Kännspak ejderskulptur sjösattes i Houtskär – skulpturen har väckt en gemenskapsanda i socknen


Lennart Brunnsberg från Kulturgillet och Sam Fagerlund från Pro Houtskär sjösätter ejderstatyn, som för tillfället heter Richard. Foto: Privat
Reima Nurmikkos ejderskulptur har sjösatts i Houtskär. Ejdern guppar nu ute i vattnet strax utanför båtmuseet. Konstverket hittade sin väg till Houtskär då Houtskärsborna samlade in pengar för att köpa ejdern.
Då ejdern lades ut till salu tidigare i år för 5480 euro började föreningen Pro Houtskär samla in pengar för att köpa konstverket och sjösätta ejdern i Houtskär, eftersom ejdern är Houtskärs sockenfågel.
– Vi hade räknat med att om vi samlar in en minimisumma på 3000 så skulle vi ha stått för resten av kostnaderna, säger Päivi Kuntze, ordförande för Pro Houtskär.
Men intresset för att få skulpturen till skärgården var mycket större än förväntat. På 6 veckor samlade man in nästan 6000 euro.
– Jag blev själv helt paff, säger Kuntze. På bara de första fem dagarna hade vi redan samlat in 1670 euro.
Det är främst privatpersoner, företag och föreningar på Houtskär som donerat till ändamålet. Men det är också många deltidsboende, stugägare och personer som sedan länge flyttat från Houtskär som varit med och samlat in pengar.
Kuntze berättar att det var många som var besvikna över att de inte hann donera till ändamålet. Därför startade Pro Houtskär en till penninginsamling för att täcka ejderns andra kostnader, såsom sjösättning och vinterförvaring. Kuntze tycker att det är underbart att många är villiga att donera trots att det inte längre finns ett behov för mera pengar.
Skulpturen har väckt gemenskapsanda
Kuntze säger att ejdern väckt en gemensam Houtskärsanda och att många varit otroligt entusiastiska över insamlingsprojektet. Det är tydligt att ejdern blivit en stor stolthet för invånarna på Houtskär.
– Under sjösättningen närvarade 9 personer och det märktes att alla var så glada över att få ejdern placerad i vattnet.
Kuntze är ledsen över att coronaepidemin förhindrade att större folkmassor kunde samlas under sjösättningen. Ejdern ska också få ett nytt namn, men dopet har skjutits upp tills begränsningarna på folksamlingsstorlekar lyfts.
– 50 personer är för få för en folkfest. Vi får lätt ihop 500 personer på en stor händelse som det här, och vi vill vänta tills vi får samlas i så pass stora mängder.
Ejderns nya namn har inte ännu valts. Det är donatorerna som får föreslå namn ännu denna vecka. Sedan kommer alla intresserade att få rösta fram sina favoritnamn. Kuntze säger att namnvalets process inte riktigt är fastspikad än, men hon tror att Pro Houtskärs styrelse antagligen kommer välja bland de förslagen som fått flest röster.
Kuntze vill å Pro Houtskärs vägnar tacka både alla som deltagit i insamlingen och Kulturgillet och Näsby Delägarlag, som möjliggjorde att ejdern fick simma nära Båtmuséet.
– I framtiden är det möjligt att flytta ejdern för stora händelser i Houtskär, exempelvis inför Björködagen eller potatisfest i Mossala!

Päivi Kuntze, ordförande för Pro Houtskär, tar den första selfien med den sjösatta ejderskulpturen. Foto: Privat
Jättefint initiativ av Pro Houtskär! Ejdern är ett kännetecken för Houtskär vid sidan om orkidén Adam och Eva. En liten parentes utan större betydelse vill jag ändå framföra; gemenskapsandan har i alla tider varit stark i Houtskär. Likaså talkoandan samt den kollektiva känslan både i glädje och sorg. Ejderinsamlingen är ännu ett bevis på det.