Åboländska odlare: "Jordgubbsfarmen i Savolax ett undantagsfall"


Tanja Vennelä tycker att det är bra att man avslöjar odlare som inte tar hand om sina arbetare, men hon hoppas att folk inser att de flesta odlare sköter sig. Foto: Emma Strömberg
Odlarna i Åboland är uppskakade av Helsingin Sanomats artikel om jordgubbsodlingen i Savolax. De upplever att liknande har de inte sett förut inom industrin, och de hoppas att folk förstår att Savolaxfallet är ett undantag, inte en regel.
– Det är jättesorgligt. Det är förstås bra att sådana här fall kommer fram, men man ska inte tänka att det är likadant överallt, säger Tanja Vennelä på Bjursängs Bärodling i Pargas.
På sociala medier är det många som kommenterat att de inte vågar köpa inhemskt odlade produkter, eftersom de är rädda för att stöda företag som inte sköter sig. Vennelä hoppas att Savolaxfallet inte kommer att gå ut över försäljningen av lokalt odlade produkter.
– De flesta gårdar sköter sig. Jag hoppas folk förstår att det här är ett undantag.
Hon berättar att de odlingar i Egentliga Finland hon själv sett nog sköter sina förpliktelser till arbetstagarna utan problem.
Tipsar: arbetskontrakt ska man få redan första dagen
Vennelä uppmanar alla som sökt jobb på odlingar att på förhand ta kontakt med arbetsgivaren och reda ut villkor och boende.
Hon förstår att det är bråttom på odlingarna, men arbetsgivaren ska ändå kunna visa upp ett arbetskontrakt redan första dagen.
Bjursäng har ingen egen inkvartering, även om företaget brukar anställa ett tiotal personer från Thailand om somrarna. Vennelä förklarar att de utländska sommarjobbare som de brukar anställa har släkt i Pargas och Åbo, och övernattar därför hos dem.
I år har företaget främst anställt ungdomar från trakten.
Företag har inte råd att riskera
På Alanteen Tila i Pemar berättar Antti och Aarni Alanne att företaget har egen inkvartering för sina sommarjobbare, eftersom de brukar anställa över hundra plockare. De försäkrar dock att både brand- och hälsoinspektörer har godkänt lokalerna.
Också de upplever att fallet i Savolax är ett undantagsfall.
– Verksamheten övervakas och vi har kvalitetscertifikat, säger Aarni Alanne.
Han förklarar att det kan ta flera årtionden för ett företag inom branschen att finna sin plats på marknaden och bygga upp sin verksamhet. Därför har företagare inte råd att riskera sitt företag genom att ignorera lag eller kollektivavtal.
– Alla gör sitt bästa för att upprätthålla kvalitet och hälsa. Det är illa att generalisera baserat på ett fall.
Alanteen Tila har anställt flera finländare i år i och med att utlänningar inte har kunnat ta sig till Finland i år.
Aarni Alanne berättar att det har inneburit mera jobb då största delen av årets sommarjobbare är nya och behöver utbildas i arbetet. De har ändå satsat på att utbilda de nya för att upprätthålla god kvalitet på sina produkter.
Tipsar: kolla upp företagen
Antti Alanne tipsar de som är nu är blivit rädda för att handla inhemskt att kolla upp företagen man handlar från på förhand.
– Hemsidor berättar redan mycket. Företag utan en facebooksida eller nätsida är inte hemskt transparenta.
Antti Alanne upplever också att de företag som hör till Frukt- och Bärodlarnas förbund går att lita på. Dessutom lönar det sig att kolla upp odlingarnas kvalitetscertifikat, eftersom kriterierna för att få certifikat är strikta.
LÄS OCKSÅ:
LAF: Gård i Norra Savolax med undermåliga arbets- och boendeförhållanden utgör ett isolerat fall
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.