En hållbar ekonomi utan skarvar, vargar och vitkindade gäss
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Ekonomin under och efter coronakrisen kommer att ältas länge.
Samhället återhämtar sig nog. Någon ”återuppbyggnad” är det lyckligtvis inte fråga om eftersom inget materiellt har förstörts.
Många har till och med sparat pengar till följd av alla begränsningar. Även reella resurser har sparats när flyg- och biltrafiken minskat.
Men till råga på alla stödåtgärder orsakade av krisen är det nog galet att staten skall behöva betala ersättning för skador av djur, som – till skillnad från coronaviruset – utan svårighet kunde gå att bekämpa.
Den vitkindade gåsen är ett bra exemplen på hur det går när man inte stämmer i bäcken, det vill säga vidtar begränsande åtgärder genast när man märker nackdelar med att en art breder ut sig.
Vi har andra fall: vargen, som håller på att bli en landsplåga, med undantag för markerna söder om Ringväg III, och sedan det till synes olösliga skarvproblemet, som sysselsätter kommittéer.
Vår annars handlingskraftiga regering är lika handfallen och tafatt som alla tidigare när det gäller besvärliga arter.
Vilda djur behöver inte utrotas, men alla arter passar inte där de kommer på kollisionskurs med människorna vitala intressen. Dessvärre finns det människor – tjänstemän, lockade av devisen ”Påverka-söktjänsten hos staten” – som driver sina egna intressen.
Till dem som hänvisar till naturens mångfald vill jag påpeka att råttorna och coronaviruset också är en del av naturen.
Liksom all skog som vi har skövlat för att få åkrar, bygga vägar och samhället. Smittkopporna är utrotade och ingen gråter över det.
I vårt land var vi utan varg och vargrelaterade skador i över 100 år efter att senaten beslöt göra landet vargfritt. Den vitkindade och skarven var inget problem på 1900-talet.
En hållbar ekonomi, som nu efterlyses, har nog inte plats för coronavirus, råttor, vargar, skarvar eller vitkindade gäss på de platser där människor bor eller brukar naturen för sitt uppehälle.
Jan-Erik Ingvall
Helsingfors
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.