Förflytta dig till innehållet

Kvinnoföreningar efterlyser könssensitiv analys av coronaepidemins effekter

Pixabay
Sedlar.

Alla olika eurosedlar framlagda på ett bord.Pixabay

Forskning om finanskrisen 2008 har visat att de politiska åtgärderna i efterdyningarna av krisen gynnade män mera än kvinnor. Foto: Pixaby


Coronaepidemin slår hårt mot ekonomin. När politikerna fattar beslut för att återhämta ekonomin är det viktigt att ta i beaktande hur olika strategier kan påverka könen olika. Det är budskapet från takorganisationen Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS.
Organisationen konstaterar i ett pressmeddelande att forskning om tidigare finanskriser och efterföljande åtstramningspolitik visar att kvinnor har drabbats i högre utsträckning än män.
Nina Järviö på delegationen för jämställdhetsärenden (TANE) vid Social- och hälsovårdsministeriet säger att en könsanalys bör tas med genast från början.
— Mitt budskap är: gör inte om misstagen från finanskrisen 2008. Könskonsekvensbedömningarna var inte tillräckliga och i vissa fall förbigicks de helt. Forskningen har efteråt visat att krisen och de efterföljande politiska åtgärderna slog hårdare mot kvinnor, säger Järviö.
Hon säger att det är för sent att i efterhand konstatera detta.
I en ekonomisk recession eller depression kan stater gå in för en åtstramningspolitik för att minska skulderna eller gå in för att stimulera ekonomin genom att pumpa in offentliga medel till olika sektorer i samhället.
Båda dessa ekonomiska linjer kan påverka könen på olika sätt. NYTKIS påpekar att förra regeringens nedskärningar drabbade kvinnor mera än män. Järviö säger att i fråga om stimulansåtgärder är det viktigt att göra en könskonsekvensanalys när man pumpar in pengar i olika samhällssektorer.

Våldet i hemmen har ökat

Men det finns också andra aspekter än de rent ekonomiska som Järviö anser är värda att uppmärksamma i samband med coronaepidemin.
— Redan nu har polisen meddelat att våldet i nära relationer har ökat. Vi bör fundera över hur vi kan stödja de drabbade.
Hon lyfter också fram att män lättare verkar insjukna i covid-19 och att dödligheten bland män är högre än för kvinnor. Här skulle det finnas utrymme för en könsanalys av hälsoaspekten.
En annan aspekt är att det är kvinnodominerade branscher som nu är centralast för att hålla samhället i gång. De flesta inom de här branscherna kan inte arbeta på distans och utsätts därmed för de största smittoriskerna.
Järviö räknar upp sjukvårdspersonal, städare och butikspersonal bland dem som utsätts för större risker än andra grupper.
Hon säger att det redan i vissa länder har förts diskussioner om en eventuell kompensation i efterhand för dessa grupper.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter