Sjukvårdsdistrikten rapporterar 130 miljoner euros ras: "Situationen är mycket allvarlig"

Coronaviruskrisen har haft stora ekonomiska följder för de fem universitetssjukvårdsdistrikten. Då universitetsjukhusen fick begränsa sin verksamhet för att i stället satsa på utökad beredskap och andra nödvändiga åtgärder, rasade intäkterna med 120 miljoner eurounder årets första kvartal.
– De ekonomiska förlusterna är en följd av att man tvingats avbryta behandlingar för att bereda plats för coronapatienterna, meddelar universitetssjukvårdsdistrikten i ett gemensamt pressmeddelande.
Dessutom har patienter själva avbokat redan schemalagda undersöknings- och behandlingsbesök, sannolikt på grund av rädsla för coronapandemin.
– Organisationerna har inte kunnat reagera och förbereda sig på alla avbokningar som patienterna gjort tillräckligt snabbt, trots aktiva åtgärder att informera mera och trots personliga kallelser och påminnelser till patienterna, enligt pressmeddelandet.
Krisens effekter var marginella under januari–februari. Det var mars månad som stod för det stora intäktsraset.
Då man ser på det budgeterade resultatet för årets fyra första månader stiger intäktsbortfallet till sammanlagt 130 miljoner euro.
– Den ekonomiska situationen måste ses som mycket allvarlig, enligt pressmeddelandet.
Intäktsbortfallet går inte att kompensera ens med drastiska nedskärningar, för då skulle man inte klara av de lagstiftade kraven på vården, uppger universitetssjukvårdsdistrikten, som efterlyser ett direkt ekonomiskt stöd från staten.
De fem universitetssjukvårdsdistrikten är Egentliga Finlands, Helsingfors och Nylands, Birkalands, Norra Österbottens och Norra Savolax sjukvårdsdistrikt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.