Förflytta dig till innehållet

Överläkare i Åbo: "Smittspårning blir mer utmanande med färre restriktioner"

Robin Sjöstrand

Robin Sjöstrand

Här testas misstänkta coronafall vid U-sjukhuset i Åbo. Foto: Robin Sjöstrand


Det relativt låga antalet coronasmittade i Egentliga Finland har gjort att de runt 20 personer som just nu jobbar med smittspårning vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt inte behöver stressa med sitt jobb. Annat kan det bli när restriktionerna lättar.  Det säger överläkare Jutta Peltoniemi, som är ansvarig läkare för smittsjukdomar vid Åbo stad.
– Vi har tiodubblat antalet personer som jobbar med smittspårning nu under coronaepidemin. Bland annat sjukskötarstuderande och tandläkare har fått hoppa in och hjälpa till – eftersom det behövs medicinskt kunniga personer för att utföra jobbet.
Under epidemin har antalet som suttit i beordrad karantän hela tiden legat mellan 100 och 200 personer, och det är de här personerna som smittspårarna ska hålla reda på.
– Vi håller kontinuerligt kontakt med de personer som sitter i karantän, för att se om de utvecklar symptom. Gör de det så gör vi en bedömning enligt den specifika situationen hur vi går vidare, säger Peltoniemi.
Det är hon som utfärdar karantänen, åtminstone inom Åbo stad, och karantän utfärdas åt den smittade och eventuella personer som blivit utsatt för smittrisk.

Smittspårarna håller koll på de i karantän

Rent konkret går smittspårningen till så att när det kommer nya fall är det smittspårningsavdelningens jobb att kartlägga vilka kontakter den smittade har haft. De ringer upp och berättar resultatet och genomför en grundläggande intervju för att kartlägga alla kontakter som den smittade haft från och med ett dygn före symptomen uppstod fram till testningstillfället.
– Hittills har det varit ganska lätt, i och med att restriktionerna har inneburit att folk haft relativt få kontakter. Men nu när regeringen lättar på restriktionerna och folk börjar röra på sig mera, blir också smittspårningen mer utmanande.

Överläkare Jutta Peltoniemi har haft fullt upp med att svara på pressens frågor under epidemin. Foto: ÅU-arkiv


Om antalet fall ökar stort i och med mindre begränsningar så kommer Åbo stad att se över bemanningen på smittspårningen tillsammans med sjukvårdsdistriktet..
– I och med att det är ganska lugnt just nu så klarar vi en liten ökning av fall, men om antalet smittade fördubblas så får vi tänka om, säger Peltoniemi.
Den mest utmanande delen med smittspårningen är situationer där den smittade har rört sig bland många människor på en arbetsplats.
– Då brukar vi be om förmannens uppgifter, så att vi tillsammans med denna kan gå igenom vilka som möjligen kan ha utsatts för smittan. Det är inte alltid helt lätt när det finns flera skiften och många personer som rör sig på samma arbetsplats, säger Peltoniemi.

Testningen är effektivaste åtgärden

Det bästa sättet att hålla coronaepidemin stången är fortfarande att låta testa sig, säger Peltoniemi. På det sättet ringar man in också de med milda symptom och kan isolera dem.
– Just nu utför vi många tiotals tester per dag. De sker både på ÅUCS vid drive in-stationen och på våra olika enheter, som till exempel boenden runt om i staden. På Tallbacka finns mottagningen för andningssjukdomar för de som har utvecklat svårare symptom och behöver träffa en läkare för undersökning.

Du ska inte gå in på ÅUCS om du uppvisar symptom som kan vara corona. Foto: Robin Sjöstrand


Som ett till led i smittspårningen kommer Finland snart också att ta i bruk en mobilapplikation för just det här ändamålet. När den kommer till Egentliga Finland och vad den innebär i praktiken är ännu för tidigt att säga.
– Just nu görs slutgiltiga testningar av appen i Vasa, men för vår del så får vi vänta på instruktioner från Social- och hälsovårdministeriet innan vi vet någonting mera. Då kan vi också svara på hur den kommer att användas, säger Peltoniemi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter