Folktinget efterlyser mer svensktalande räddningspersonal – nuvarande resurser räcker inte


Behovet av en svenskspråkig utbildning för räddningspersonal är akut, säger Folktingets ordförande Sandra Bergqvist. Foto: Ari Sundberg/SPT
Folktinget som samarbetsorgan för den svenskspråkiga befolkningen i Finland anser att det i Finland råder brist på poliser, räddningspersonal och nödcentralsoperatörer som kan tala svenska.
Under torsdagen har Folktinget diskuterat svenska frågor med inrikesministeriets kanslichef Kirsi Pimiä och då förmedlat vidare sin åsikt.
Räddningsutbildning på svenska har hittills ordnats endast två gånger under 2000-talet och enligt Folktinget är det alltför sällan.
Den svenskspråkiga utbildningen av räddningspersonal och nödcentralsoperatörer borde ordnas vid Helsingfors räddningsskola och inte i Kuopio, där den nu finns.
— Behovet av en svenskspråkig utbildning för räddningspersonal är akut. Vi vill att svenskspråkig utbildning ordnas vart tredje år. Dessutom är Helsingfors mycket mer centralt för Svenskfinland och staden har en mer naturlig koppling till det svenska, säger Folktingets ordförande Sandra Bergqvist i ett pressmeddelande.
Brist även på svensktalande poliser
Regeringen har lovat resurser för Polisyrkeshögskolan att utbilda 300 nya poliser. Läroplanen är densamma för både den finska och den svenska utbildningen, men Folktinget ser problem i att skillnaderna i lärarresurser är så betydande.
— Det är mycket viktigt att man redan i planeringsskedet beaktar den svenskspråkiga utbildningen av poliser. Resurserna inom den svenska utbildningen har varit väldigt knappa. För att garantera en jämlik utbildning måste resurserna fördelas på ett bättre sätt, säger Bergqvist.
Alla regionala polisenheterna med svenska som majoritets- och arbetsspråk måste nu få tillräckliga resurser för att både förverkliga och utveckla sin svenskspråkiga service, anser Folktinget.

Alla regionala polisenheterna med svenska som majoritets- och arbetsspråk måste nu få tillräckliga resurser för att både förverkliga och utveckla sin svenskspråkiga service, anser Folktinget. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.