Här är bästa boktipsen i karantänstider

ÅU:s litteraturrecensent Ann-Christine Snickars bjuder på en spännande mix av boktips:
Malin Kivelä: Hjärtat
En mamma är med sitt nyfödda barn på ett sjukhus, bebisen har hjärtfel och måste opereras. Romanen handlar om att vara där man saknar kontroll, men den är långt ifrån ångestskapande. Den är stark. Det handlar om vikten av att vara i rörelse, sa Kivelä i en intervju på bokmässan. Boken slutar lyckligt.
Hanna-Reetta Schreck: Jag målar som en gud
Biografin över Ellen Thesleff från 2017 kom ut på svenska i fjol. Man blir lite kär i den, liksom i konstnären, en människa med integritet. Texten har lika stor integritet. Andra ypperliga biografier är av Fredrik Hertzberg om Björling, Tuva Korsström om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström, Emelie Enckell om sin mor Dagmar, född Thesleff, Ulrika Gustafsson om Sally Salminen. Man får mycket för pengarna: livsöde, historia, kunnigt om konst och litteratur, allt välskrivet.
Claes Andersson: Jag har all tid i världen. Egna favoriter
Urvalet är av poeten själv, redigeringen avbröts av hans frånfälle, så här blev det. Andersson är genomskådande, inkluderande, bästa sällskapet också när han är vass. ”Tänk efter hur lycklig du vågar vara” är en diktrad jag får ögonen på när jag slår upp på måfå.
Anna Sörensson, Ebba Håkansson, Emma Sarpaniemi: Mat
Att planera, tillreda och äta en måltid tillsammans eller för sig själv är aldrig bortkastad tid. Testade ett av middagsrecepten strikt efter instruktionerna – det blev gott. Boken är inte trist undervisande eller livsstilssjuk, maten kommer först. Recepten brukades i restaurangen som också hette MAT, nu nedlagd. Smakerna lever kvar.
Leo Tolstoj: Krig och fred
”Krig och fred” var första vuxenboken jag prövade på, fick förstås ingen ordning på persongalleriet eller berättelseriktningen. Jag och andra har en chans till nu, det finns en uppskattad nyöversättning av Barbara Lönnqvist. Utgåvan är oavkortad, i fyra delar, finns i e-boksformat, varje del kostar runt 6 euro. Det är ungefär ingenting för ett mångskiftande resonemang om vad krig (och historieskrivning) innebär, vad det gör med människor.
Ulf Stark & Linda Bondestam: Diktatorn
Svenskfinland har del i det fantastiska uppsvinget i bilderboksgenen. Läs bilderböcker! ”Diktatorn” som nyss fick en nyutgåva är rolig och fiffig, varm och lite fräck. Vem ska bestämma, egentligen, och varför vill alla göra det? Plats för skratt för barn och vuxna.
Olga Tokarczuk: Styr din plog över de dödas ben
Såg filmen som gjordes efter boken, men mitt inne i romanen mindes jag inte hur den slutade. Thrillerupplägget och den suggestiva miljön fungerar förföriskt. Tokarczuk fick nobelpriset 2018 (utdelat i fjol), det mottogs samstämt jublande, utom i Polen. Den här boken finns också tillgänglig på Sveriges Radio, i Radioföljetongens arkiv, en veritabel skattkista.
världslitteratur.se.
Världslitteraturen håller gränserna öppna. Sajten innehåller litteratur på svenska från världen utanför Europa och Nordamerika, är en skattkammare att gräva i, kanske beställa hem ur. På nyhetssidan nu: ”Tavlan – en antologi med persiska noveller skrivna efter revolutionen i Iran 1979”. Sajten är lättmanövrerad, man kan systematisk gå igenom land för land.
Ulf Eriksson: Varelser av glas
Om man inte kan hålla sig från sjukdomstemat kan man välja denna, en fem år gammal roman om vår tid, där en märklig skelettskörhet visar sig. Skildringen av de drabbade blir en labyrintisk berättelse med utvikningar i trolleri och historia. Skönlitteratur om epidemier (som av Camus eller Mann) håller sig sällan strikt till det medicinska, inte ens Annika Luthers roman från i höstas, som beskriver en epidemi här och (nästan) nu.
Tove Jansson: Pappan och havet
Läge för Mumintroll. I Mumindalen finns en hel palett av attityder till livet och hur man hanterar det oväntade. Den senaste nyutgåvan är ”Pappan och havet” (varje sålt ex ger 1 euro till kampanjen #VÅRTHAV), där Muminpappan tar sin familj till en okänd ö där allt inte är gästvänligt. Men den som läst boken minns slutmeningen: ”Fyren var tänd.” Tack Tove Jansson!
LÄS OCKSÅ:
Tio filmer att njuta av
Här är poddarna att ha i örat under långpromenaden
Tv-serierna du inte vill missa
Ann-Christine Snickars
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.