Regeringen ger sitt fulla stöd till Grekland – "Det är ytterst viktigt att Finland har en enhetlig linje"


Oppositionen anklagar inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) för att sända ut tvetydiga budskap om Finlands syn på Greklands agerande vid gränsen mot Turkiet. Foto: SPT
Det allvarliga läget vid den grekiska gränsen skapar starka spänningar bland beslutsfattarna i Finland. Det hettade till i riksdagen under torsdagens frågetimme, då speciellt Samlingspartiet och Sannfinländarna anklagade Ohisalo för att under stora utskottets möte på onsdagen ha sagt att Finland inte stödjer Greklands beslut att inte ta emot några asylansökningar på en månad.
— Finlands inrikesminister har sagt att Finland inte stödjer Greklands linje, och har därtill meddelat att gränsövervakningens uppgift är att säkra en smidig och trygg gränsöverskridning, säger Sannfinländarnas Sebastian Tynkkynen.
— Vi har hört och läst om hur andra EU-medlemsländer tydligt tagit ställning, och tydligt gett sitt stöd för Greklands beslut. Ni sänder ut ett helt annat budskap, säger Samlingspartiets Petteri Orpo.
Finland följer EU:s linje
Ohisalo är förbryllad över att känsliga frågor som diskuteras internt i stora utskottet plötsligt tas upp i riksdagen.
— Hur kan det gå till så att diskussioner som denna öppnas här, och därtill även med en del felaktig information?
Hon förtydligar att det inte stämmer att Finland skulle ställa sig emot Greklands beslut.
— Finland stödjer Grekland att följa sina förpliktelser, att följa internationellt rättsliga förpliktelser. Några olagligheter kan finländska myndigheter inte gå med i, och detta är inte endast regeringens synpunkt utan en klar sak för varje myndighet, säger Ohisalo.
Finansminister Katri Kulmuni (C) fungerade som ställföreträdande statsminister, eftersom statsminister Sanna Marin (SDP) befinner sig på en arbetsresa i New York.
— EU, och Finland som en del av EU, stödjer enhetligt Grekland. Samtidigt följer EU alltid de mänskliga rättigheterna och internationell rätt, och dessa poängterar självfallet också Finland, säger Kulmuni.
— Dessa två frågor kan inte särskiljas utan de måste gå att kombinera. Yttre gränser ska övervakas, och samtidigt ska mänskliga rättigheter och internationell rätt följas.
Kulmuni poängterar också att frågan är ytterst viktigt för Finland, som också är ett gränsland likt Grekland.
— Vi bär ansvar för en väldigt lång EU-gräns, och därför är det ytterst viktigt för Finland att EU har en enhetlig linje i frågan.
Maria Ohisalo har helt klart problem med agera som (en trovärdig) minister. Dels tycks det bero på oerfarenhet och okunnighet, dels på att det tycks vara viktigare att uttala sig mycket än trovärdigt. Gäller nog för en stor del av denna rookie regering.
EU, republikens president och majoriteten i statsrådet har en linje
och inrikesministern minst sagt en egen och divergerande linje….
Det är en svår uppgift att först äta kakan och samtidigt spara den…