Förflytta dig till innehållet

En tjugofemårig orienteringscirkel på väg att slutas — Yvonne Gunell springer i Sibbo igen

Yvonne Gunell ser framemot nostalgiresan till Sibbo. Foto: Jesper Lindblom


Då orienterarnas julafton, Napapiiri-Jukola, som skulle ha ägt rum under helgen inte blev av på grund av de rådande omständigheterna, var det förstås en stor besvikelse i orienteringskretsen.
För Pargas IF:s orienteringsdamer som under stora delar av tvåtusentalet trampat vatten och kämpat med en placering bland med de trettio till fyrtio bästa i Venlakavlen har de senaste åren varit ett uppsving och fjolårets femtonde placering i Kangasala lovade mycket för årets upplaga.
– Vi har flera yngre orienterare, som likt hela föreningens orienteringssektion tagit stora kliv framåt under det senaste året. Det skulle ha varit kul att se hur vi skulle ha klarat oss, men vi får nu finna oss i den här situationen, konstaterar Yvonne Gunell som skulle ha varit en del av årets PIF-lag i Venlakavlen.

Ett kärt återseende

En Jukola-kompensation kommer ändå att äga rum under helgen, då Oikea Reitti i samarbete med OK Trian arrangerar en inbjudningstävling, där utvalda herr- och damlag bjudits in för att springa Kervo-Sibbo Jukola 1995 på nytt.
I Venlakavlen där Pargas IF fick äran att delta med sju andra lag, består laget av samma löpare som under fjolårets Venla, det vill säga Alexandra Enlund, Ida-Marie Cederberg, Amy Nymalm och Gunell själv.
– Banan är den samma som för tjugofem år sedan. Det samma gäller kartan, om än aningen reviderad, berättar Gunell.
För henne blir tävlingen en nostalgiresa, då hon också för tjugofem år sedan fanns med på startstrecket i tävlingen, om än i moderföreningen IK Falkens färger.
Då Gunell nu tänker tillbaka, väcks flera positiva minnen. Bland annat en hettande sol, samt åkern där tävlingscentralen låg.
– Det är speciellt och roligt att det ordnas. Tävlingen fästes i minnet också av den anledningen att vi då med IK Falken uppnådde vår bästa Venlaplacering någonsin och slutade tjugotredje, minns Gunell.
Då hon under Venlakavlen 1995 som tjugoettåring gjorde sin dittills bästa prestation i Venlakavlen så var helgens lagkamrater inte ens födda, vilket gör återkomsten till Sibbo extra speciell och häpnadsväckande.
– Skulle någon då ha sagt att jag kommer att orientera på exakt samma bana om tjugofem år med lagkamrater som då inte ens var födda, skulle jag ha skrattat, säger Gunell.

Över två decennier i Pargas IF

Orientering har ändå alltid varit nära hennes hjärta och den första kontakten med sporten fick hon som knapp tioåring i IK Falken som kom att bli hennes förening fram till 1998.
Då kände hon att hon behövde något nytt i sin satsning och beslöt sig för att byta till Pargas IF:s färger.
När studierna vid ÅA år 2000 var avklarade så råkade det dyka upp ett jobb som biologi- och geografilärare i S:t Olofsskolan i Åbo.
Hon var nöjd över att kunna bosätta sig i Åbotrakten och fortsätta representera Pargas IF.
– Jag har under de senaste säsongerna funderat på att stiga åt sidan från första laget, men gnistan jag får av orientering gör att det är svårt. Att stiga åt sidan med flaggan i topp, skulle ju vara drömmen, avslutar hon.
Pargas IF:s målsättning i Venlan, som trots allt ses som en mer jippotävling, är att minst upprepa föreningens prestation för tjugofem år sedan och knipa brons. Jukola 1995 kommer i sin helhet också visas på Ruutu och ISTV.
 

Yvonne Gunell
Född: 1974 i Esse.
Hemort: Esse.
Bosatt: S:t Karins
Arbete: Biologi- och geografilärare vid S:t Olofsskolan.
Sommarplaner: delta i motionsveckan Lapland O Week i Ylläs.
Motto: Ge aldrig upp.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter