Kulmuni: "Jag önskar inte det här till min värsta fiende" – koncentrerar sig nu på att lyfta partiets stöd


Ordförande Katri Kulmuni berättar på Centerns partifullmäktige på lördagen om hur svåra de senaste veckorna inom politiken varit. Foto: Catariina Salo/SPT
Efter turbulenta veckor i politiken där hon nyss avgått från sin post som finansminister öppnar Centerns ordförande Katri Kulmuni partiets fullmäktigemöte på lördagen. Kulmuni går direkt in på den synbart känsloladdade händelsen där hon på grund av oegentligheter med arvoden för sin kommunikationscoachning steg tillbaka från sin ministerpost.
— Det har inte varit de bästa av veckor, säger Kulmuni.
Hon oroar sig för att de senaste veckornas turer påverkar ungas vilja att gå med i politiken. Själv valdes hon som ung politiker till rollen som Centerns ordförande för ett år sedan. Kulmuni säger att hon inte visste vad hon bad om när ville ha hjälp med sina uppträdanden.
— Själva utbildningen och övningarna var nödvändiga och fungerande. Jag kände att jag lärde mig. Men priset var något jag inte hade kunnat ana. Jag fick veta summan så sent som förra veckan och såhär i efterhand kan jag tycka att det hade varit klokt att öva med ett tal som inte hade med partiet att göra.
Hon säger också att det är svårt och till och med omöjligt ibland att skilja på rollerna som partiordförande och som minister.
I och med kommunikationscoachningen startade en härva som hotade hela regeringen och satte partiet i gungning. Kulmuni kände att det enda hon kunde göra var att avgå.
— Jag skulle inte önska den här erfarenheten ens till min värsta fiende.
Från minister till heltidsordförande
Kulmuni säger nu att hon har all tid i världen för att lotsa sitt parti framåt. Hon kommer också att ställa sig tillgänglig för att bli återvald som ordförande för Centern. När partiet väljer ny ordförande i höst har det spekulerats om att Annika Saarikko kan vara en stark motkandidat till Kulmuni.
— Centern är en folkrörelse, ett demokratiskt parti. Jag litar på fältet som sedan bestämmer med vilken sorts ledning vi ska gå framåt.
Stödet för partiet ska hon få upp genom att starta en sommarturné runt landet. Hon uppmanar också resten av Centerns folk att gå ut och träffa väljarna. Kulmuni säger att partiets centrala värderingar kommer att få ett uppsving efter coronakrisen, men att det är viktigt att folk hittar hem till de värderingarna genom att rösta på Centern.
— Det är frågan om människornas förtroende. Litar finländarna på att just Centern är det bästa partiet att föra fram dessa värdefrågor? Och jag vågar påstå att vi har haft samma värderingar genom historien och det betyder att vi är bäst på att tillämpa dem i modern tid.
Kulmuni lyfter tanken på att partiet ska vara ett hem där det är tryggt att vara och dit man kan komma tillbaka till. Hon säger att partiet har mycket i sin ideologi som också andra partier har, skillnaden är decentraliseringstanken inom Centern.
— Jag har fått respons om att jag inte ska prata om regionalpolitik, men om vi tar bort det ur vår ideologi så tar vi bort en stor del av vad vi är.
När hon ser tillbaka på året som gått lyfter hon fram att spänningarna inom politiken blivit vanligare. Kulmuni säger sig se en början till en viss förändring och övergång till en blockpolitik, där centerpartierna ligger mellan höger- och vänsterblocket.
— Lösningarna hittas oftast i mitten, men endast efter öppna diskussioner. Vi ska inte låta diskussionerna gå förbi Centern, vi ska själva vara med och skapa dem.

Katri Kulmuni och partisekreterare Riikka Pirkkalainen under Centern partifullmäktige 2020. Foto: Catariina Salo/SPT
Vanhanen övertalades till ministerposten
När Kulmuni för en dryg vecka sedan avgick från sin post som finansminister utnämndes Centerns långvariga riksdagsledamot och tidigare statsminister Matti Vanhanen till posten. Vanhanen hade tidigare sagt att han efter sin återkomst till politiken inte varit intresserad av ministeruppdrag. Kulmuni bekräftar det.
— Han hade nog hoppats att jag inte skulle ha ringt. Samtalet innehöll lirkande och övertalning, säger Kulmuni och berättar om sitt samtal där hon lyckades övertyga Vanhanen att ta över rollen som finansminister.
Vanhanens explicita önskan var att han endast skulle koncentrera sig på finansministeruppdraget men efter vidare diskussioner insåg man att det ändå är han som måste vara den som leder Centerns regeringssamarbete.
Det har spekulerats om partiet de facto kommer att lämna regeringen efter Kulmunis avgång. Hon dementerar spekulationerna.
— Regeringsarbetets fortsättning är äkta och vi önskar verkligen välgång till regeringens arbete. Nivån på Centerns engagemang syns i att just Matti [Vanhanen] är med.
Vanhanen själv säger att det krävs bättre långsiktighet inom politiken.
— Det här decenniet börjar på lite samma sätt som det förra, säger den nyutnämnda finansministern under Centerns partifullmäktige.
Han säger att statsskulden sjönk nästan enligt hans planer under regeringsperioden 2007-2011, men sedan kom finanskrisen.
— Efter det hade vi ett tioårigt underskott och statsskulden höjdes till 60 procent [av bruttonationalprodukten] och nu ser det tyvärr ut som att vi kommer att ha en skuld på 80 procent i slutet på det här decenniet.
Vanhanen säger att det är viktigt att få i gång den Europeiska marknaden. Det långa underskottet efter finanskrisen berodde på att exporten led och enligt Vanhanen finns det tecken på en liknande utveckling nu.
Catariina Salo/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.