Förflytta dig till innehållet

Jordbrukare lättade över beslut om fler utländska arbetare – oerfarna finländare anses inte vara en lösning

man med potatis

Det finska jordbruket är till stor del beroende av utländsk arbetskraft. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT.


Esa Rannikko anställer normalt 450–500 säsongsarbetare från Ukraina på sina odlingar i Salo. Han är mycket lättad efter regeringens besked om att fler utländska säsongsarbetare ska få komma till Finland trots coronaepidemin och de stängda gränserna.
– Nu går det lättare att andas. Regeringen har förstått allvaret och om de beslutar om ytterligare arbetskraft till skördetiden som utlovat borde vi kunna få det att fungera, säger Rannikko.
Det har varit en väldigt utmanande vår. Grödorna kunde sås med hjälp av nyrekryterade finländare men eftersom de var oerfarna tog arbetet mer än dubbelt så länge jämfört med förra året.
Det är de erfarna arbetstagarna och arbetsledarna som år efter år kommit för att arbeta på jordbruken som odlarna vill ha – de kan inte ersättas med permitterade finländare som inte har någon erfarenhet av arbetet.
Först skulle inga utländska säsongsarbetare ha fått komma till Finland, men efter vädjan från jordbruken beslöt regeringen att tillåta 1 500 erfarna arbetare att komma till Finland inför sådden. Detta äventyrades när Ukrainas regering satte stopp för ukrainska medborgare att åka utomlands för säsongsarbete. Beslutet drogs tillbaka i förra veckan.

Har lovats 74 ukrainska säsongsarbetare

Rannikko hann få 25 ukrainska säsongsarbetare till gården innan det blev stopp. Han har utlovats 74 ukrainare av kvoten på 1 500 personer.
Rannikko har 200 hektar odlingsmark och odlar främst specialgrödor som bär och ärter. Arbetet är till största delen manuellt.
– Det är inte så där bara att plocka jordgubbar. Man ska ha rätt teknik både för att garantera grödans kvalitet och för att orka med det fysiskt tunga arbetet. En person som inte har gjort detta förut orkar inte på samma sätt som en som har erfarenhet.
Med nya arbetstagare finns det en risk att de slutar om arbetet blir för tungt.
– De erfarna arbetstagarna vet att kroppen värker lite de två första veckorna innan den vänjer sig, säger Rannikko.
I offentligheten har personer som permitterats från sina jobb på grund av coronakrisen uppmanats att söka jobb inom jordbruket. Rannikko menar att det inte är en hållbar lösning.
– Jag blev just av med en duktig finsk arbetstagare som kallades tillbaka till sitt stadigvarande jobb. All utbildning var bortkastad tid.

Man på potatisåker

Oskar Ekholm brukar anställa tre ukrainare varje sommar. Foto: Emma Strömberg/SPT


Oskar Ekholm, jordbrukare i Kimitoön, lyfter fram samma sak – att det är osäkert att anställa permitterade finländare.
På hans gård arbetar sommartid vanligtvis tre ukrainare som har kommit år efter år, samt en finländare. Hans påpekar att ett jordbruk är som vilket företag som helst.
– Föreställ dig att nästan alla anställda på ett företag byts ut. Hur bra går det att hålla verksamheten rullande då?
Men varför har det finska jordbruket blivit beroende av utländsk arbetskraft? Jordbrukarnas svar är att det inte har funnits intresse bland finländare att plocka bär och arbeta på åkern.
Enligt Rannikko har det skett en förändring under de senaste 10–15 åren.
– Ännu på 90-talet var finländare intresserade av att arbeta inom jordbruket.
Marko Mäki-Hakola på Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter ringar in en sannolik orsak till utvecklingen: fysiskt tungt arbete i kombination med dålig lön.
Alla anställda inom jordbruket, oberoende av om de är finska medborgare eller utländska säsongsarbetare, följer samma kollektivavtal. Grundlönen är endast 8,71 euro i timmen plus 12,5 procent i semesterersättning.
En del av de ukrainska säsongsarbetarna lever hela resten av året på den lön de tjänar under tre månaders arbete i Finland.
Arkiv/Emma Strömberg

Tanja Vennelä odlar jordgubbar i Pargas. ÅU-Foto


Tanja Vennelä, jordgubbsodlare i Pargas, brukar anställa främst thailändska bärplockare, men på grund av coronaepidemin har hon nyrekryterat finländare.
– Jag har fått många ivriga ungdomar vilket är trevligt. Tidigare år har det inte funnits nästan något intresse, säger Vennelä.
Ukraina är inte medlem av Europeiska unionen så säsongsarbetare måste ansöka om arbetsuppehållstillstånd från Migrationsverket.
 

Utländska säsongsarbetare
Normalt arbetar 15 000–16 000 utländska säsongsarbetare inom det finska jordbruket.
Största delen av dem är från Ukraina.
Regeringen beslöt i mars att 1 500 utländska säsongsarbetare får komma till Finland.
Av dem är cirka 1 000 från Ukraina.
Regeringen beslöt i onsdags att ta ytterligare 3 000 utlänningar till Finland under våren.
Inom maj beslutar regeringen om ännu fler utländska arbetare till skördesäsongen.

 
Emma Strömberg/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter