Rapport bekräftar problem i Hannahemmets inomhusluft

Att äldreboendet Hannahemmet, som är i nyckelposition då Kimitoön i juni ska besluta om riktlinjerna för äldreomsorgens framtid, kräver renovering är inget nytt.
I äldreomsorgens helhetslösning figurerar summan 900 000 euro för renovering av nuvarande utrymmen i de framtidsalternativ där Hannahemmet finns med.
En omfattande Fastighetsbesiktning av Hannahemmet finns nu hos kommunen. Den är gjord i april och redovisas i två dokument på närmare hundra sidor var. Rapporten blev sent klar, dels för att den är så omfattande och detaljerad, dels på grund av ett sjukdomsfall bland dem som jobbade med uppdraget.
I rapporten sägs att beställaren av fastighetsbesiktningen misstänker att det i Hannahemmet finns problem gällande inomhusluften, vilket rapporten bekräftar.
Från mögel till trasiga takpannor och möss
Brister, större och mindre, finns i samtliga byggnadsdelar. Allt från dåligt fungerande stuprännor, gamla toaletter, trasiga tegelstenar och takpannor, mossiga tak, tecken på skadedjur (till exempel möss) till fukt- och mögelproblem listas.
Störst är problemen i den äldsta av byggnaderna och gällande den del som är byggd på 60-talet. Husdelarna där cirka 40 av klienterna bor (totalt finns här cirka 50 platser) är i bättre skick.
– Det stora problemet är luftvärdena, alltså att det finns mikrober luften. Men lika alarmerande som Almahemmet är situationen inte, säger Kimitoöns tekniska chef Ralf Nyholm.
Flytt inte aktuell
Nyholm poängterar att hälsomyndigheterna inte har gett några signaler om att man skulle vara tvungen att flytta ut, liksom det gick i gamla Almahemmet. Där flyttades klienterna till en hyrd vårdfastighet med omedelbar verkan efter kommunstyrelsens beslut, då allvarliga inomhusluftproblem uppdagats.
Ur fastighetsbesiktningen
I det äldsta huset konstaterades vatten på golvet i källaren. Vidare finns här murket, mikrobskadat trämaterial och en stark lukt av mögel. Här finns också skadad asbestisolering. I denna husdel läcker taket på vinden, där man placerat plasthinkar som samlar upp vattnet.
Omfattande fukt- och mikrobskador hittades också i huset från 60-talet, till exempel i mellan- och ytterväggar i källaren. Det upptäcktes att luft från källaren kommer åt att sprida sig till våningar ovanför.
I huset där huvudingången finns upptäcktes i krypgrunden stark mögellukt. Fukt i kombination med bristfällig ventilation har gjort att trämaterialet här blivit mikrobskadat och murket. Luftflödet för mikroberna med sig till inomhusluften.

Hannahemmets äldsta del. Foto: Emilia Örnmark
Enligt äldreomsorgschef Eva Manelius har det inte funnits några speciella problem i fastigheten som påverkat klienter eller personal.
– Förutom då stuprör och stuprännor varit stockade så att regnvatten kommit in i tvättstugan i källaren. Där jobbar två personer, men jag känner inte till att de skulle ha reagerat på inomhusluften, säger hon.
Hälsomyndigheterna kräver dock att Kimitoön innan den sista juni kommer med en åtgärdsplan för Hannahemmet.
Enligt Nyholm pågår nu processen kring att få en sådan till stånd, och man har varit i kontakt med olika företag.
– Det finns tillfälliga alternativ man kan ta till, beroende på vad fastighetens framtid ska bli.
Detta kan klarna under fullmäktigemötet den 22 juni.
Klart är dock att renovering behövs ifall man vill fortsätta använda fastigheten. Hur omfattande renoveringen ska bli är nu frågan.
Undermåligt underhåll
I äldreomsorgens helhetsutredning poängteras fler gånger att fastigheterna för äldreomsorg kräver underhåll och att kommunen misslyckats med att sköta det årliga underhållet.
Enligt Nyholm går fastighetsskötseln av kommunens fastigheter enligt ett it-baserat system. Alla upptäckter om brister registreras i en arbetslista.
– Allt har säkert inte uppdagats, konditionsgranskningen kommer med nya fynd.
Enligt Nyholm jobbar folk med fastighetsunderhåll av kommunens fastigheter hela tiden, men vissa brister kräver större åtgärder och följaktligen mer pengar ur budgeten.
Hannahemmet
Ett effektiverat serviceboende med 27 platser + 2 intervallplatser.
Här finns 22 platser för institutionsvård.
Fastigheten är kommunens största vårdfastighet och består av flera fastighetskroppar.
Den ursprungliga delen är byggd 1907 och efter det har Hannahemmet byggts till år 1961, 1983 och 1997.

Hannahemmet består av flera byggnadskroppar, byggda vid olika tid. Foto: Emilia Örnmark
Hej, Brita!
Tack för att du pekade ut finlandismen. Vi ska försöka vara mera noggranna med språket i framtiden!
H. Lukas/ÅU
Här är språkpolisen igen, ursäkta, men jag är såå trött på det finlandssvenska ordet ”konditionsgranskning”. Det heter husbesiktning eller fastighetsbesiktning. Källa: Finlandssvensk ordbok (finns på webben).