Nöjesparkerna öppnar sina portar – men i Muminvärlden får figurerna inga kramar


På grund av coronaepidemin blir det i sommar inga kramar med Muminfigurerna i Muminvärlden. Foto: Muminvärlden
Efter att regeringen sent på kvällen den 4 maj meddelade att Finland är redo att lätta på en del begränsningar, har landets nöjesparker nu satt i högsta växel för att förbereda sig inför den kommande sommaren.
Muminvärlden i Nådendal och Powerpark i Kauhava är redo att öppna sina portar lördagen den 6 juni. För Borgbacken i Helsingfors sker öppningen omkring en vecka senare, fredagen den 12 juni.
Särkänniemi i Tammerfors meddelar om sitt exakta öppningsdatum först i slutet av denna vecka. Från parken bekräftas ändå redan nu att Särkänniemi kommer att öppna under juni månad.
Inga kramkalas i Muminvärlden
Men hur ska parkerna kunna hålla öppet och samtidigt garantera både besökares och arbetstagares säkerhet då Finland fortfarande befinner sig mitt i coronaepidemin?
– Jag är glad och lättad över att vi kan öppna, men någon vanlig sommar blir det inte. Jag vet att en av huvudupplevelserna för barn som kommer till parken är att få krama om Muminfigurerna. Det går inte nu, säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski.

Muminvärldens vd Tomi Lohikoski säger att den senaste tiden har inneburit mycket nytänk och ett ständigt sökande efter kreativa lösningar.Foto: Emma Strömberg/SPT
– Vi kommer eventuellt att ha några attraktioner stängda, och en del attraktioners funktioner har tänkts om för att garantera allas säkerhet. Exempelvis kommer inga VR-glasögon att användas, säger Pia Adlivankin, vd vid stiftelsen Barnens Dag som driver Borgbacken.
Muminvärlden, Powerpark och Borgbacken har alla satsat på att utöka antalet platser där besökare kan rengöra sina händer. Vid Borgbacken har exempelvis fem nya handtvättningsställen byggts under den senaste månaden.
Dessutom kommer det att finnas ett flertal ställen runt i parken där besökare kan desinficera sina händer.
– En nöjespark är proppfull av kontaktytor och på detta sätt försöker vi minimera risken att smitta sprids. Enligt rekommendation ska kontaktytor rengöras med 4–6 timmars mellanrum, men vi har på Borgbacken beslutat att skära ner tiden mellan rengöringarna till maximalt 2 timmar, säger Adlivankin.

Pia Adlivankin, vd på stiftelsen Barnens Dag som driver Borgbacken. Foto: Borgbacken
Besökare ur olika sällskap ska heller inte sitta nära varandra i åkattraktionerna.
– Tanken är att ett sällskap sitter tillsammans och sedan hålls en tom rad innan nästa sällskap, säger Adlivankin.
Vid Särkänniemi väntar man med att berätta om vilka alla säkerhetsåtgärder som vidtagits till slutet av veckan då parken ska publicera sitt öppningsdatum.
– Vi har valt att berätta allt samtidigt, men parken har på sistone förberetts så att den är säker för både besökare och personal, säger vd Miikka Seppälä.
Biljettköp på förhand rekommenderas
Ett av de största problemen att lösa har varit hur man ska undvika att långa köer uppstår. För Muminvärldens del har man försökt lösa problemet genom att utveckla parkens nuvarande mobilapplikation.
Från och med i sommar kan man både på förhand och under sitt besök köpa parkeringsbiljett och mat via applikationen.
– På så vis undviker vi långa köer exempelvis vid lunchtid och tryggar då både besökares och personalens säkerhet, säger Lohikoski.
Besökare uppmanas också köpa sina biljetter på förhand.
– Redan tidigare har vi sålt 60 procent av biljetterna via nätet. Vi kommer att ha några biljettförsäljningsställen i sommar, men önskar att alla köper sin biljett på förhand, säger Muminvärldens marknadsföringsdirektör Ann-Karin Koistinen.
Också Borgbacken vill uppmana alla besökare att köpa sin biljett på förhand.
Dans i stället för kramar
Lohikoski säger att de gångna veckornas jobb vid Muminvärlden har inneburit mycket nytänk och ett ständigt sökande efter kreativa lösningar.
Vi rekommenderas hålla avstånd och därmed inte krama varandra. Hur är det möjligt i en sagovärld där barnen kanske för första gången får se sin favorit bland Muminfigurerna?
– Vi har ökat på antalet personal kring figurerna. Om ett barn kommer springande och vill kramas så kan övrig personal i stället föreslå att ”men ska vi inte alla dansa tillsammans?” och så håller man avstånd på så vis.
Ansvaret ligger ändå enligt Lohikoski inte enbart hos parken.
– Jag anser ändå att det är ett ansvar vi som temapark delar med föräldrarna. Då man är inne i dräkten är det väldigt svårt att se om barn rusar fram för att kramas, och Mumintrollet kan inte direkt knuffa bort ett barn. Det hänger också på föräldrarna att övervaka sina barn.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.