Förflytta dig till innehållet

Olika åsikter om placering av muddermassor i Dalsbruk

Dalsbruks hamn.

I framtiden ska förbindelsebåtsplatsen i Dalsbruk (syns i mitten av bilden) finnas längre bort från hamnbassängen.


En del av den utveckling som planeras i hamnområdet i Dalsbruk står NTM-centralen för, nämligen att bygga en ny förbindelsepir och en bogportsplats, alltså plats för förbindelsebåtar att ta i land.
Platsen ersätter nuvarande förbindelsebåtsplats och finns öster om bensinstationen. För detta projekt måste man bland annat muddra och fylla ut ett vattenområde med sprängsten.
Karta över hamnområde i Dalsbruk

Den röda pilen visar var den framtida förbindelsebåtsplatsen byggs. Foto: Lantmäteriverket/AVI


Enligt planen ska muddermassorna dumpas i havet på norra sidan av Långön, vilket vattenområdets ägare och Trafikledsverket gått med på.
Ärendet behandlades i Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd på måndagen, i och med att Regionförvaltningsverket i Södra Finland vill ha kommunens miljövårdsmyndighets utlåtande om saken.
Ansökan om att få bygga pir och bogportsplats kommer från NTM-centralen.

Belastning för vattenområdena i Dalsbruk

Ledande miljösekreterare Sonja Lindströms beslutsförslag gick ut på att man inte skulle dumpa muddermassor i havet.
Hon bygger detta på att muddermassorna enligt sedimentundersökningar som gjordes hösten 2019 är orena, och att man därför inte ska belasta vattenområdena utanför Dalsbruk med dem.
Enligt förslaget borde muddermassorna överlåtas till en mottagare som har miljötillstånd att ta emot eller deponera dem.
Någon sådan finns dock inte på Kimitoön, utan muddermassorna skulle transporteras bort.

Liten men viktig muddring

Dock gick nämnden, efter omröstning, enligt den ursprungliga planen.
Nämndens ordförande Kim Viljanen (FS) säger att man litar på de utredningar som NTM-centralen gjort, och att det inte är så farligt att dumpa muddermassorna i havet.
Han säger att man gjort så även tidigare då man muddrat i farleden.
Motförslaget kom från Roger Hakalax (SFP) och vann omröstningen med siffrorna 6-2 (en blank).
— Det här är en liten, men viktig muddring. Vi vill möjliggöra att det här kan göras kostnadseffektivt och snabbt, säger Hakalax.
Han tillägger att Meritaitos och Eurofinns utförda utredning och undersökningar visar att sedimentproverna har så låga halter av skadliga ämnen att de förordar att muddermassorna får deponeras i havet.

Föroreningar i muddermassorna

Lindström säger att det i muddermassorna finns till exempel krom, koppar, nickel, polycykliska aromatiska kolväten (PAH-föreningar) och arsenik efter lång industriell verksamhet på orten.
Att sprida föroreningarna i havet ser hon inte som lämpligt. Lindström förklarar att ämnena nu finns bundna i sedimenten, där de gör mindre skada.
— Frigör man dessa ämnen sprids de igen. Halterna i de undersökta sedimenten överstiger vissa gränsvärden, och i gällande direktiv rekommenderas det att man gör noggrannare undersökningar än vad man nu har gjort, säger Lindström.

Buller ska anmälas på förhand

Eftersom arbetet med förbindelsebåtsplatsen eventuellt förorsakar buller och skakningar beslöt nämnden att den entreprenör som utför arbetet 30 dagar på förhand anmäler om olägenheterna. Sådana arbeten ska inte fortgå längre än 49 arbetsdagar.
 

Piren blir 30,5 meter lång och 4,5 meter bred.
Bogportsplatsen blir 4,5 meter lång och 9 meter bred.
Byggnadsarbetena beräknas ungefär ett halvt år under vintern 2020 och våren 2021.
Regionförvaltningsverket har förlängt tiden för givande av utlåtande fram till 30 april.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter