Förflytta dig till innehållet

Gympa på webben blev populärt – tusentals visningar på Åbos livegympa

Ung kvinna tränar framför en mobiltelefon som filmar.

Meri Uschanow saknar kunderna. Foto: Monica Forssell


Med en kvart till sändning pirrar det lite i idrottsinstruktör Meri Uschanows mage. Det är dags att byta om och ta en sista titt på manuskriptet – en handskriven A4:a med olika öppnande rörelser, som ska få svetten att lacka helt lätt.
I vanliga fall skulle Uschanow en morgon som den här kanske övervaka simmare i bassängen, leda lektioner i vattengymnastik och senare på dagen skulle hon eventuellt ha hand om simskolor och babysimning.
Tomma simbassänger. Arkiv/Monica Forssell

Impivaara simhall kommer troligen att kunna öppna den 1 juni men tills dess är det tomt i bassängerna. Foto: Monica Forssell


Nu ligger bassängerna spegelblanka i morgonsolen och kunderna är hemma.
— Jag saknar nog kunderna och att få prata med dem, säger Uschanow. Visst ger det här lite omväxling men jag saknar vardagen som den såg ut före epidemin.

Hundratals visningar

Impivaara simhall stängde den 13 mars. Ungefär en vecka senare drog husets sju idrottsinstruktörer igång distansjumpa som de sänder direkt på Facebook.
Lektionerna blev snabbt populära och enligt Eeva Haapanen, som ansvarar för stadens simhallar, har lektionerna setts tusentals gånger.
— En lektion kan få allt från 350 till 4500 visningar, berättar Haapanen stolt.

Kehon herättely alkavaan viikkoon 18.5 (30min)

Julkaissut Impivaaran uimahalli Sunnuntaina 17. toukokuuta 2020

Man strävar efter att sända minst två jumpalektioner varje vardag. Lektionerna är gratis och efter direktsändningen på Facebook laddas sändningarna upp på Impivaara simhalls webbplats och finns tillgängliga där för den som vill se på sändningarna eller ta del av lektionerna i efterhand.

Också en programpunkt

Exakt vem det är som tittar vet Uschanow inte. Det finns lektioner som är anpassade enligt en lite äldre målgrupp, gympa för barn, för unga och för vuxna.
— I början var det jättespännande och det är annorlunda då man inte har en grupp framför sig som fungerar som ens spegel, säger Uschanow.

Gympass bandas i en gympasal.

Idrottsinstruktör Miika Hurnanen filmar och Meri Uschanow visar och berättar om de olika rörelserna. Foto: Monica Forssell


För kunderna gäller det att anpassa rörelserna enligt eget kunnande och egna krafter. För en del kan tekniken också vara en utmaning.
— Men fast man bara skulle titta utan att göra något så kanske sändningarna ändå ger något slags känsla av social kontakt, tror Uschanow.

Inte bara digitalt i framtiden

På vilket sätt idrottssektorn i Åbo i framtiden ska kunna erbjuda digital service av det här slaget är ännu ett frågetecken. Möjligheter finns, men finns det resurser?
När Impivaara simhall och utomhusbassängerna i Kuppis och Samppalinna eventuellt öppnar den 1 juni, kommer de anställdas tid förmodligen inte att räcka till för att dra gympapass på webben.
— Om vi producerar digital service också i fortsättningen så betyder det att vi måste sluta med någon form av ledd gymnastik på ort och ställe. Och det kanske inte är klokt, resonerar Haapanen och tillägger att man måste fundera på saken.
— För det sociala är väldigt viktigt för många och är det som motiverar. Alla klarar inte av att upprätthålla motivationen ensamma hemma.
 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter