Förflytta dig till innehållet

Oro och oklarhet kring vårdfrågan på Kimitoön — ÅU träffade engagerade damer

Fem damer sittande på stolar med gott om mellanrum på en innergård

Fem damer sittande på stolar med gott om mellanrum på en innergård

Marianne Jokinen, Stina Tiainen, Carita Blomqvist, Tiiti Mendelin och Gunilla Avellán. Foto: Emilia Örnmark


För Kimitoön väntar stora beslut om äldreomsorgen ännu i juni. Tanken är att fullmäktige den 22 juni, om drygt två veckor, ska fatta beslut om en helhetslösning för kommunens äldreomsorg. Innan det ska styrelsen säga sitt.
Dock finns det många som tvivlar på att det ens är möjligt att komma till ett beslut, och känner en oro inför framtiden och utanförskap gällande vad som är på gång.
Dock har nu kommunen kommit allmänheten till mötes gällande en invånarträff om de stora aktuella frågorna: den ordnas den 10 juni klockan 13 på Kimito torg och klockan 16 på Dalsbruks torg.
ÅU träffar några äldre damer, som engagerat sig i vårdfrågan på Kimitoön: Marianne Jokinen, Gunilla Avellán, Carita Blomqvist, Tiiti Mendelin och Stina Tiainen. Bland dem finns åsikter om att tidtabellen är tajt och att Kimitoön inte är mogen för beslut i frågan.
De efterlyser mer och tydligare information till allmänheten. Marianne Jokinen ger som exempel att det sedan några år tillbaka har varit väldigt tyst om det planerade seniorboendet i Dalsbruk, som Yrjö & Hanna-stiftelsen skulle bygga.

Handlar om mer än bara sängar

— Äldrevård handlar inte enbart om vem som ska ligga i vilken säng och i vilket rum. Det handlar om så mycket mer – om välfärd och hälsa, om service, kommunikation och miljö. Hur beaktar man det? säger Carita Blomqvist.
Hon efterlyser också tydliga förslag att diskutera.

”Allting kan inte vara privat”

Stina Tiainen poängterar att grunden måste utgöras av att alla äldre ska känna sig trygga och kunna vara säkra på att det finns en vårdplats för dem på Kimitoön.
— Allting kan inte vara privat, säger hon, och får medhåll av samtliga.
Det är en ståndpunkt som också finns med i Kimitoöns ej ännu godkända äldrepolitiska program: att minst 50 procent av vårdplatserna inom äldreomsorgen ska produceras i kommunal regi (alternativt av landskapet, ifall vårdreformen förverkligas).
Dock anser damerna att de privata vårdhemmen är ett bra komplement. Den privata sektorn finns med i samtliga fem alternativ för äldrevården på Kimitoön.
De ställer sig positiva till Yrjö & Hanna-stiftelsens seniorboende i Dalsbruk: det sägs att kostnaderna för boende där torde vara låga, eftersom ARA (finansierings- och utvecklingscentralen för boendet) är involverat i den eventuella satsningen.
Marianne Jokinen ställer sig tveksam till att den andra nämnda aktören inom framtida äldrevård på Kimitoön, Folkhälsan, som svenskspråkig organisation kan garantera service på finska.
Andra orosmoment med Folkhälsan ser damerna i att boendet ryktas vara dyrt. I helhetsutredningen poängteras att det inte finns några uppgifter om prisnivån på Folkhälsans service.

Hannahemmet är ett bra alternativ

Att koncentrera vården till Hannahemmet, som är Kimitoöns för närvarande största vårdfastighet får tummen upp. Seniorboenden saknas så gott som helt på öns södra del, där majoriteten av de äldre bor.
— Jag tycker att man nu ska satsa på Hannahemmet, som ligger mitt på ön. Börja där, säger Gunilla Avellán.
Tiainen anser att då och om hon själv har behov av effektiverat serviceboende, kanske som dement, är det viktiga att hon får vård på Kimitoön. Vilken specifik ort det rör sig om spelar då ingen större roll.

VårdfastighetArkiv/Emilia Örnmark

Hannahemmet finns i Genböle i Dragsfjärd, mitt på Kimitoön. Foto: Emilia Örnmark

A & O är tryggheten

Damerna är dock överens om att det viktiga med tanke på ålderdomen är trygghet och gemenskap.
— Folk är rädda att bo ensamma, det har man konstaterat speciellt nu med coronan. Idén om att äldre ska kunna bo i sitt eget hem länge är bra, men den funkar inte alltid, säger Jokinen.
Det som tog Tiiti Medelin genom över två ensamma månader av isolation på grund av coronan var dels att hon fick matservice från privata Pasendo i Kimito, och dels att hon kunde delta i Actiwells jumpa på distans. Möjligheten till gemenskap är viktig.

Kimitoön är som en anorektiker

Överlag önskar damerna fler goda idéer i omlopp. De anser att fler dörrar borde bara öppna för alla kulturer och för alla språkgrupper.
— Kimitoön har sina dörrar stängda, konstaterar Jokinen.
— Här saknas visioner och framåtanda, man bara sparar, fortsätter hon.
Damerna jämför krasst Kimitoön med en anorektiker som bantar och bantar tills inget liv finns kvar.
 
LÄS OCKSÅ:

Tre alternativ för äldreomsorgen på Kimitoön — Folkhälsan med som ny aktör

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter