Förflytta dig till innehållet

Ilpo Miikkulainen flyttade från Åbo till Nya Kaledonien – leder en av världens största svavelsyrefabriker

Gruvindustri

Ilpo Miikkulainen arbetar som driftschef för en svavelsyrefabrik och en anläggning för behandling av kalksten. Foto: Mikael Piippo/SPT


Ingenjören Ilpo Miikkulainen är chef för en stor fabrik som producerar svavelsyra i Nya Kaledonien. Fabrikens inverkan på miljön är liten när allt fungerar optimalt, men ett utsläpp skulle kunna orsaka en lokal naturkatastrof.
Fram till juli 2019 hade Åbobon Ilpo Miikkulainen inte en aning om var Nya Kaledonien ligger. Nu bor han på den franska ögruppens huvudö Grande Terre i Stilla havet öster om Australien och leder en stor fabrik som producerar svavelsyra (H₂SO₄) för den lokala gruvindustrin.
– När fabriken inledde sin verksamhet 2010 var den världens största svavelsyrefabrik. Nu är den det inte längre eftersom det byggts ännu större fabriker sedan dess, säger Miikkulainen.
Enligt honom kan svavelsyrefabriken i Nya Kaledonien producera 4 200 ton ren svavelsyra per dygn. Fabriken har dock inte kommit upp till sin fulla produktionskapacitet, vilket är orsaken till att det brasilianska gruvbolaget Vale som äger fabriken rekryterade Miikkulainen till posten som driftschef.
Miikkulainen ansvarar för svavelsyrefabriken och en anläggning för behandling av kalksten. Han leder en personalstyrka på cirka 60 anställda.

Paradisö lockade

Ilpo Miikkulainen är bördig från Ulvsby och utbildad ingenjör i processteknik från yrkeshögskolan Satakunnan ammattikorkeakoulu. Han har tidigare arbetat bland annat vid en svavelsyrefabrik i Harjavalta som numera ägs av det svenska gruvbolaget Boliden. Innan han flyttade till Nya Kaledonien jobbade Miikkulainen på energibolaget Åbo Energi i Åbo.
När ett rekryteringsföretag kontaktade Miikkulainen och frågade om han skulle vara intresserad av nya utmaningar svarade han först tvärt nej. Några veckor senare frågade rekryteringsföretaget om han kände någon som skulle vilja flytta till Nya Kaledonien för att leda en svavelsyrefabrik.
– Det var naturligtvis ett smart drag av dem att nämna Nya Kaledonien. Jag frågade min fru om hon visste var Nya Kaledonien fanns och sade att det verkar finnas en svavelsyrefabrik där. Hon svarade först att det inte kan stämma och att Nya Kaledonien är en paradisö långt borta.
Men sant var det, och Miikkulainens intresse för erbjudandet vaknade till slut. Förfrågan från rekryteringsföretaget kom i juli i fjol och i januari flyttade Miikkulainen, hans fru och parets hund till Grande Terre.

Gruvindustri

Det brasilianska gruvbolaget Vales fabriksområde i Nya Kaledonien ligger på ögruppens huvudö Grande Terre. Vale uppger att gruvverksamheten i Nya Kaledonien sysselsätter 1 500 anställda och lika många underleverantörer. Foto: Vale Nouvelle-Calédonie

Svavelsyra används för att utvinna metaller

Svavelsyra är en starkt frätande syra och en av de mest använda kemikalierna i världen. Inom gruvindustrin används svavelsyra för att utvinna metaller ur sediment. Vales enhet i Nya Kaledonien utvinner främst nickel.
När svavelsyra produceras eller späds ut för användning bildas värme som biprodukt. I Finland kan värmen användas som fjärrvärme men vid svavelsyrefabriken i Nya Kaledonien släpps en stor del av värmen ut i luften efter en nedkylningsprocess.
Miikkulainen säger att svavelsyrefabriken i Nya Kaledonien har väldigt liten inverkan på miljön när allt fungerar optimalt. År 2014 orsakade ett utsläpp vid fabriken emellertid en lokal naturkatastrof, och fabriken har haft mindre läckage både före och efter det.

Risker för miljön

I närheten av svavelsyrefabriken i Nya Kaledonien finns en lagun som klassas som ett världsarv av Förenta Nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur.
– De största miljöriskerna som jag måste beakta som driftschef är svaveldioxidutsläpp under produktionsprocessen och därtill får läckage av svavelsyra helt enkelt inte ske, säger Miikkulainen.
Svaveldioxid (SO₂) är en gas som används i framställningen av svavelsyra, men också i andra industriella processer. Svaveldioxid kan kylas ned till flytande form för förvaring och transport.
– Svaveldioxid i vätskeform förvaras i tryckkärl för att den inte ska förgasas. Den apparaturen måste hållas i skick för om flytande svaveldioxid läcker ut i det varma klimatet i Nya Kaledonien avdunstar väldigt mycket svaveldioxid ut i luften, säger Miikkulainen.
Svaveldioxid bidrar till försurning i naturen och kan orsaka irritation i bland annat ögonen och luftvägarna hos människor.

Få fall av covid-19

Efter ett knappt halvår i Nya Kaledonien tycker Miikkulainen att han klarat av att förnya vissa delar av verksamheten vid svavelsyrefabriken. Han har ändå fortfarande mycket att lära sig innan han kan leda fabriksverksamheten som helhet.
– Jag måste lära mig att behärska det franska språket för att kunna sköta om allt på ett sådant sätt att alla helt säkert förstår instruktionerna och inga misstag sker.

Den omständliga franska byråkratin har orsakat en del bildliga grå hår på Miikkulainens skalliga hjässa, särskilt i samband med flytten från Finland, men på det stora hela är han nöjd med tillvaron i Nya Kaledonien.
– Visst är det här fint. Jag skulle aldrig ha trott att jag kommer att arbeta på en paradisö.
Miikkulainen säger att coronaviruspandemin inte påverkat livet på ögruppen särskilt mycket. Fram till slutet av maj hade endast 19 fall av sjukdomen covid-19 bekräftats i Nya Kaledonien, enligt Världshälsoorganisationen. Inga dödsfall hade rapporterats.
– Men vi lär inte ha möjlighet att åka till Finland inom den närmaste framtiden. Vi hade planerat att hälsa på i Finland i juli men nu verkar det inte bli av, säger Miikkulainen.

Gruvverksamheten är till salu

I slutet av förra året meddelade Vale att bolaget planerar att dra sig ur Nya Kaledonien och att gruvverksamheten på ögruppen är till salu. I det skedet hade Miikkulainen redan undertecknat sitt kontrakt. Han bestämde sig för att åka i väg trots att det var oklart hur länge Vale är hans arbetsgivare och hur länge gruvverksamheten över huvud taget fortsätter.
Vale förhandlar om försäljningen av gruvverksamheten med det australiska bolaget New Century Resources. Tills vidare har Vale inte meddelat om att någon affär skulle vara spikad.
– Jag har bara bra erfarenheter av att arbetsgivaren byts ut. Om man utför sitt arbete bra tror jag inte det uppstår några problem. Och om man får sparken lönar det sig alltid att ha så pass mycket pengar i bakfickan att man har råd med flygbiljetter hem, säger Miikkulainen med ett skratt.
 

Ilpo Miikkulainen
Ålder: 46 år.
Utbildning: Ingenjör i processteknik från yrkeshögskolan Satakunnan ammattikorkeakoulu 1998.
Karriär: Arbetar som driftschef för gruvbolaget Vales svavelsyrefabrik i Nya Kaledonien. Har tidigare arbetat vid Outokumpu, Boliden, Fortum och Åbo Energi.
Hobbyer: Badminton, gym, terrängcykling, läsning.

 
Mikael Piippo/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter