Förflytta dig till innehållet

Specialist i Åbo är den enda i Finland som arbetar med att vägleda arbetslösa i sjöfartsbranschen

en man

en man

Ville Käldström är den enda i Finland som arbetar med att vägleda arbetslösa i sjöfartsbranschen, med undantag för Åland som har en egen arbetskraftstjänst. Foto: Annina Suominen


Ville Käldström är den enda i Finland som arbetar med att vägleda arbetslösa i sjöfartsbranschen, med undantag för Åland som har en egen arbetskraftstjänst.
Käldström är anställd av arbets- och näringsbyrån i Egentliga Finland och ansvarar för Havsförmedlingen.
– Mitt arbetsområde är Egentliga Finland, allt från Salo och Nystad till Pargas eller Houtskär. Sjöfartsnäringen är speciellt stark i Åbo. Det är den enda staden på fastlandet som har två sjöfartsutbildningar, säger Käldström.
Havsförmedlingen är ett svar på ett växande behov av kunskap om branschen.
Käldström handleder all sorts arbetskraft som är på väg ut på sjön – även exempelvis servitörer, informatörer och städare på passagerarfärjorna.
Sjöfartsområdet är brett. Det finns behov av ett stort specialkunnande då det gäller arbetsavtalen.
De som jobbar till sjöss har speciella avtal, och dessutom måste arbetarna inom utrikestrafiken uppdatera sina kunskaper med jämna mellanrum.
– Trots att man har styrmansbehörighet krävs det specialuppdateringar med jämna mellanrum. Det krävs också att man uppdaterar sin räddnings- och brandkunskap, livbåtscertifikat, med mera. Sjöläkargranskning behövs vartannat år.
Arbets- och näringsbyrån köper vid behov kurser åt arbetslösa sjömän som behöver uppdatera sina certifikat.
en man utomhus framför ett hus

Ville Käldströms arbetsplats finns i Statens ämbetshus i Åbo.

Ville Käldström
Gör: Är kontaktperson på Havsförmedlingen vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå.
Född: I Jakobstad 1992, bor i Åbo.
Favoritresa till sjöss: Då jag åkte med Steam Yacht Bibo på Svarta Havet. Man kunde hoppa i havet och simma, och se delfiner.

Arbetslöshetsgraden på maskinbefälssidan är nästan obefintlig, enligt Käldström, och överlag ligger den på cirka tre procent inom sjöfarten.
De senaste månaderna har branschen påverkats starkt av coronakrisen.
– Mest utsatta är passagerarfartygens ekonomipersonal. Jobb har inte heller räckt till alla andra i besättningen, då passagerarfartygen kört frakt med minimibesättning. Vissa passagerarfartyg har inte trafikerat under pandemin över huvud taget. Ifall passagerarfartyget kör nu är restriktioner i kraft gällande hur många resenärer som kan tas emot, säger Käldström.
– En del permitteringar har förekommit på fraktsidan, men läget är trots allt för tillfället relativt stabilt där. Däremot kan det på längre sikt drabba även fraktfartygen, ifall rederierna inte får beställningar i normal takt. Därför är det enormt viktigt att situationen skulle gå mot det bättre.
Permitterade ska anmäla sig som arbetssökande för att kunna ansöka om arbetslöshetsstöd.

Tät kontakt med rederier, fackförbund och utbildare

Käldströms kunder i Egentliga Finland är vanligtvis 150–200 stycken. De är i åldern 18–64. De som behöver flest tjänster är antingen i början eller slutet av sina karriärer.
De som just inlett sina karriärer, efter avlagd sjökaptensexamen, arbetar kring ett år under så kallade juniorstyrmansavtal, som innebär att de växelvis är anställda cirka en månad och arbetslösa cirka en månad.
– Det finns en kontinuitet i arbetet, men ändå inte svart på vitt att arbetena behövs.
Efter att ha fått överstyrmanspapper är perioden över.
Käldström jobbar i tät kontakt med rederierna och andra arbetsgivare. Om arbetsgivarna meddelar att de behöver arbetare kan han söka efter arbetslösa sådana.
Han har även regelbunden kontakt med fackförbunden och utbildningsanordnarna.

”Jag tycker om människorna som jobbar inom sjöfarten”

Käldström har själv ingen bakgrund i branschen. Efter att ha tagit en politices magisterexamen vid Åbo Akademi skrev han sin pro gradu-avhandling och arbetade vid Försörjningsberedskapscentralen i Helsingfors.
Det var där som han insåg att det igen finns ett växande behov av personer som kan hjälpa arbetslösa att hitta arbete inom sjöfartsbranschen.
– Havsförmedlingen fanns faktiskt i Åbo på 1960-talet, och kallades Kvarnen. Då arbetade tre personer här, och det fanns liknande verksamhet i Helsingfors och Kotka och på Åland, berättar han.
– Den här branschen är inte den lättaste att ta itu med, men efter två år här har jag lärt mig massor och jag har drivkraft att fortsätta. Jag tycker om människorna som jobbar inom sjöfarten, de är ofta glada, världsvana och tycker om att arbeta.
Man kan kontakta Käldström på ville.kaldstrom@te-toimisto.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter