Förflytta dig till innehållet

Sjukvårdsdistriktet: S:t Karins coronainfo gick emot THL:s riktlinjer — "Skapar onödig panik"

J-O Edberg
En skylt till ett sjukhus

J-O Edberg

Att informera om att en eller flera personer har testats för coronaviruset covid-19 innan smittan har bekräftats går emot THL:s nationella riktlinjer och sprider onödig panik. Det säger ledande överläkare Mikko Pietilä på Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Det betyder att S:t Karins stad kunde ha haft is i magen innan de igår meddelade om att personer på stadens gymnasium testats för smittan.
– Det finns ett antal orsaker varför vi väljer att informera om ett fall först när coronaviruset är bekräftat. En stor orsak är att vi inte vill sprida onödig panik, säger Pietilä.
Hittills har över 60 personer i Egentliga Finland testats för viruset, men endast tre personer har visat sig vara positiva.
– Vi har haft fall när läkarna varit i princip övertygade om att det handlat om coronavirus, och det sen har visat sig vara a-influensa. Det är en stor orsak till att vi inte går ut med information innan vi är säkra.
Pietilä berättar att alla personer som testas får instruktioner om att hålla sig isolerade tills provsvaren har kommit.
– Om man har exponerats för viruset så tar det ett par tre dagar innan man smittar. Det handlar alltså inte om minuter eller timmar att gå ut med informationen kring en eventuell smitta, utan det är bättre att bekräfta den först.

Informationen ska komma från distriktet

Informationsgången vid ett positivt fall går så att Åucs tar kontakt med den smittade, som i samma veva får reda ut vilka personer som eventuellt hen kan ha fört vidare smittan till. Först efter att eventuella smittovägar retts ut går informationen ut till media och övriga institutioner.
Pietilä säger att skolor eller andra institutioner inte ska gå ut med någon information alls innan ett fall är bekräftat.
– Det hjälper ändå inte till att begränsa smittan och skapar bara onödig panik bland allmänheten. För tillfället kommer all information som ska skickas vidare direkt från sjukvårdsdistriktet. Om situationen ändras och vi får fler smittade än vi har möjlighet att överse, så får vi be om hjälp – men då meddelar vi om det också, säger han.

”Vi gjorde ett gemensamt beslut”

På S:t Karins stad säger social- och hälsodirektör Mikko Pakarinen att man valde att gå ut med informationen för att rykten om coronamisstankarna redan gick runt i Kaarinan lukio.
– Vi diskuterade i ledningsgruppen och kom fram till att det här var det bästa sättet att få slut på spekulationerna kring det hela, säger han.
Ni meddelade om saken på stadens webbsida, varför gick ni ut med informationen så pass offentligt, istället för att meddela om saken direkt inom skolan?
– Det var ett gemensamt beslut som vi tog.
Kan det beslutet har orsakat mer panik i och med att informationen blev offentlig och spreds snabbt?
– Det vill jag inte spekulera i.
 
LÄS OCKSÅ:
Misstankar om coronavirus i S:t Karins var obefogade – alla test är negativa

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter