Förflytta dig till innehållet

Också Gustavs får fästingvaccin — fästingburen encefalit fortfarande vanligast i Pargas

Arkiv/ÅU
Ett litet kryp på bar hud.

Arkiv/ÅU

Vanlig fästing. ÅU foto.


Vaccinationsprogrammet mot fästingburen encefalit utökas i år till Gustavs.
Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) har det visat sig att sjukdomen under de senaste fem åren har blivit vanligare i Gustavs.
Vaccinationsprogrammet utökas också i Lojo. Förra året lades områden i sydvästra delarna av Lojo sjö till i vaccinationsprogrammet. I år läggs nya delar av skärgårdsområdet i Lojo sjö till.
Dessutom kommer man att fortsätta ge avgiftsfria TBE-vaccinationer på Åland, i Pargas och Simo, de södra stadsdelarna av Kemi, Kotka skärgård, stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand samt ön Preiskari utanför Brahestad.
— TBE-vaccinet behövs bara i riskområdena. Det är bra att komma ihåg att vaccinet inte skyddar mot fästingar eller hindrar fästingen från att fästa sig på huden. Den vanligaste fästingburna sjukdomen är borrelia, mot vilken det inte finns något vaccin. En traditionell fästingcheck en gång per dygn behövs i områden där det finns fästingar, främst för att förebygga borreliossmitta, säger överläkare Tuija Leino.

Antalet sjukdomsfall har minskat något

Fästingburen encefalit är en hjärninflammation som orsakas av TBE-viruset och som sprider sig genom fästingbett.
År 2019 anmäldes totalt 69 fall av fästingburen encefalit till det nationella registret över smittsamma sjukdomar.

Vaccinspruta mot överarm.

Det finns inget vaccin mot borrelios, som är den vanligaste fästingburna sjukdomen.  Foto: Pixabay


Antalet rapporterade fall har minskat något under de senaste två åren. 2018 anmäldes 79 fall till registret, och 2017 anmäldes 82 fall.
Baserat på uppföljningsuppgifter från 2015–2019 var den beräknade incidensen av fästingburen encefalit liksom tidigare år högst i Pargas kommun (53 fall per 100 000 invånare).
2019 rapporterades nio fall av fästingburen encefalit från Pargas. Övriga områden med hög incidens var Simo (42/100 000) och Gustavs (30/100 000) samt Åland (28/100 000). I omkring fyra av fem kommuner har inga TBE-fall alls konstaterats mellan 2015–2019.
— Utöver den kommunspecifika uppföljningen följer THL noggrant även upp t.ex. sommarstugeområden, vars befolkning är svår att bedöma och där den beräknade incidensen inte ger en tillräckligt pålitlig bild av den lokala risken. Vaccinationsrekommendationerna för begränsade riskområden övervägs alltid från fall till fall, säger forskare Sari Huusko.

Antalet fall och vaccinationsrekommendationer finns nu på en interaktiv karta

THL har publicerat en interaktiv karta där man kan kontrollera antalet fall av fästingburen encefalit och incidenssiffror för varje smittort.
Uppgifterna för Åland rör hela landskapet. De regionala siffrorna baserar sig på uppföljningsinformation från 2015–2019.
Dessutom har regionala vaccinationsrekommendationer märkts ut på den interaktiva kartan. Vaccinationsrekommendationerna för riskområden baseras på incidens och fallspecifikt övervägande.

Alla smittor leder inte till hjärninflammation

Fästingburen encefalit är en sjukdom med två faser. Symtomen kan vara feber, diffust illamående och sjukdomskänsla som varar cirka en vecka.
Merparten av infektionerna slutar där. En knapp tredjedel av de insjuknade får hjärninflammation efter en cirka vecka lång feberfri period. Behandlingen av hjärninflammation kan kräva sjukhusvård och orsaka långvariga neurologiska följdsymtom.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter