Förflytta dig till innehållet

I Hemmet i Åbo får anhöriga besöka boende i trädgårdstält

Fredrika Abrahamsson och Caj-Gunnar Lindström i trädgårdstältet på Hemmets gård.

Ett trädgårdstält utomhus.

Trädgårdstältet på Hemmet möjliggör att anhöriga tryggt kan träffa pensionärerna även om det regnar eller blåser. Foto: Jessica Gröning


I slutet av april började man fundera på hur pensionärerna kan träffa anhöriga tryggt på Hemmet i Åbo. Man tog då fram trädgårdsmöbler, och ordnade besöken utomhus.
– Träffarna utomhus fungerade bra, men vi var tvungna att avboka besöken ifall det var dåligt väder, berättar Fredrika Abrahamsson som är verkställande direktör på Hemmet.
Då föreslog Caj-Gunnar Lindström, som bor på Hemmet, att besök kunde ske i ett utomhustält som ger skydd för vind och regn.
– Jag fick idén då jag märkte att anhörigbesök ordnades på ett liknande sätt på ett annat servicehem, säger Lindström.

Besöksförbud på servicehemmen i vår

I mitten av mars fick de äldre inte längre träffa sina anhöriga på servicehemmen i Finland för att skydda riskgruppen från coronasmitta.

Fredrika Abrahamsson och Caj-Gunnar Lindström i trädgårdstältet på Hemmets gård.

Hemmets verkställande direktör Fredrika Abrahamsson och Hemmets boende Caj-Gunnar Lindström är glada över att pensionärerna på Hemmet får träffa anhöriga tryggt på gården som är sval och skön i hettan. Foto: Jessica Gröning


På Hemmet i Åbo hjälpte man pensionärerna att hålla kontakten med anhöriga genom bland annat videosamtal.
– Under den perioden blev det också många leveranser som lämnades av anhöriga utanför pensionärernas dörrar, säger Abrahamsson.
Anhöriga engagerade sig också på andra sätt under besöksförbudstiden.
– Då program som ordnades av utomstående uteblev, började anhöriga hjälpa till att ordna bland annat frågesporter. Det har de fortsatt med än i dag, säger Abrahamsson.
Det kändes ensamt under besöksförbudstiden, säger Lindström. Han har ändå kunnat hålla kontakt med anhöriga elektroniskt.
– Jag skickar kontinuerligt meddelanden till anhöriga och har haft några videosamtal med dem. Men det är inte alla pensionärer som kan ta del av elektroniska sätt att hålla kontakten, säger Lindström.

Tidsbegränsning under besöken

Anhörigbesöken i utomhustältet bokas i förväg, och varje pensionär får utnyttja det en gång i veckan.
Samtidigt får det vara två anhöriga på besök. Tiden för besöket är femton minuter. På plats finns alltid en vårdare som kontrollerar att besöket är tryggt för alla, berättar Abrahamsson.
Besökstältet har också använts för födelsedagsfiranden, och då får det vara lite fler gäster på plats.

Trevligt att få träffa anhöriga igen

De flesta pensionärer har varit nöjda med besökstältet på Hemmet. Många vill gå ut nu då det har varit så fint väder, och tältet och träden runtom ger skydd från solen. Dessutom har pensionärerna gillat att få se de anhöriga, och inte bara prata i telefon.
Det enda klagomålet har varit tidsbegränsningen.
– Vissa pensionärer har sagt att de bara hinner påbörja en diskussion under besöket i tältet, säger Abrahamsson.
Lindström har träffat sin son och svärdotter i utomhustältet en gång.
– Jag föredrar att ta promenader med mina anhöriga i parken istället. Då gäller inte tidsbegränsningen och jag får dessutom motion samtidigt, säger Lindström och ler.

Byggnaden Hemmet i Åbo en solig sommardag.

Det bor omkring 50 pensionärer i Hemmet i Åbo, och många av dem utnyttjade snabbt möjligheten att träffa anhöriga i utomhustältet. Foto: Jessica Gröning

Vill föregå med gott exempel

Lindström hoppas att flera äldreboenden i Åbo ska komma på idén med att ha besökstält utomhus för anhörigbesök.
– Jag besökte min fru på servicehemmet Attendo, och där ordnades besöken ute på gräsmattan i solen. Det är inte så bra för äldre som inte alltid dricker tillräckligt i hettan, säger Lindström.

Jessica Gröning

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter