Förflytta dig till innehållet

Ny forskning i Åbo: Sockerarter i modersmjölken kan påverka barnets längd och vikt

Foto: Catariina Salo/SPT


Barnets längd och vikt kan påverkas av sockerarter i modersmjölken.
Det visar ny forskning som gjorts vid Åbo universitet (TY) i samarbete med universitetet i San Diego, USA.
Det är halten av så kallade oligosackarider i modersmjölken som studerats. Tidigare studier har visat att oligosackarider kan skydda spädbarnet från mikrober som orsakar sjukdomar.
Den nya studien visar att mammans övervikt kan påverka sammansättningen av oligosackarider i modersmjölken. Det finns över 200 olika oligosackarider.
I studien ingick 800 mamma-baby par, som deltagit i en TY-studie ”Nycklar till god uppväxt” sedan år 2007.
— Sammansättningen av oligosackarider i modersmjölken påverkar barnets längd och vikt. De längre och tyngre barnens mammor har en sammansättning av oligosackarider som består av färre komponenter, säger docent Hanna Lagström på TY:s folkhälsovetenskaper.
Studien visade också att moderns viktindex före graviditeten påverkade mjölkens sammansättning av oligosackarider.
Resultaten visar på att det finns samband mellan moderns övervikt, amning och risken för att barnet blir överviktigt. Resultaten är entydiga och i linje med tidigare studier.
— Däremot ska man vara försiktig med att dra slutsatsen att oligosackariderna och växlingarna i deras sammansättning ensamt påverkar barnets tillväxt. Fler studier behövs för att utreda hur vissa oligosackarider kan erbjuda möjligheter till att vårda både tillväxtproblem och fetma i den tidiga barndomen, säger Lagström.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The American Journal of Clinical Nutrition.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter