Förflytta dig till innehållet

HBTQ+-personer borde prata mera om döden, visar färsk doktorsavhandling i genusvetenskap

svarthårig dam i svart rock

svarthårig dam i svart rock

Varpu Alasuutari konstaterar i sin doktorsavhandling att HBTQ+-personer inte pratar tillräckligt om döden. Foto: Sonja Siikanen


— Det finns ett behov av stödtjänster för sörjande regnbågspersoner, eftersom sådana tjänster inte existerar just nu, säger Varpu Alasuutari i Turun Yliopistos pressmeddelande.
I sin doktorsavhandling i genusvetenskap har Alasuutari granskat hur närståendes död upplevs i finländska HBTQ+-personers liv.
Doktorsavhandlingen består främst av intervjuer med regnbågspersoner vars närstående avlidit under perioden 1980–2010.
— Samhälleliga och kulturella maktstrukturer, normer och värderingar påverkar inställningen till döden på samma sätt som de påverkar inställningen till livet, säger Alasuutari.
Bland annat granskade Alasuutari regnbågsföreningars sätt att diskutera döden i deras offentliga verksamhet. Döden diskuteras främst vid ett politiskt eller offentligt dödsfall som hänger ihop med internationell människorättsaktivism.
Alasuutari anser att det vore viktigt att prata om döden också då dödsfallet inte är politiskt eller offentligt. Därför skulle stödtjänster för sörjande HBTQ+-personer behövas.

Fokus läggs på officiella familjeband

Regnbågspersoner tampas också med att relationer ofta inte faller innanför den officiella och inom lagen definierade familjens ramar.
— Fastän betydelsefulla relationer kan anta många former under en livstid så lägger lagen och etablerad praxis fokus på de officiella familjebanden vid ett dödsfall, säger Alasuutari.
Den officiella familjen har exempelvis fler rättigheter och skyldigheter då det kommer till organisering av begravningen och dödsbofrågor.

Kyrklig begravningspraxis kan vara betydelsefull

HBTQ+-personers begravningar ordnas främst enligt kyrklig praxis, även om inställningen till kyrkan är kluven bland annat för att kyrkan inte officiellt tagit ställning till vigning av samkönade par.
Alasuutari konstaterar att oberoende personlig övertygelse upplevdes ändå de kyrkliga begravningstraditionerna vara betydelsefulla, också för dem som kyrkan behandlar ojämlikt.
Alasuutari disputerar på fredag klockan 12. Disputationen är offentlig och kan följas på distans över nätet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter