Förflytta dig till innehållet

Thomas Blomqvist: Jämställdhetsprogrammet är en del av regeringens varumärke

Henri Forss/SPT
Porträtt av kostymklädd, vit man

Porträtt av kostymklädd, vit manHenri Forss/SPT

Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP) vill göra Finland till ett föregångarland inom jämställdhet. Foto: Henri Forss/SPT


Regeringen har blivit klar med och godkänt sitt jämställdhetsprogram för åren 2020–2023. Programmet godkändes på statsrådets allmänna sammanträde på torsdagen.
Målet med jämställdhetsprogrammet är bland annat att förbättra jämställdheten i arbetslivet och familjerna, bekämpa diskriminering och våld mot kvinnor, främja lönetransparensen och förbättra ställningen för personer som hör till könsminoriteter.
— Man kan säga att det här programmet är en del av regeringens varumärke. Vi vill göra Finland till ett föregångarland inom jämställdhet, säger ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist (SFP).
— Programmet gäller den här mandatperioden, men vi hoppas att de flesta av de här åtgärderna blir permanenta.

Nolltolerans för sexuella trakasserier

Jämställdhetsprogrammet har skapats av Social- och hälsovårdsministeriet i samarbete med de övriga ministerierna och tredje sektorn. I det ingår ett antal åtgärder som ska styra regeringens lagstiftningsarbete.
— Jag vill gärna lyfta fram sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, det är något vi bör ha nolltolerans för i samhället, säger Blomqvist.
Social- och hälsovårdsministeriet kommer att ordna så kalladerundabordssamtal där tjänstemän och sakkunniga kommer att skapa rekommendationer för hur såväl trakasserier som våld kan förebyggas.
— En annan sak som jag vill ta upp är könskonsekvensbedömningen av regeringens energi- och klimatstrategi.

Ett nytt perspektiv

Blomqvist kan tills vidare inte säga vad könskonsekvensbedömningen av energi- och klimatstrategin innebär. Tanken är ny och dök upp under processen.
— Det här jobbet har ännu inte börjat, men vi vet att det finns könskonsekvenser i de allra flesta fallen. Män och kvinnor berörs olika av olika saker.
— Jag kommer att ta del av det här arbetet med stort intresse.
Könskonsekvensbedömningen ska göras av Arbets- och näringsministeriet. Ministeriet ansvarar bland annat för energipolitiken och beredningen och verkställande av den nationella klimatpolitiken.

Män har högre löner

Regeringens jämställdhetsprogram tar också upp löneskillnaden mellan män och kvinnor. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet var löneskillnaden mellan män och kvinnor i fjol 16 procent till männens fördel då man jämför snittlöner för ordinarie arbetstid.
— En stor förklaring för löneskillnaden är att vi har en väldigt könssegregerad arbetsmarknad. Kvinnodominerade branscher tenderar att ha lägre lön, säger Blomqvist.
Då man jämför löner inom samma bransch sjunker löneskillnaden till 2–6 procent.
Följderna av löneskillnaden är långsiktiga. Lägre löner leder till lägre pensioner, vilket leder till ökad risk för fattigdom i äldre år.

Påverka attityderna

Frågan hur man ska åtgärda löneskillnaderna är komplex, enligt Blomqvist. Skulle det finnas några enkla lösningar skulle det redan vara gjort.
— Det pågår ett projekt på Social- och hälsovårdsministeriet där vi ska se hur man värderar olika jobb. Syftet är att likvärdiga jobb ska ge samma lön.
Blomqvist medger att löneskillnaderna kan vara svår att åtgärda genom lagstiftning, eftersom lönerna bestäms av arbetsmarknadsparterna.
— Det som vi kan göra är att försöka påverka attityderna. Det är viktigt att jämställdhets- och könsaspekten kommer fram väldigt tidigt i skolan.

Plock ur jämställdhetsprogrammet:
Lönetransparensen ska främjas genom lagstiftning.
Invandrarkvinnors möjlighet att delta i integrationsutbildning och språkundervisning ska säkerställas.
Den jämställda representationen av könen ska förbättras i börsbolagens styrelser och ledningsgrupper.
Moderskapslagen och faderskapslagen ska slås ihop till en föräldralag.
Totalreformen av lagstiftningen om sexualbrott ska genomföras.
Incitamenten ska ökas för kvinnors deltagande i tekniska och it-utbildningar.
Jämställdheten ska främjas i arbetet med att minska matsvinnet i programmet för klimatvänlig mat.
Antalet jämställdhetsrådgivare ska ökas i civila krishanteringsoperationer.

Henri Forss/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter