Förflytta dig till innehållet

Expert: Epidemin kan göra att alkoholdrickandet minskar

Arkiv/Monica Forssell
En ölburk vid en kassa i en butik.

En ölburk på en kassadisk.Arkiv/Monica Forssell

Foto: Monica Forssell


Alkoholkonsumtionen i Finland kommer sannolikt att minska tacka vare epidemin. Det tror Thomas Karlsson, ledande expert på alkoholpolitik vid THL, Institutet för hälsa och välfärd.
— På det stora hela kommer alkoholkonsumtionen att gå ner. I och med att gränserna är stängda minskar införseln av alkohol med ungefär 15 procent och när restaurangerna stänger betyder det en minskning i alkoholförsäljningen med cirka 10 procent, räknar Karlsson upp.
— Trots att Alkos och detaljhandelns alkoholförsäljning säkert ökar så tror jag inte att den ökar med 25 procent.
Skallig man.

Thomas Karlsson. Foto: THL

Siffrorna släpar efter

Någon officiell statistik för hur alkoholförsäljningen i Finland hittills påverkats av epidemin och de begränsningar i vardagen som införts på grund av den, finns inte.
Försäljningen av bryggeriprodukter i mataffärerna ska ha gått upp och preliminära uppgifter om Alkos försäljning i mars visar att åtminstone försäljningen av lådviner och starksprit har varit livlig.
Men den exakta bilden klarnar först senare då Valvira sammanställer uppgifter från grossister och Alko.

Finns de som vill sätta stopp för försäljningen

De som är oroliga för att isoleringen och begränsningarna i vardagen kommer att bidra till att alkoholkonsumtionen och alkoholproblemen ökar i landet vill att alkoholförsäljningen nu begränsas i Finland.
Bland annat Juha Jolkkonen, Social – och hälsovårdsdirektör i Helsingfors skrev nyligen på Twitter att han tycker att alkoholförsäljningen borde begränsas. Han fick mycket mothugg.

Rusning och hamstring

Karlsson påpekar att frågan inte är svartvit.
Om till exempel Alko skulle stänga eller i fall öppettiderna skulle begränsas eller om man till exempel inte längre skulle få köpa starksprit skulle det förmodligen uppstå en sällan skådad rusning till Alko.
— För det första tror jag inte att någon skulle bry sig om säkerhetsavstånd i ett sådant läge. För det andra skulle de som har svåra alkoholproblem och plötsligt blev utan sin alkohol, drabbas av avgiftningssymtom och behöva vård. För det tredje skulle det kunna uppstå en svart marknad för försäljning av alkohol, listar Karlsson några av de uppenbara konsekvenserna.
Alla sådana konsekvenser som skulle inverka menligt på virusets spridning och resurserna för att sköta insjuknade.

Olika praxis i olilka länder

Men hur gör man på andra håll i världen?
Enligt Karlsson varierar det. Till exempel Grönland har infört restriktioner och i vissa delstater i Australien har mängden alkohol som får köpas ut per gång begränsats.
Men Karlsson påminner om att olika länder inte utan vidare går att jämföra med varandra. Grönland har i tiderna haft världens största alkoholkonsumtion och svåra alkohol- och drogrelaterade problem. Dessutom har restriktioner i försäljningen på Grönland införts också tidigare.
Så vad är lösningen, i fall det ändå är önskvärt att alkoholkonsumtionen och de problem som följer i kölvattnet av riklig alkoholkonsumtion, inte förvärras under undantagstiden?
— Människor är inte dumma. Jag tror att lösningen är att informera och diskutera. Det är helt klart att det finns människor vars alkoholproblem nu kan förvärras och vars problem kan drabba hela familjer. Det är viktigt att vi lyfter fram också det här nu då vi alla försöker anpassa oss till den nya verklighet som pandemin innebär.
 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter