Förflytta dig till innehållet

Bläsnäsungdomar får vänta på sina domar — coronan skjuter upp hundratals rättegångar

Coronaepidemin har lett till att över 400 rättegångar vid Egentliga Finlands tingsrätt har flyttats till hösten. Foto: Kim Lund

Det blir en bråd höst vid Egentliga Finlands tingsrätt.
Coronaepidemin har lett till att man har vidtagit många specialarrangemang för att trygga både de anställdas och kundernas säkerhet.
En av de mest synliga åtgärderna är hur behandlingen av brottmål sköts i sessionssalarna.
Man har minimerat antalet personer som är på plats i salen. Förutom tingsrättens egen personal som domare och sekreterare finns högst 4–5 personer i salen.
Det kan vara den åtalade, hens biträde, åklagaren och den målsägande.
Finns det flera målsägande kallas de till salen en åt gången och man är noga med att hålla säkerhetsavstånden.
Åklagaren behöver inte heller nödvändigtvis vara personligen närvarande, utan kan delta på distans.

Vittnen och målsägande hörs på distans

Det har också blivit vanligare att vittnena eller de målsägande förhörs via videosamtal, telefon eller Skype.
I de fall där någon deltar på distans strävar man till att kalla dem till tingsrättens skilda videoförhörsrum. På det sättet tryggas rättssäkerheten och man kan vara säker på att ingen utomstående närvarar vid förhöret.
Men det är inte alltid möjligt att genomföra rättegångarna på distans. I bland krävs det att vittnena närvarar i salen då det till exempel gäller att identifiera någon, eller då det handlar om sekretessbelagda sexbrott.
Några entydiga direktiv på hur förhandlingarna sköts finns inte, utan besluten fattas från fall till fall.

Hösten blir arbetsdryg vid tingsrätten då de uppskjutna rättegångarna ska behandlas. Foto: Kim Lund

Tingsdomare Camilla Nissi säger att hon i vanliga fall har 2–3 rättegångsdagar i veckan, men under de senaste fem veckorna har hon haft bara en rättegångsdag med två brottmål.
Det beror delvis på att sex av de planerade brottmålen, tre medlingssammanträden och ett civilmål har flyttats till hösten.
En större orsak är ändå att tingsrätten inte överhuvudtaget tar nya ärenden till behandling under april–juni, i stället skjuts de upp till hösten.
Undantaget är brådskande ärenden då till exempel någon är häktad och rättegången då måste hållas inom två veckor efter att åtal har väckts.
Handläggningen av skriftliga ärenden försenas i allmänhet inte på grund av coronan. I vissa fall kan en del av dessa till och med avgöras snabbare nu då det finns mera tid för dem, säger Nissi.
Inom kundservicen har man minimerat kundkontakterna. Alla handlingar ska lämnas in elektroniskt eller läggas i en särskild postlåda i tingsrätten.
Där finns också kontaktuppgifter till personer man kan vända sig till om man vill veta hur ens ärende framskrider.

”Det bli en bråd höst”

Vid Egentliga Finlands tingsrätt har nu 449 brottmål skjutits på framtiden på grund av coronakrisen. Till dem hör rättegången mot de nio ungdomar som misstänks för skadegörelsen i Bläsnäs och Pargas centrum i fjol somras.
Att så många mål har flyttats framåt bekymrar Nissi.
– Det är något vi har diskuterat och oroat oss för. Vi har redan nu alldeles tillräckligt med arbete och nu hopar de sig till hösten.
Också lagman Martti Juntikka suckar då han tänker på den kommande arbetsbördan.
– Det kommer att bli en bråd höst, men månne vi inte klarar det.

Lagman Martti Juntikka. Foto: Privat

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter