ÅUCS-chefläkare: Snabbtest för föderskor togs i bruk denna vecka — men vi kan inte testa papporna


Kaarin Mäkikallio. Foto:ÅUCS
Läkare Kaarin Mäkikallio, chef för ÅUCS kvinnoklinik, säger att man försöker göra det bästa av den svåra situationen.
Pappan eller en stödperson får vara med i förlossningssalen, ända tills mamman och den nyfödda babyn flyttas till BB-avdelningen.
– Om det inte är rusning på förlossningen försöker vi dra ut på tiden som mamman, pappan och babyn har tillsammans i salen efter själva förlossningen, säger Mäkikallio.
Snabbtest togs i bruk
Denna vecka tog man på ÅUCS ibruk ett snabbtest för corona. Det används bland annat för patienter som kommer in till jouren, men också för föderskor med symptom på luftvägsinfektioner.
— Vi är mycket glada över testet. Med hjälp av det får vi snabbt reda på om föderskan är smittad. Då vi vet att hon inte är det, slipper personalen bära full skyddsutrustning under förlossningen, säger Mäkikallio.
Det finns inte kapacitet att testa alla pappor eller stödpersoner för att möjliggöra att de kunde vistas längre med mamman.
— Snabbtesterna används för patienter med luftvägssymptom som behöver vårdas på sjukhuset. Om testningskapaciteten utökas kan vi börja testa också symptomfria föderskor, och deras stödpersoner.
Nationella regler
De striktare reglerna kring förlossningarna infördes nationellt den 6 april. De innebär att pappan/stödpersonen inte får besöka sin familj på BB-avdelningen.
Pappornas närvaro under förlossningen regleras också. Till exempel får papporna inte vara med vid ett eventuellt igångsättningsskede av förlossningen, utan först då den är i gång.
Papporna får inte heller närvara under ett kejsarsnitt, utan får träffa mamman och babyn först i uppvakningsrummet.
Under graviditeten stängs papporna också ute från rådgivningsbesök och ultraljudsundersökningar.
Föderskorna nöjda
ÅUCS vill vara ett familjecentrerat sjukhus. På förlossningen och BB är man ledsna över att just nu inte kunna låta familjen vara tillsammans.
– Lyckligtvis verkar föderskorna ha anpassat sig väl, säger Mäkikallio.
Kundnöjdheten på ÅUCS kvinnoklinik under perioden 6-21.4 är 9,26 av 10 möjliga, på basen av inlämnad respons.
Kortare tid på BB
Tiden som mamman och babyn tillbringar på BB-avdelningen förkortas stadigt, också under normala förhållanden. Mäkikallio har en känsla av att tiden som föderskorna tillbringar på BB förkortats under de senaste två veckorna.
ÅUCS har infört ett smidigt system med en ”hemförlovningspoliklinik” som mammorna vid behov besöker med sin baby efter att man lämnat sjukhuset. En del centrala provtagningar på babyn sker 36 timmar efter födseln.
Mammorna uppmanas också att flitigt ta kontakt om man oroar sig över något efter att man lämnat sjukhuset. Amningsstöd ges både på BB och digitalt.
Också på avdelningen där så kallade riskföderskor tillbringar tid före förlossningen gäller det strikta förbudet mot besök.
Däremot får båda föräldrarna vistas på prematuravdelningen. Avdelningen fungerar också som intensivvårdsavdelning för nyfödda.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.