en ovanlig syn i Finland


Stripgåsen i Kyrkgropen har slått följe med en flock vitkindade gäss. Foto: Kari Penttinen
I Pargas har en stripgås synts till i Kyrkgropen, där den slagit följe med en grupp vitkindade gäss.
Fågelskådare Kari Penttinen, som uppmärksammade ÅU om fågeln, berättar att stripgåsens ursprungliga häckningsområden finns i Tibet och Mongoliet.
Stripgåsen har varit en vanlig parkfågel runtom Europa och Nordamerika i hundratals år, och det händer sig att fågeln rymt eller släppts lös från parkerna. Därför förekommer det förvildade stripgåsstammar i naturen, helt oberoende av människan.
Penttinen har noterat att stripgåsen verkar mycket försiktigare än sitt vitkindade sällskap, som har sitt ursprung från en tundramiljö utan gåsjägare.
– Vitkindade gäss är inte det minsta rädda för människan. Det är en genetisk egenskap, de har aldrig råkat på något som jagar dem på tundran. Men den här stripgåsen verkar skyggare, den är på sin vakt.
Fågeln som observerats i Pargas ser välmående ut och är inte ringmärkt vilket tyder på att den inte har rymt från en fågelpark. Penttinen berättar att så vitt man vet har stripgåsen häckat en gång i Finland, år 2008 i Kemijärvi.
Därför är stripgåsen i Pargas antagligen inte född i Finland, utan Penttinen misstänker att den flugit in från Holland, där också de första vilda stripgåsstammarna har sitt ursprung.
Varje år gör man några tiotal observationer av stripgås i Finland. Penttinen tror att det är möjligt att den blir en ny häckfågel som förökas snabbt i Finland, så samma sätt som till exempel den vitkindade gåsen gjort.
– Man får hoppas att det inte blir en fågel som människan upplever är till besvär.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.