Anställda på Åbo huvudbibliotek ger tips på sommarläsning – också äldre deckare populära


I Åbo huvudbibliotek tipsas det om deckare, äldre skönlitteratur och aktuell facklitteratur som är lätt att ta till sig under avslappnade sommardagar. ÅU-Foto
Enligt Kaj Lahtinen, som är bibliotekarie i Åbo huvudbibliotek med den svenska skönlitteraturen som ansvarsområde, är det generellt deckare som intresserar mest på sommaren. Bland annat författarna Håkan Nesser, Måns Kallentoft och Mari Jungstedt lockar många läsare.
Camilla Läckbergs spänningsromaner är speciellt eftertraktade, och det kan vara upp till 20 reserveringar på hennes böcker. Den svenska skönlitteraturen är ändå inte lika reserverad som den finska. Även äldre deckare går åt på sommaren, bland annat av Agatha Christie.
Pauliina Sandberg är bibliotekarie på fackavdelningen, och hon läser deckaren ”Mörkertid” av Lars Pettersson just nu. Den utspelar sig på vintern i Lappland.
– Boken passar för dem som vill läsa lite ruskigare spänningsromaner i sommar, och som kanske vill drömma sig bort till kylan under riktigt varma sommardagar, säger Sandberg.

Deckare går bra åt på biblioteket på somrarna. Bildens böcker är ”Ett mörker mitt ibland oss” av Mari Jungstedt och ”Himmelskriket” av Mons Kallentorft, två populära deckarförfattare. Foto: Jessica Gröning
Feelgood-romaner är populära, men också äldre skönlitteratur lockar
Som tips på skönlitteratur inför sommaren nämner Lahtinen ”Nybyggarna” (1956) av Vilhelm Moberg. Romanen är andra delen i Utvandrarserien, som handlar om emigranter som tar sig till Småland från Minnesota och skapar sig ett liv där. Romanen behandlar således en historisk händelse och är intressant ur den synpunkten.
”Pesten” (1947) av Albert Camus är en annan äldre nyöversatt roman som Lahtinen tipsar om. Den behandlar en pestepidemi i Algeriet, och det går därför att dra paralleller med dagens coronaepidemi.
Lahtinen tipsar om Ulf Lundells bok ”Vardagar” (2018) som han själv läser just nu. Han tycker att böckerna kunde passa som sommarläsning. Handlingen är enkel, då det är Lundells dagboksinlägg som är i fokus. Läsaren får veta mer om författarens vardagsliv.
Feelgood-böcker är också populär och lättsam läsning inför sommaren, säger Lahtinen. Det här syns på hyllan med svenskspråkiga nyheter i huvudbiblioteket, där det nästan är tomt. På hyllan finns Christoffer Holsts ”Solsken och parmesan” (2020), som passande nog handlar om en solig sommar. Den andra boken på hyllan är ”Evvie Drake börjar om” (2020) av Linda Holmes, som lämpar sig för dem som vill läsa om romantik på sommaren.

Feelgood-romaner (på övre hyllan) är lättsamma och passar därför bra som sommarläsning. Foto: Jessica Gröning
Aktuell facklitteratur och biografier kan locka dem som inte gillar romaner
Alla vill inte läsa fiktiva berättelser, betonar Gunnar Högnäs som är informatiker på biblioteket.
– Biografier är populära året runt. Michelle Obamas biografi ”Min historia” har varit mycket eftertraktad och reserverad på biblioteket, säger Högnäs.
Alex Schulmans ”Bränn alla mina brev” har också varit populär på biblioteket, berättar Högnäs. Boken baserar sig på verkliga brev och dagboksinlägg, men berättelsen är fiktiv.
Högnäs tipsar om facklitteratur som handlar om aktuella teman, och därför kunde intressera många. Till exempel kan Carolin Runnquists ”Att leda i kris: skapa förtroende i en komplex värld” (2020) appliceras på coronakrisen idag och Daniel Lindvalls ”Upphettning: demokrati i klimatkrisens tid” (2020) handlar om den ständigt aktuella klimatfrågan.
Själv läser Högnäs fackboken ”En kort historia om alla som någon gång har levt: genernas historia” (2020). Boken är aktuell eftersom det idag är många som vill få reda på sitt genursprung med hemmatester. I boken kritiseras testerna för att vara otillräckliga. Högnäs beskriver boken som lättläst och därför också passande för slappa sommardagar.
Jessica Gröning
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.