Förflytta dig till innehållet

Kimitoön och Pargas ser en gyllene chans locka inflyttare — deltidsboende är en målgrupp

Tiden man vistas i sitt ”andra hem” har ökat och coronatiden ger skärgårdskommunerna en chans locka som permanent adress. Foto: Jan-Ole Edberg


När Nyland isolerades fick nylänningar som vistades i skärgården veta hut i vissa debattforum i sociala medier.
Men det spelar absolut ingen roll varifrån deltidsboende i skärgården kommer. De kan bo var som helst i Finland, eller ha sitt permanenta hem utomlands. Att de uppskattar skärgården är nog.
Så resonerar Patrik Nygrén, stadsdirektör i Pargas.
– Att ha en stuga i skärgården är något av ett kulturarv, att ha ett sommarställe nära natur och hav är en tradition i sig.
– Att deltidsboende vistas i sina stugor betyder mångfald i våra samhällen, och de använder ofta lokala företagares tjänster. Dessutom gör många deltidsboende väldigt värdefulla insatser för sin lokala omgivning.

Kimitoöns deltidsboende lobbar aktivt för kommunen

I Kimitoöns kommun betonar utvecklingschef Gilla Granberg också de deltidsboendes värdefulla insatser.
I vissa fall är de till och med aktivt med och planerar hur kommunen ska bli mer attraktiv för företag och för nya invånare.
– Samtidigt är de själva, de deltidsboende, en viktig målgrupp för just inflyttningen. Vi har siffror som visar att omkring en tredjedel av alla deltidsboende kan överväga en flytt till kommunen.
Granberg hänvisar till två enkäter. Den ena gjordes 2011, tillsammans med Pargas. År 2017 gjorde Kimitoön en ny, egen, enkät riktad till deltidsboende.
De svar som gavs visar att beskeden från 2011 håller sträck fortfarande.

Deltidsboende bor redan flera av årets månader på orten

Deltidsboendet har ökat, tiden man vistas på stugan eller det andra hemmet handlar ofta om flera månader per år, inte enbart om några sommarveckor.
Det här gör målgruppen extra attraktiv när kommunerna kämpar för att få fler invånare.
– Att andelen nylänningar är så stor bland våra deltidsboende har en konsekvens främst i att vi riktar vår PR för potentiella inflyttare till den regionen, säger Granberg.
År 2015 gjorde Kimitoön sin senaste stort påkostade kampanj för inflyttning, bland annat genom tejpning på stadsbussar i Helsingforsregionens kollektivtrafik. Också Åbo togs med.
– Något lika stort har inte gjorts sedan dess, säger Granberg.

Deltidsboende får regelbundet post

– Våra deltidsboende får årligen post från kommunen. De får aktuella broschyrer och information om kommunen, vanligen också en evenemangslista. Nya inflyttare får också post och i några år har vi ordnat en guidad rundtur för dem också, men någon sådan kan vi ju inte ordna nu, säger Granberg.
Coronatiden hindrar många evenemang.

Bra läge göra PR just nu

Men krisen har också andra effekter för skärgårdskommunernas relation till de deltidsboende; kommunerna upplever nu ett momentum för att göra PR om kommunen som bostadsort.
– Deltidsboende har ofta färdigt en mycket positiv grundsyn på Pargas, säger Nygrén, och på det sättet är de en attraktiv målgrupp för inflyttning.
—  Bland våra äldre inflyttare finns också en del som tidigare varit stuggäster och har färdiga band till kommunen.

Barnfamiljer är Pargas främsta målgrupp

– Men människans flyttningsbenägenhet minskar efter 40. Vi är mest rörliga i två skeden i livet, när studierna inleds och efter att studierna avslutas, ofta vid familjebildning, påminner Nygrén.
Pargas kampanjer för inflyttning riktar sig därför främst till barnfamiljer och yngre, medan äldre inflyttare blir en bonus.
– Också med tanke på vårt geografiska läge och våra goda bildningsresultat, såsom för gymnasierna på både språken i nationella jämförelser, har vår strategi främst handlat om att locka familjer, säger Nygrén.
– Coronatiden då många vistas på stugan, och andra kanske önskar sig en egen trädgård, är faktiskt en ypperlig tid för att göra PR.

Gör så här om du vill flytta permanent, uppmuntrar Pargas

Pargas har sammanställt en A4 kring hur man ska gå till väga om man vill ändra sin stugadress till sin fasta adress, informationen hittas på stadens webbsajt.
Främst handlar det om vilka villkor som ställs på boendet, något som varje kommun avgör i sin byggnadsordning.
Staden får varje månad statistik om in- och utflyttning från magistraten. Inflyttarna hittar i regel information på nätet, men får också ett välkomstpaket med aktuella broschyrer och information om kommunen.
Varje kommunområdes pro-förening och områdesnämnd har även en möjlighet att lägga med egen information, förklarar kommunikationschef Anne-Maarit Itänen.

I mars flyttade en del studerande ”hem igen”

– Mars månad har varken visat så mycket upp- eller nedgång. En del inflyttare är studerande som väljer att skriva sig i hemkommunen igen när de bor hos föräldrarna under coronatiden i stället för att hyra en bostad på studieorten, säger Itänen.
På Kimitoön visar mars månad ett litet uppsving med 34 inflyttade mot 19 i fjol under nämnda månad.
– Men det är ännu för tidigt att dra några slutsatser av en månads siffror, de varierar från månad till månad, säger Granberg.
LÄS OCKSÅ: Över 3600 nylänningar har fritidsadress på Kimitoön, 3100 Åbobor har det i Pargas, kolla statistiken!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter