Förflytta dig till innehållet

Nya torgbyggnader får kritik från flera håll — "Inte den slutgiltiga versionen"

Illustration i närbild över en av byggnaderna invid Ortodoxa kyrkan. Bild: Schauman Arkitekter


Kritiken gentemot den skiss över ortodoxa kyrkans nya grannar vid Salutorgets norra ände lät inte vänta på sig efter att Åbo stad offentliggjorde bilderna på torsdagen.
Byggnaderna är för skrymmande och kubiska samt det att träden borde bevaras är det som bland andra ÅU:s läsare reagerade mest på.
Stadsmiljönämndens ordförande Saara Ilvessalo (Gröna) säger att det i nuläget inte är värt att fästa sig vid enskilda element.
– Vi får komma ihåg att planeringsprocessen inte ens har börjat i dagsläget, och i det här skedet är det inte motiverat att ta ställning till detaljer. I och med planeringen kommer igång så kommer det att ställas krav på byggnaderna, till exempel när det gäller storlek, befintliga träd på området och i sista hand utseendet.
Hon är dock glad över att det händer något med området kring kyrkan.
– Jag tycker det är bra att det finns en idé om att förnya platsen, för just nu är det inte en plats där man gärna vistas. Men för mig är det väsentligt att de byggnader som kommer till platsen inte är mer dominerande än kyrkan – varken fysiskt eller mentalt, säger hon.

Inte den slutgiltiga byggnaden

Ilvessalo har i egenskap av stadsmiljönämndens ordförande fått se planerna redan tidigare, och hon lyfter upp att modellen som publicerats över byggnaderna i detta skede endast är en skiss, ett utkast.
– I det här läget ger arkitekterna aldrig ut den slutgiltiga visionen, utan det som visas upp är en stor vit klump för att kunna visionera det utrymme som byggnaden kommer att uppta, säger hon.
Brukar det ställas utseendemässiga krav på byggnader som byggs i historiska miljöer i Åbo?
– Nå, om det någonsin ska göras det så är det här. Ortodoxa kyrkan ligger mitt i centrum och är väldigt viktig för stadsbilden, så den får inte överskuggas.

Om det någonstans ska ställas utseendemässiga krav på byggnader i Åbo, så är det bredvid den ortodoxa kyrkan, säger stadsmiljönämndens ordförande Saara Ilvessalo. Bild: Schauman Arkitekter

Wulff välkomnar utveckling — men i annan stil

– Jag hade kanske hoppats på något mera klassiskt. Det ser lite kubigt ut, och träden lär ju försvinna om den här planen följs, säger SFP:s Nicke Wulff om sitt första intryck av skissen.
Han förstår att centrum måste utvecklas och välkomnar det, men torget får inte bli för instängt och enligt honom ska utseendet hållas mera traditionellt.
– Det kanske inte går att återskapa hotell Phoenix eller Cygnaeushuset som tidigare funnits på platsen, men åtminstone kunde man få någonting stilmässigt åt det hållet. Nya Börs är ett praktexempel på att det går att bygga modernt men ändå hålla en klassisk och tilltalande stil på det hela – förutsatt att det byggs enligt de bilder vi har sett, förstås.
Wulff hoppas att skissen kommer att förändras och bli mer specifik innan besvärsskedet.
– Om den ser ut så här då, så kommer det att bli en riktig besvärsrumba, säger han.

Schauman Arkitekter

Något i traditionell stil som nya Börs, vill Nicke Wulff se bredvid ortodoxa kyrkan. Bild: Schauman Arkitekter

Manni; ”Det mesta är en förbättring”

Också Samlingspartiets Olli A Manni säger att en utveckling i området är möjlig, men att det i nuläget inte egentligen finns några detaljer att ta ställning till.
– Förstås är det viktigt att hålla den ortodoxa kyrkan i åtanke när man planerar byggnaderna, så att man får ett enhetligt torgområde, men några detaljer vill jag inte gå in på.
Han säger ändå att det mesta vore en förbättring i det här skedet.
– De husen som finns där just nu är ju inga skönheter direkt, så det blir bra med en förbättring.

Elo: ”Måste fungera med helheten”

Från Socialdemokraternas håll säger Piia Elo att hennes första intryck var en liten chock.
– Hur ska nu sådana byggnader rymmas där? Det är en ganska massiv byggnad, och jag måste nog låta det hela smälta. Men å andra sidan är ju inget spikat och man måste ju erkänna att det är bra att området utvecklas. Just nu är det lite mindre lockande, om vi säger så.
För henne är det absolut viktigaste att de byggnader som kommer till platsen fungerar med helheten.
– Det var ju bara förra veckan som staden presenterade det vinnande bidraget för Salutorget, och man får ju hoppas att de här byggnaderna fungerar med den helheten när de byggs. De ska vara en glädje för ögat, säger hon.
– Och så känns det viktigt att det blir utrymmen som är tillgängliga för alla och inte bara tillgängliga för vissa.

En plan för ett torg med en trappa till vänster, olika formade mörkare stenar på ett annars ljust underlag och vattenfontäner som sprutar vatten.Sigge Arkitekter

De nya byggnaderna måste fungera med den nya visionen för torget, enligt SDP:s Piia Elo. Visionsbild: Sigge – Valoa – Loci.


Sannfinländarnas Juha Anttila svarar på mejl från sin semester att skissens byggnader står i för stor kontrast till kyrkan.
– De bakomliggande byggnaderna är för nära kyrkan. Enligt mig borde man göra klart torget innan man bestämmer hur det här området utvecklas, säger han.
 
LÄS OCKSÅ: Ortodoxa församlingen: ”Vi har inte tillfrågats”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter