Professor kräver ny beredning av jaktplansupphandlingen


Saab Gripen E är en av fem jaktplanstyper som granskas i Försvarsministeriets anbudsförfarande. Enligt den nuvarande tidtabellen ska Finland införskaffa 64 nya jaktplan för högst 10 miljarder euro nästa år. Foto: Wikimedia Commons/SPT
Coronakrisen har hittills utökat den statliga skuldsättningen med 12,7 miljarder euro, vilket sätter de offentliga finanserna i gungning. Landets fredsorganisationer ordnar nästa vecka ett seminarium som ifrågasätter tidpunkten och upplägget för den planerade upphandlingen.
— Ingen vet varifrån pengarna till det här projektet ska tas. Det finns inga andra alternativ än att staten tar mera lån eller att regeringen går in för att skära ned anslagen för viktiga välfärdstjänster för att staten ska ha råd med jaktplanen, säger verksamhetsledare Laura Lodenius på Fredsförbundet.
— Finansieringen är väldigt oklar. Det sägs att investeringen inte kommer att belasta statsbudgeten, men det handlar ju om skattepengar som ska tas från de offentliga finanserna, säger Hiilamo.
Teknokratisk beredning
Han är också tveksam till beredningen av projektet efter att flera tidigare högt uppsatta tjänstemän på Försvarsministeriet har varit involverade som konsulter och sålt tjänster till de företag som deltar i anbudsförfarandet.
Förvarsminister Antti Kaikkonen (C) beslöt den 21 april att inga utomstående konsulter längre får delta i försvarsmaktens jaktplansprojekt.
Till exempel försvarsmaktens tidigare kommendör Jarmo Lindgren har samarbetat med ett av de företag som är med i anbudsprocessen för de nya jaktplanen.
— Man kan med fog fråga sig om beredningen har varit tillräckligt opartisk. Nu borde man egentligen ta en timeout och starta en ny, opartisk beredning som inte görs av en liten krets med tjänstemän vid Försvarsministeriet, säger professor Heikki Hiilamo.

Professor Heikki Hiilamo vid Helsingfors universitet anser att det behövs en ny och opartisk beredning av jaktplansupphandlingen. Foto: Into Kustannus
Enligt Hiilamo behövs det en större öppenhet i hanteringen av projektet.
— Vi har en dålig och teknokratisk kultur som präglar upphandlingen av jaktplan i det här landet. Försvarsministeriet sekretessbelägger information som borde vara offentlig och tjänstemännen gör sitt yttersta för att politikerna inte ska blanda sig i beredningen, säger Hiilamo.
Försvarsfientliga stämplar
Riksdagsledamot Markus Mustajärvi (VF) delar Hiilamos syn. Han har bevakat frågan som medlem i riksdagens försvarsutskott och lämnade ett skriftligt spörsmål om konsulternas roll i projektet i april.
— Försvarsministeriet försöker ge ett sken av att det inte finns några alternativ till den här investeringen och att det är en komplicerad fråga som politiker inte ska befatta sig med. De som kritiserar projektet stämplas som försvarsfientliga, säger han.
Enligt Mustajärvi föreligger det en risk att Finland förbereder sig för gårdagens krig genom att satsa på föråldrad teknik.
— Vi borde i stället satsa på en utbyggnad av vårt luftvärn för att försvara oss mot eventuella missilattacker, säger Mustajärvi.
Han får medhåll av vetenskapsredaktör Pentti Sainio som anser att jaktplanen har levt ut sin tid.
— Den nya trenden i dagens krigföring är obemannade luftfarkoster, drönare och hypersoniska vapen, vilket ställer hårda krav på luftförsvaret. Den tekniska utvecklingen inom försvarsindustrin är oerhört snabb och då ska man inte binda upp sina resurser på jaktplan för en lång tid framöver, säger Sainio.
Investering för tiotals miljarder
Kostnaderna för att införskaffa jaktplanen väcker också förtret.
— Till en början hette det att prislappen var 7-10 miljarder euro. Sedan omformulerades det till att jaktplanen får kosta högst 10 miljarder euro. Där slarvade vi redan bort 3 miljarder euro eftersom företagen nu anpassar sina offerter till priset på 10 miljarder euro, säger Markus Mustajärvi.
Försvarsministeriet avfärdar hans uppgifter som förlegade.
— Uppskattningen att 64 nya jaktplan skulle kosta 7-10 miljarder euro gjordes för fem år sedan när vi inte hade bett om en enda preliminär offert. Sedan justerades siffran när vi fick ny information. Inget tyder på att det skulle bli billigare att köpa planen nästa år när beslutet ska fattas, säger projektkoordinator Lauri Puranen på Försvarsministeriet.
Puranen försäkrar att projektet avancerar som planerat.
— Vi har inte fått några instruktioner om att projektet skulle skjutas upp. På grund av coronakrisen har vi varit tvungna att flytta en del förhandlingar med jaktplanstillverkare som har svarat på vår anbudsbegäran. Som det nu ser ut ska förhandlingarna ordnas i augusti, säger Puranen.

Projektkoordinator och programdirektör Lauri Puranen på Försvarsministeriet svarar för ministeriets anbudsförfarande och förhandlingarna med fem plantillverkare. Foto: Henri Forss
Växande kritik i det fördolda
Enligt fredsorganisationerna skulle de årliga kostnaderna för underhållet och driften av jaktplanen vara cirka en miljard euro, vilket skulle ge en tilläggsnota på 30 miljarder euro under den tid som jaktplanen ska användas.
— Det stämmer inte. Prislappen för underhållet och driften av jaktplanen ska begränsas till högst tio procent av Försvarsministeriets årliga budget och det skulle innebära cirka 300 miljoner euro per år om vi använder årets budgetanslag som utgångspunkt, säger Puranen.
Mustajärvi påminner att budgetanslaget till Försvarsministeriet har höjts, vilket påverkar kalkylerna.
— När vi granskar statsbudgeten så stiger Försvarsministeriets årliga anslag från den nuvarande nivån på 3,3 miljarder euro till 5 miljarder euro. Vilket annat ministerium kan i dessa tider räkna med sådana påslag, frågar han retoriskt.
Hur ser de övriga politiska partierna på kostnaderna för upphandlingen av nya jaktplan?
— De gröna, Vänsterförbundet och Socialdemokraterna, som tidigare har förhållit sig kritiskt till projektet, vill inte göra det här till en regeringsfråga. De har förbundit sig att respektera regeringsprogrammet och vill inte vara besvärliga. Därför ligger de lågt, säger Laura Lodenius.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.